Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Ziemniak w mundurku podany z rusztu - Jak ugotować ziemniaka w mundurku

Ziamniak w mundurku na grilla

Jest wiele sposobów na ziemniaka w mundurku. Chcąc podać ziemniaka w mundurku z rusztu z pięknym wzorkiem grillowania, musimy wcześniej ziemniaka ugotować, upiec lub uparować. Jest na to kilka sposobów:

  1. "ugotować" w mikrofalówce (najszybszy sposób)
  2. ugotować w wodzie
  3. "ugotować" na parze
  4. upiec w folii w piekarniku
  5. upiec w folii na barbeque
  6. upiec w folii w żarze

Poniżej: ziemnak w mundurku bez grillowania.

ziemniak w mundurku

Najwygodniejsze i najczęściej stosowane są chyba 2 pierwsze sposoby.

A jak to zrobić?

"Gotowanie" w mikrofalówce":

to najszybszy sposób (8 min na 4 szt. po ok. 180g). Więcej ziemniaków niż 4

sztuki- dodaj ok. 3 i pół min. na extra sztukę dodatkowo.

  1. Ziemniaka/i dokładnie umyć, ponakłuwać delikatnie skórkę w kilu miejscach czubkiem noża lub ostrym widelcem. To po to aby w trakcie gotowania ziemniak nie pękł.
  2. Umieścić ziemniaki bez wody w pojemniku plastikowym i wstawić do mikrofalówki.
  3. "Gotować" ziemniaki w 700 Watt przez 8 minut, a w połowie tego czasu czyli po 4 min. ziemniaki obrócić na drugą stronę.
  4. Po wyjęciu z mikrofalówki gorące ziemniaki owinąć jeszcze w folię i odstawić na 10 minut aby doszły.

Gotowanie w wodzie:

  1. Ziemniaka/i dokładnie umyć i ponakłuwać delikatnie czubkiem noża lub widelcem w kilku miejscach.
  2. Zalać je w dużym rondlu wodą i gotować do miękkości.
  3. Odcedzić

Pieczenie w piekarniku:

  1. Ziemniaka/i dokładnie umyć i delikatnie ponakłuwać czubkiem noża lub widelcem (licz ok. 180 g na ziemniaka)
  2. Nagrzać piekarnik do 200*C z termoobiegiem lub do 220*C tradycyjny piekarnik.
  3. W każdego ziemniaka wbić na wylot metalowy pręt do szaszłyków. To spowoduje, ze metal będzie transportował szybciej temperaturę do wnętrza ziemniaka a ten szybciej się upiecze.
  4. Piec na środkowej półce przez 50-60 minut. Ziemniaki są gotowe gdy pręt można z łatwością wyciągnąć z ziemniaka.

Takiego Gotowego ziemniaka ziemniaka w mundurku po przekrojeniu na pół umieszczamy na grillu, aby nadać mu pieczony smak i wzór rusztu.

Teraz posypać ziemniaka gruboziarnistą solą i polać wybranym sosem, np. serowym lub na bazie śmietany czy jogurtu.

ziemniak w mundurku z grilla

Ziemniaka w mundurku z rusztu podałam w towarzystwie szaszłyczków z kurczaka ze słonecznikiem i podgrillowanymi liśćmi chińskiej kapusty- paksoi. Ziemniaka polałam sosem jogurtowo-śmietankowym z czosnkiem.

ziemniak w mundurku podany z rusztu

Ziemniaki nadające się na pieczenie lub gotowanie w mundurkach i na grilla, to ziemniaki Typu A i Typu B. Typ A: czyli nie rozpadające się, twarde o małej zawartości skrobi i dużej wilgotności, nazywane też sałatkowymi czyli nie mączyste. TypB: ziemniaki uniwersalne, równie ścisłe i nie rozpadające się stosowane min. na frytki.

Do gatunku A należą ziemniaki: Denar, Lord Sante Velux, Ditta, Vieneta lub gatunki B uniwersalne : Irga, Irys, Flaming, Orlik i Santen.

sobota, 13 sierpnia 2016, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/08/14 18:53:42
pycha
-
2017/08/15 12:42:26
pyszności same
-
2017/08/20 12:34:22
ale to wygląda bardzo dobrze
-
2017/09/19 10:22:25
fajnie pomyslany przepis
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2017/10/08 15:06:16
eeee
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl