Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Półmisek z bukietem warzyw z grilla

Półmisek z bukietem warzyw z grilla

SKŁADNIKI NA 4 osoby:

  • 2 bakłażany
  • 1 awokado
  • 1 duży pomidor mięsisty (mięsny) lub 2 mniejsze
  • 2 cykorie
  • 2-4 małe zielone podłużne papryki 
  • 2-4 małe czerwone podłużne papryki
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju lub oliwy

dodatkowo można wybrać inne warzywa:

  • kabaczek (cukinia) pokrojony w podłużne plastry
  • biała cebula pokrojona w grube plastry
  • kukurydza w kolbie
  • ziemniaki pokrojone w grube plastry (najlepiej wcześniej podgotowane w łupinie)
  • sałata rzymska pokrojona na połówki
  • por przekrojony wzdłuż na pół bez odcinania korzonków (aby połówki pozostały razem)
  • seler pokrojony w plastry (wcześniej podgotowany)
  • młode marchewki z krótką końcówką naci

Wykonanie:

  1. Warzywa przygotować przez pokrojenie ich w plastry lub połówki
  2. Do miski wlać łyżkę lub dwie oleju i kolejno obtaczać w nim plastry i połówki warzyw aby w trakcie smażenia ładnie się podpiekały a nie wysychały tam gdzie nie będą stykać się z natłuszczonym rusztem.
  3. Nastawić płytę lub patelnię grillową (najlepiej jeśli masz żeliwną) na ogniu i rozgrzać na niej łyżkę lub dwie oleju lub oliwy. Jeśli masz 2 takie patelnie najlepiej grillować na obu jednocześnie. Najlepiej jest warzywa grillować tuż przed podaniem. Jeśli nie można podać ich od razy przykryć je folią aluminiową aby nie wystygły a najlepiej tak przykryte przechowywać w letnim piekarniku (funkcja: keep warm) aby zachować ich temperaturę.
  4. Grillować warzywa partiami zaczynając od tych które grillują się najdłużej: bakłażan cebula, papryka, seler, ziemniaki ...
  5. Następnie w kolejności mogą być: cykoria, awokado, por ...
  6. Na końcu grillujemy plastry pomidorów min. i dlatego, że plastry pomidora pozostawią na ruszcie odrobiny przywarłego miąższu, które w trakcie dalszego grillowania przypalą się. Dlatego właśnie pomidory na koniec.
  7. Podczas grillowania każde warzywo oprószyć lekko solą i pieprzem z obu stron. Na półmisku posypać świeżym ewentualnie suszonym tymiankiem.
  8. Podawać do mies z grilla ale również do smażonych ryb i potraw z ryżu. Ja podałam je do grillowanych mmmmmmmmmm marynowanych żeberek i zapiekanych ziemniaków w sosie beszamelowym pod serem.- kliknij i zobacz

sobota, 20 maja 2017, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl