Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Podsmażane ziemniaki z sadzonymi jajkami i pieczarkami

podsmażane ziemniaki z sadzonymi jajkami i pieczarkami

podsmażane ziemniaki z sadzonymi jajkami i pieczarkami

SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • ok. 400 g ugotowanych zimnych ziemniaków z obiadu (lub z podgotowanych z paczki)
  • 4 jajka (w całości)
  • 1 duży pomidor lub 2 małe (pokrojone w kostkę)
  • 100-150 g pieczarek (najlepeij małych)
  • 1 cebula (pokrojona w ósemki i na pół)
  • 1 rzymska sałata (pokrojona w duże kawałki)
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • szczypta kuminu rzymskiego
  • szczypta czerwonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia

podsmażane ziemniaki z sadzonymi jajkami i pieczarkami

podsmażane ziemniaki z sadzonymi jajkami i pieczarkami

Wykonanie:

  1. Ziemniaki pokrojone w ósemki jak na frytki są w takich potrawach najwygodniejsze. Jeśli jednak masz plasterki to nie jest to problem.
  2. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego cebulę, czosnek, pieczarki i ziemniaki. Małe pieczarki przekroić tylko na pół, większe w ćwiertki, a jeśli masz duże pieczarki pokroj je w ósemki lub plasterki. Wszystko lekko poddusić opruszając solą, pieprzem i kuminem do smaku.
  3. Gdy pieczarki, ziemniaki i cebula są lekko zrumienione dodać pokrojone pomidory. Zamieszać i nie mieszać już więcej, aż woda którą puszczą pomidory odparuje. Jest to ważne bo w pomidorach znajdują się enzymy, które uniemożliwiają ścinaniu się białka. Dlatego gdy robi się jajecznicę na pomidorach , wychodzi ona zawsze dość żadka. Gdy odparuje najpierw nadmiar soku z pomidorów podsmażając je, nie ma już potem tego problemu. Dzięki temu ziemniaki zachowają chrupkość.
  4. Gdy więc wszystko jest podpieczone  rozsypać po potrawie pokrojoną sałatę rzymską w razie potrzeby wciskając jej kawałki nieco w głąb.
  5. Wbić też delikatnie jajka w odstępach od siebie.
  6. Opruszyć je delikatnie solą. Nie za duzo bo całą potrawę soliliśmy już wcześniej. Opruszyć też szczyptą pieprzu i papryki.
  7. Ogień pod patelnią zwiekszyć na maxa i przykryć pokrywką.
  8. Gdy tmp. po ok. 1/2 minuty pod pokrywką podniesie się, zmniejszyć ogień znów do minimum absolutnie nie unosząc pokrywki aby temperatura nie uciekła wszystko zapiekać by jajka się ścięły. Po to jest potzrebna wysoka tmp. pod pokrywką aby białko się ścięło od góry. Żółtko ma pozostać oczywiście płynne.
  9. Podawać na patelni na której potrawa się smazyła i jeść we dwoje prosto z niej maczając w potrawie kawałki bułki lub chleba.
  10. Podać też można na patelni a przy stole nakładac sobie porcje na włąsny talerz.



piątek, 21 października 2016, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/04/19 13:11:27
o mniam mniam !!!!!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl