Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Półmisek z bukietem warzyw z grilla

Półmisek z bukietem warzyw z grilla

SKŁADNIKI NA 4 osoby:

  • 2 bakłażany
  • 1 awokado
  • 1 duży pomidor mięsisty (mięsny) lub 2 mniejsze
  • 2 cykorie
  • 2-4 małe zielone podłużne papryki 
  • 2-4 małe czerwone podłużne papryki
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju lub oliwy

dodatkowo można wybrać inne warzywa:

  • kabaczek (cukinia) pokrojony w podłużne plastry
  • biała cebula pokrojona w grube plastry
  • kukurydza w kolbie
  • ziemniaki pokrojone w grube plastry (najlepiej wcześniej podgotowane w łupinie)
  • sałata rzymska pokrojona na połówki
  • por przekrojony wzdłuż na pół bez odcinania korzonków (aby połówki pozostały razem)
  • seler pokrojony w plastry (wcześniej podgotowany)
  • młode marchewki z krótką końcówką naci

Wykonanie:

  1. Warzywa przygotować przez pokrojenie ich w plastry lub połówki
  2. Do miski wlać łyżkę lub dwie oleju i kolejno obtaczać w nim plastry i połówki warzyw aby w trakcie smażenia ładnie się podpiekały a nie wysychały tam gdzie nie będą stykać się z natłuszczonym rusztem.
  3. Nastawić płytę lub patelnię grillową (najlepiej jeśli masz żeliwną) na ogniu i rozgrzać na niej łyżkę lub dwie oleju lub oliwy. Jeśli masz 2 takie patelnie najlepiej grillować na obu jednocześnie. Najlepiej jest warzywa grillować tuż przed podaniem. Jeśli nie można podać ich od razy przykryć je folią aluminiową aby nie wystygły a najlepiej tak przykryte przechowywać w letnim piekarniku (funkcja: keep warm) aby zachować ich temperaturę.
  4. Grillować warzywa partiami zaczynając od tych które grillują się najdłużej: bakłażan cebula, papryka, seler, ziemniaki ...
  5. Następnie w kolejności mogą być: cykoria, awokado, por ...
  6. Na końcu grillujemy plastry pomidorów min. i dlatego, że plastry pomidora pozostawią na ruszcie odrobiny przywarłego miąższu, które w trakcie dalszego grillowania przypalą się. Dlatego właśnie pomidory na koniec.
  7. Podczas grillowania każde warzywo oprószyć lekko solą i pieprzem z obu stron. Na półmisku posypać świeżym ewentualnie suszonym tymiankiem.
  8. Podawać do mies z grilla ale również do smażonych ryb i potraw z ryżu. Ja podałam je do grillowanych mmmmmmmmmm marynowanych żeberek i zapiekanych ziemniaków w sosie beszamelowym pod serem.- kliknij i zobacz

sobota, 20 maja 2017, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/08/09 12:16:21
jesli chodzi o warzywa z grilla to ja lubię tylko cukinię
-
2017/08/10 08:18:16
uwielbiam warzywa z grilla
-
2017/08/10 14:02:49
pycha!
-
2017/08/11 09:58:01
mniam pycha
-
2017/08/14 11:10:32
super
-
2017/08/20 16:56:33
najlepsze przekąski z grilla
-
2017/08/21 09:59:57
mmmmm
-
2017/09/04 13:41:15
najlepsze !
-
2017/09/05 13:17:42
to jest to !
-
2017/09/05 13:19:07
to jest to !
-
2017/09/06 13:37:13
Smakowicie wyglądają!
-
2017/09/06 16:36:52
cukinia i pieczarki są też pyszne
-
2017/09/07 15:20:10
<3
-
2017/09/17 12:33:57
wszystkie warzywa są genialne z grilla
-
2017/09/19 13:15:34
papryki nie lubię, ale reszta spoko
-
2017/09/21 08:55:48
wygląda super, często robiłam
-
2017/09/22 10:43:32
noo wyglądają super
-
2017/09/22 17:49:37
najsmaczniejsze
-
2018/04/30 08:37:33
fajna alternatywa dla mięsa :)
-
2018/04/30 09:22:16
Super, w końcu coś dla wegetarian :D
-
2018/05/04 10:16:59
Robiłem na majówkę -gorąco polecam :D
-
2018/05/07 12:16:36
w sam raz na majówkę :D
-
2018/05/07 22:38:03
Spróbuję. Wygląda super, a sam przepis nie jest szczególnie skomplikowany.
-
2018/05/08 10:22:10
na grilla w sam raz
-
2018/05/14 12:48:27
Czy mogę zamienić cukinie na coś innego? czy będzie to pasowało? ;P
-
2018/05/14 12:59:34
najlepsze warzywa !
-
2018/05/14 14:41:15
Wygląda niezwykle zachęcająco.
-
2018/05/14 18:28:04
Cukinię można zamienić na plastry selera. seler z grilla jest przepyszny pod warunkiem, ze jest nie rozgotowany jak z rosołu. Plastry selera posmarować oliwą lub olejem, opieprzyć i oslić i dać na grill. Jest wyborny.
-
2018/05/15 13:41:21
moje ulubione
-
2018/05/16 00:11:29
Papryka kusi widokiem
-
2018/05/16 13:05:58
Tak, ja również polecam selera :D Jakiś czas temu jadłam u znajomych na grillu i był pyszny ;D
-
2018/05/16 14:14:13
uwielbiam warzywa z grilla
-
2018/05/16 22:54:26
proste, a takie smaczne :)))
-
2018/05/17 08:48:04
Wygląda bardzo fajnie, jak tylko się pogoda poprawi to lecę na grilla :D
-
2018/05/17 12:17:04
bardzo lubię
-
2018/05/17 15:09:05
Spróbuję dzisiaj zrobić takie warzywka ale na patelni może też mi wyjdą :D
-
2018/05/18 22:47:16
Uwielbiam warzywa z grilla. Mniaam
-
2018/05/22 14:12:05
W sam raz na grilla :P
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych