Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Galaretkowa PannaCotta z białą czekoladą, kruszonymi malinami i z mietą

galaretka z panna cotty z białą czekoladą, kruszonymi malinami i z mietą

  • 4 płatki żelatyny
  • 100 ml białego wina deserowego lub słodkiego wina
  • 1/2 laski wanilii
  • 50 g cukru
  • 125 g mrożonych malin
  • 250 ml zimnej śmietany kremówki (minim. 2 godz. chłodzona)
  • 100 g białej czekolady
  • małe płatki mięty do dekoracji

Wykonanie:

  1. Żelatynę zamoczyć w zimnej wodzie
  2. Wino postawić na ogniu, dodać do niego wyskrobany miąższ z 1/2 laski wanilii i samą laskę również, którą potem należy usunąć. Dodać też cukier i wszystko razem podgrzewać do momentu aż wino prawie zagotuje się, ale nie doprowadzać do wrzenia.
  3. Wino zdjąć z ognia i usunąć skórkę z laski wanilii.
  4. Żelatynę odcisnąć i rozpuścić w gorącym winie. Najlepiej nie wrzucać żelatyny do ekstremalnie gorących płynów lub np. zalewać bezpośrednio wrzątkiem, bo traci wtedy swoje optymalne właściwości zastygania. Najlepiej kiedy wino będzie lekko przestudzone, gorące ale nie bardzo gorące (70-80*C)
  5. Do wina dodać też panna cottę i wszystko wymieszać na gładko.
  6. Zamrożone maliny rozkruszyć na talerzu w mniejsze i większe grudki i wstawić z powrotem do lodówki.
  7. Wino z żelatyną przestudzić i wstawić do lodówki do wstępnego tężenia na ok. 20 min.
  8. Śmietanę ubić prawie na sztywno, ale mniej sztywno niż gdy się robi bitą śmietanę
  9. Wmieszać do śmietany najpierw kilka łyżek gęstniejącej galaretki winnej (galaretka powinna być lekko stężała ale wciąż jakby płynna). Teraz śmietanę przełożyć do miseczki z galaretką i wszystko razem delikatnie wymieszać szpatułą.
  10. Płaską blaszkę wyłożyć folią plastikową a na nią przełożyć masę i rozsmarować na całej powierzchni tworząc ładne nierówności.
  11. Blaszkę wstawić na minimum 2 godziny do lodówki do stężenia.
  12. Czekoladę zetrzeć na tarce na kręcone wiórki
  13. Po tym czasie wyjąć blaszkę z lodówki, posypać galaretkę wiórkami czekolady i posypać grudkami malin.
  14. Pokroić galaretkę w kwadraty i przybrać listkami mięty.
  15. Podać od razu.
niedziela, 25 grudnia 2016, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl