Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Wolno pieczony łosoś w cytrynowym sosie budyniowym -curd

wolno pieczony łosoś w cytrynowym sosie curd z koperkiem

Łosoś to moja ulubiona ryba, a kiedy podaje ją w gładziutkim jak muslin cytrynowym sosie-curd , ślinianki na samą myśl zaczynają wariować.

Co to jest curd?

Curd z dodatkiem cukru jest bazą do deseru, ale bez jego dodatku może bazą do wytrawnych sosów.

Nie jest on anie śmietanie ani na mące, ale na bazie śmietankowego masła i żółtek utrzepywanych razem nad parą na gładką muślinową emulsję. Powstaje coś w rodzaju szklistego mega gładkiego budyniu. Do tego oczywiście sok cytrynowy bo tradycyjny curd jest cytrynowy właśnie. Mmmm, palce lizać.

Delikatny łosoś w delikatnym gładziutkim sosiku. Bajka 

SKŁADNIKI:

  • 600 g filet a z łososia ze skórą
  • 40 ml soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miodu
  • 25 g masła śmietankowego (82%)
  • 50 g ostrej musztardy
  • 3 łyżki posiekanego koperku

Wykonanie:

  1. Nagrzać piekarnik do tmp. 120*C
  2. Filet łososia oczyścić usuwając łuski ze skóry.
  3. Naciąć filet na porcje nie przecinając skóry.
  4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia aby skóra w trakcie pieczenia nie przywarła do dna blaszki.
  5. curd: Ustawić na ogniu średni rondel z wodą a na rondlu metalową miseczkę tak by dno miseczki nie dotykało wody gdy ta się zagotuje. Cud przygotowywać będziemy bain marie nad parą.
  6. Gdy woda zagotowała się więc przygotować sobie jajka i trzepaczkę. Wbić jajka do miseczki i ubijać je aż żółtka zgęstnieją.
  7. Gdy są gęste powoli porcja mi dodać resztę składników na curd (sok cytrynowy, masło pokrojone w kostkę i miód oraz musztardę i otartą skórke cytryny).
  8. Powstały gęsty i gładki curd jest lśniącą i szklistą gęstą staynową emulsją.
  9. Posmarować lekko filet powstałą emulsją cytrynową i oprószyć lekko solą.
  10. Wstawić blaszkę z łososiem do piekarnika i piec w 120*C przez 25 minut. Nie dłużej. Mięso łososia jest bardzo delikatne i zawsze proces smażenia lub pieczenia przerywa się gdy mięso w środku jest jeszcze różowe i szkliste. Będzie ono wciąż "dochodzić" nawet po wyjęciu z piekarnika. Zbyt późne wyjmowanie łososia z piekarnika lub patelni jest zawsze powodem przesmażenia, czyli wysuszenia mięsa.
  11. Po wyjęciu z piekarnika posypać łososia od razu siekanym koperkiem.
  12. Podawać do ziemniaczków z wody lub białego ryżu
środa, 28 grudnia 2016, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl