Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Placek jabłkowy z owocami jeżynowymi i masą z migdałów

SKŁADNIKI:

  • 4 kwadraty mrożonego ciasta francuskiego (maślanego)
  • 1 łyżki dżemu malinowego
  • 3 kulki kandyzowanego imbiru
  • 2 łyżki syropu w którym jest kandyzowany imbir
  • 100 g masy marcepanowej lub z mielonych migdałów (patrz niżej)
  • 2 słodko-kwaskowe twarde jabłka
  • 125-150 g mrożonych jeżyn lub mix owoców jeżynowych

na masę migdałową:

  • 100 g białych migdałów
  • 1 surowe jajko
  • 100 g cukru
  • otarta skórka z cytryny (opcjonalnie)

dodatkowo:

  • papier do pieczenia
  • pędzel cukierniczy

Wykonanie:

  1. Kwadraty ciasta odmrozić na wpół, tak aby ciasto nie było zupełnie miękkie, ale dało się już rozwałkować.
  2. Wyjąć z opakowania, ułożyć jeden na drugim i rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia + po ok. 1 cm ekstra z każdej strony aby ciasto założyć podwójnie tworząc dookoła pogrubiony rand. Docisną go lekko.
  3. Wyłożyć papierem blaszkę i na wałku przenieść rozwałkowany spód ciasta.
  4. Ponakłuwać ciasto widelcem w kilku miejscach.
  5. Imbir kandyzowany drobno posiekać i wymieszać z dżemem oraz pokruszoną drobno masą z marcepanową. Jeśli jej nie masz zrób masę z podanych składników powyżej mieląc najpierw same migdały a potem wraz z jajkiem, cukrem i skórką cytrynową.
  6. Rozłożyć powstałą masę równomiernie na cieście lekko dociskając.
  7. Jabłka pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda i pokroić je w kostkę ok. 1x1 cm
  8. Kostki jabłek wymieszać z wciąż zamrożonymi jeżynami lub owocami leśnymi.
  9. Owoce rozłożyć na masie marcepanowej.
  10. Posmarować przy pomocy pędzla owoce syropem z kandyzowanego imbiru
  11. Placek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180*C przez 20-25 min.
  12. Przed pokrojeniem nieco przestudzić
  13. Podawać z gałką lodów lub kleksem crème fraîche i posypane stevią (dla tych co na diecie) lub cukrem pudrem (dla tych co nie na diecie)

bron:ah

wtorek, 31 stycznia 2017, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl