Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Dietetyczne spagetti z kabaczka z duszonymi pieczarkami jako lunch do pracy lub szkoły

Dietetyczne spagetti z kabaczka z duszonymi pieczarkami z cebulką

Kabaczek może być znakomitą alternatywą dla makaronu spagetty. Do złudzenia go przypomina. Potrzebny jest do tego taki genialny nożyk (tutaj w innym przepisie go pokazuję), który kroi warzywa w długie cienkie nitki. Jeśli go nie masz, warto zadać sobie trud aby poszukać w sklepach lub kupić przez internet.

Kabaczek jest delikatnym warzywem i nie trzeba go gotować.

Przyjmie smak każdej przyprawy i składników z jakimi go połączymy.

Kabaczkowe spagetty jest dietetyczne pomimo dodatku oliwy, bo zdrowe nienasycone tłuszcze są niezbędne w każdej diecie, nawet odchudzającej. Jeśli je całkowicie wyeliminujemy, to nie będzie to odchudzanie a zagładzanie się.

Takie spagetti z kabaczka można zabrać w pojemniku do pracy lub szkoły i zjeść nawet na zimno jako sałatkowy lunch. Nie jest skomplikowane a dodatki smakowe to dosłownie minimum.

Dla nie dbających aż tak bardzo o dietę: na końcu można dodać dla extra smaku łyżkę masła

SKŁADNIKI na 2 porcje :

  • 1 kabaczek
  • 1 mała marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g pieczarek (najlepiej małych)
  • 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Kabaczka pociąć w spagetti i umieścić na sicie, przesypać niewielką ilością soli, przemieszać i odczekać aby puścił sok. Odcisnąć. Można to zrobić, a można to też pominąć gdy mamy lenia.
  2. Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę, pieczarki jeśli małe przekroić tylko na pół lub w ćwiartki.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulkę z marchewką. Wszyscy wiemy, że warzywa są zdrowsze na wpół miękkie niż zupełnie miękkie, więc marchewka nie musi być miękka gdy dodamy pieczarki.
  4. Gdy cebulka się już zeszkliła dodać więc pieczarki i czosnek i wszystko razem podduszać przez ok. 5 min., od czasu do czasu oczywiście mieszając.
  5. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i dodać lekko odciśnięty kabaczek.
  6. Zamieszać by kabaczek pokrył się oliwą i zdjąć z ognia. Nitki kabaczka mają pozostać jędrne i lekko chrupiące. Zbyt długo trzymane na patelni zmiękną i nie będą chrupiące. 
  7. Podawać na ciepło. Na zimno jest doskonałym lunchem do pracy lub szkoły.

dietetyczne risotto z kabaczka z duszonymi pieczarkami z cebulką

sobota, 17 września 2016, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Paulina, *.dynamic.chello.pl
2016/10/30 15:04:14
Podziwiam każdy przepis! Fantastyczne, niekonwencjonalne przepisy! Niełatwo o takiego bloga :)

Pozdrawiam
-
2016/10/30 17:47:05
Dziekuję Paulino, wpadaj częściej i korzystaj z moich przepisów do woli :)
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl