Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z grubego kus-kusu z awokado, granatem, miętą, kukurydzą i przyprawami Zatar

Sałatka z grubym kus-kusem z awokado,kukurydzą, granatem, mietą i przyprawami zatar

Odświeżająca i smaczna sałatka, która doskonale wpisuje się w menu zdrowego lunchu lub przekąski. Idealnie pasuje też to grilla i podawanych z grilla mięs : żeberka, boczek, karkówka, hamburgery i szaszłyki.

Ja podałam ją jak widać poniżej na zdjęciu do smażonej z patelni ryby marynowanej w przyprawach orientalnych. Obtoczona w mace i usmazona na chrupko rybka była wysmienita. Mało tego, owa rybka to był karp wyłowiony z zamrażalnika (pozostałośc po ubiegłorocznym Bozym Narodzeniu). Palce lizać

Jednym ze składników do tej sałatki jest melanż ziół nazywanymi Za′atar. Jej pochodzenie to Bliski Wschód :Palestyna, Libia i Syria. Można jednak zastąpić go świeżymi ziołami np. wysuszonymi listkami świeżego tymianku i zmiażdżonymi na proszek najlepiej w moździerzu wraz z ziarnami sezamu. Część sezamu dodać pod koniec miażdżenia by zachować część ziaren w grubszych kawałkach. Przyprawę sumak można sobie darować.

Jest wiele odmian melanżu na Za′atar, ale baza stała i można ją samemu przygotować. Na bazę składają się 4 składniki: suszony tymianek (4 łyżki), sumak (2 łyżeczki), nasiona sezamu (1 łyżka), sól (1/2 łyżeczki)

sałatka z grubego kus-kus z awokado, granatem, mietą i Za'atar

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki grubego kus-kus
  • 1 owoc granatu
  • 1 awokado
  • mała puszka kukurydzy
  • 1 łyżka miękkich rodzynek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • 10-15 listków mięty
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół Za'atar (lub patrz powyżej w tekście jakimi ziołami zastąpić)
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

  1. Ugotować kus-kus według wskazówek na opakowaniu na prawie miękko (nie rozgotować), odcedzić następnie, przelać zimną woda na sicie by szybko wystudzic i dokładnie na sicie osączyć z wody.
  2. Wyłuskać kuleczki owocu granat
  3. Odsączyć kukurydzę
  4. Awokado po usunięciu pestki i skórki pokroić w drobną kostkę.
  5. Wystudzony kus-kus wymieszać z oliwą i ziołami Za'atar i najlepiej poszarpanymi drobno w palcach listami mięty. Kontakt z metalem (nuż) źle wpływa na miętę.
  6. Do kuskusu wmieszać też natkę kolendry lub pietruszki, awokado i wcisnąć sok z cytryny.
  7. Dodać też kukurydzę, rodzynki i owoce granatu.
  8. Posolić do smaku
  9. Podać z cząstkami cytryny.
  10. Taka sałatka doskonale komponuje się z mięsami z grilla, hamburgerami lub kebababem.
  11. Podana samodzielnie jest zdrową przekąską na lunch
sobota, 15 kwietnia 2017, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/04/17 13:49:59
Ciekawy pomysł :)
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl