Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Carpaccio z czerwonych buraków z winnym winegretem

carpaccio z czerwonych buraków

SKŁADNIKI:

  • 4 duże czerwone buraki

winegret:

  • 2 łyżki jasnego octu balsamicznego lub octu jabłkowego
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyzki lekkiego sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • sól i pieprz do smaku

garnisz:

  • garść zielonych młodych listków np.: rukoli, buraczków, roszponki, szpinaku itp.
  • 2 łyżki pokruszonego sera feta
  • 2 łyżeczki suszonego czerwonego pieprzu
  • 2 łyżeczki kaparów

carpaccio z czerwonych buraków

Wykonanie:

  1. winegret: oliwę , sok z limonki lub cytryny i ocet balsamiczny umieścić w kubku lub miseczce i przy pomocy małej trzepaczki/rózgi lub widelca utrzepać na gładką gęstą emulsję.
  2. Dalej utrzepując dodawać w małych porcjach pozostałe płynne składniki. Spróbować i odprawić solą i pieprzem. Pamiętać należy, że sosy sojowe zależnie od rodzaju mogą być słone same z siebie.
  3. Gotowane i wystudzone czerwone buraki pokroić w bardzo cienkie plasterki. Wygodniej zrobić to krajalnicą niż nożem. Pokrojone plasterki zamaczać w winegrecie i układać w miseczce a nastepnie przykryć folią plastikową i odstawić do lodówki na jakieś 1/ godziny (lub dłużej) by zamarynowały się.
  4. Pozostały winegret przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na minimum 1/2 godz., ale im dłużej tym będzie smaczniejszy.
  5. układanie carpaccio: gotowane czerwone buraki pokroić w bardzo cieniutkie plasterki i każdy "maźnąć" np. pędzelkiem lub choćby palcem umoczonym w winegrecie, aby nabrały ładnego połysku.
  6. Plasterki buraczków układać na talerzu w okręgi zaczynając od środka i zakładając jeden plasterek na drugi.
  7. Dla połysku "maźnąć" winegretem również każdy listek.
  8. Ułożyć małą kupkę listków na samym środku buraczków.
  9. Tuż przed samym podaniem rozkruszyć po listkach ser feta. Nie robić tego wcześniej aby zachować czystą biel sera, bo ser może łatwo zafarbować się na czerwono od buraczków. No chyba, że komuś taki efekt spodoba się właśnie.
  10. Na koniec ułożyć na listkach po kilka kaparów a całość posypać czerwonym pieprzem.
  11. Na stole polać carpaccio z czerwonych buraków nieco winegretem, a jeśli jeszcze go zostało, postawić obok w mini sosjerce lub miseczce z łyżeczką.

carpaccio z czerwonych buraków

Wytrawne potrawy wigilijne 2.

czwartek, 22 grudnia 2016, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: k5rauer, *.e-wro.net.pl
2016/12/28 11:20:55
Samirko...
Czytałam wiele przepisów na carpaccio z buraka...ale...ten jest jak wszystko na Twojej stronie WYJĄTKOWY !!! Dzięki...Wszystkiego NAJ !!! w Nowym Roku 2017 !!!
-
2016/12/28 11:37:01
Do k5raurer: i właśnie min. dla takich komentarzy (pochwał) prowadzę mojego bloga i wiem, że przeznaczony na to czas nie jest na marne. Uwielbiam gdy moje przepisy sprawiają przyjemność innym i są ozdobą ich stołu. Dziękuję i pozdrawiam :)
-
2017/01/23 11:49:50
:)
-
2017/02/09 17:48:41
Idealne danie na romantyczną kolację.
Walentynki blisko na pewno spróbuję :)

Zapraszam również do siebie dopiero w temacie raczkuję ale myślę, że warto:)

Pozdrawiam,
Kamila
aptekapanaboga.blogspot.com/
-
2017/03/13 13:59:21
ciekawy przepis
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl