Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Zapiekane ziemniaki pod prostym czosnkowym beszamelem i pod serem

zapiekanka ziemniaczana pod prostym sosem beszamelowym

Nie wiem co by było gdyby nie było ziemniaczków. Uwielbiam je i chyba większość osób też za nimi przepada. I wcale nie są takie tuczące jak się o nich mówi. Wszystko zależy jak i z czym się je podaje. Frytki są tuczące bo na tłuszczu, ale jak ludzkość przetrwałaby bez frytek? 

Można ziemniaki podać na setki różnych sposobów i wcale nie muszą mieć tyle Kcal ile mają frytki.

Ja dziś podaję zapiekane ziemniaki do żeberek grillowanych warzyw - tutaj przepis na grillowane warzywa.

Zapiekanka ziemniaczana lub ziemniaki z patelni to chyba również jedno z tych dań, które każdy kiedyś choć raz zrobił w życiu.

Fakt zapiekankę posypię serem, ale sos beszamelowy będzie lekki i prosty: na bulionie i chudym mleku odciąży kaloryczność tych pysznych ziemniaczków. To właśnie dzięki mleku staną się pulchne i aksamitne w ustach. Bo zazwyczaj dodawana śmietana wcale nie jest konieczna.

Zapiekane ziemniaki można podać jako samodzielną potrawę bezmięsną. Ja podałam je do półmiska z bukietem warzyw z grilla i grillowanych przepysznych żeberek. Przepisy na nie podam wkrótce również.

Dlaczego jest ważne aby ziemniaki były z gatunku niemączystych? Po zapieczeniu pozostaną w ścisłych ładnych plasterkach. Ziemniaki mączyste będą po zapieczeniu rozpadać się po prostu. Taki ziemniaki nadają się najlepiej na puree czyli tzw. tłuczone.

Takie zapiekane ziemniaki podawać jako bezmięsną przekąskę np. do grillowanych warzyw lub jako dodatek do mięsnego dania głównego. Nadają się do wszystkich mięs i ryb.

SKŁADNIKI na zapiekankę dla 2 osób:

  • 4-5 dużych ziemniaków z gatunku niemączystych (jeśli są to młode ziemniaczki pozostawić po dokładnym umyciu w skórkach)
  • 4 łyżki masła
  • 4-6 łyżek mąki pszennej
  • dużo czosnku (4-6 ząbków)
  • 1 duża cebula
  • 1/2 litra bulionu drobiowego
  • 1/2 litra chudego lub półtłustego mleka (jak ktoś chce może dać tłuste)
  • gałązka świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 4-6 łyżek tartego żółtego sera do zapiekania

zapiekanka ziemniaczana pod prostym sosem beszamelowym

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki na grubość ok 3-4 mm.
  2.  Czosnek obrać i zmiażdżyć nożem na płasko
  3. Cebulę posiekać w drobną kostkę
  4. łatwy sos beszamelowy: Masło rozpuścić/rozgrzać na patelni na małym ogniu i wrzucić na niego czosnek, cebulę i tymianek. Podsmażyć wszystko lekko na nie dużym ogniu aby czosnek i cebula nie zbrązowiały a jedynie zmiękły i puściły aromat.
  5. Gdy cebula jest już zeszklona i zmiękła: mieszając rozsypać następnie mąkę po maśle z cebulą i czosnkiem i zasmażyć ją lekko.
  6. Mieszając dodać teraz bulion i mieszać dalej by rozprowadzić wszystkie grudki z mąki.
  7. Dodać następnie też mleko. Sos beszamelowy lekko zgęstnieje.
  8. Doprawić do smaku solą i pieprzem
  9. układanie: Ułożyć ziemniaki warstwą w brytfannie do zapiekania nakładając plasterki na plasterki. Jeśli masz małą brytfannę i ułożysz 2 warstwy ziemniaków to najpierw zalać pierwszą warstwę połową sosu i dopiero wtedy układać na tym drugą warstwę plasterków ziemniaków.
  10. Na końcu posypać zapiekankę startym serem.
  11. Przykryć arkuszem folii aluminiowej by górna warstwa nie spiekła się zbyt szybko.
  12. Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika na środkową półkę i zapiekać przez ok. 45-50 minut.
  13. Na ok. 10-15 minut przed końcem zapiekania usunąć folię aluminiową by górna warstwa nabrała złoto-brązowej warstwy zapieczenia.
  14. Podawać na gorąco jako przekąskę bezmięsną lub jako dodatek do mięsnego dania głównego. Nadaje się do wszystkich mięs i ryb oraz grillowanych warzyw
sobota, 20 maja 2017, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl