Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Quiche ze szparagami i bazylią -Krucha tarta ze szparagami

 

quiche szparagowo-bazyliowy - Krucha tarta ze szparagami

Zaczął się sezon na szparagi więc koniecznie krucha tarta ze szparagami musi być.

Szparagi są zdrowe i niskokaloryczne. Zawierają tylko 18 Kcal w 100 g. Zdrowość zawdzięczają głównie kwasowi foliowemu, który reguluje wzrost i rozwój komórek, wpływa też dodatnio na mózg i układ nerwowy. Dobrze działa na psychikę i dobre samopoczucie

Szparagi są wskazane dla kobiet ciężarnych i karmiących, gdyż kwas foliowy zapobiega uszkodzeniom cewy moczowej u płodu, ma też dobry wpływ na wagę i rozwój noworodków. Ma też dobry wpływ na przekazywanie cech dziedzicznych komórek. Zapewnia sprawne działanie żołądka, wątroby i jelit.

Szparagi łatwo przechowywać w lodówce:

2 dni (zachowują do 2 dni swoje optymalne wartości) w otwartej torbie plastikowej lub owinięte w wilgotną ściereczkę.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg białych szparagów
  • 25 g masła
  • 5 płatów mrożonego ciasta filo
  • 3 jajka
  • 100 g młodego sera koziego (+50) - startego
  • garstka listków świeżej bazylii
  • 125 ml śmietany kremówki

dodatkowo:

  • prostokątna forma o wym. ok. 20x40 cm
  • malakser

 

Przygotowanie:

  1. Nagrzać piekarnik do tmp. 200*C
  2. Szparagi obrać obieraczką do ziemniaków zaczynając od ok. połowy szparaga ścinając zdrewniałą skórkę w dół. To jest konieczna strata. Zdrewniała część po ugotowaniu wciąż będzie i tak łykowata. Po obraniu odciąć jeszcze kawałek dolnej części.
  3. Najlepiej zagotować wodę w specjalnym garnku do szaragów: wąski ale wysoki z koszyczkiem tak by można było szparagi gotować na stojąco z główkami ponad wodą. Te są dużo bardziej delikatne i dojdą na samej parze. Jeśli nie masz takiego zagotuj wodę w dużym szerokim garnku.
  4. Szparagi gotować we wrzątku przez ok. 10 minut. Po tym czasie delikatnie wyłowić cedzakiem i odsączyć.
  5. Płaty ciasta powinny być nieco większe niż sama formy. Posmarować jeden po drugim z obu stron płynnym masłem przy pomocy  pędzla.
  6. Po posmarowaniu układać jeden na drugim na dnie formy tworząc wystające ponad formę brzegi.
  7. W misce rozkłucić jajka i dodać do nich starty ser kozi.
  8. Do wysokiego pojemnika wlać śmietanę i dodać listki bazylii i barwnik a następnie razem zmiksować malakserem gładko.
  9. Zmiksowana śmietanę połączyć z jajami a wszystko doprawić sola i pieprzem.
  10. Emulsję jajeczną wylać na ciasto filo
  11. Układać na płynnej emulsji szparag jeden obok drugiego. Szparagi mogą nieco nachodzić na siebie.
  12. Piec quiche szparagowy w 200*C przez ok. 20 min. na złoto bursztynowy kolor, ale niezbyt ciemny.
  13. Podawać nieco przestudzony na ciepło lub prawie wystudzony.

bron:ah

środa, 31 maja 2017, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl