Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Krupnik polski z grzybkiem

krupnik polski z grzybkiem

krupnik polski z grzybkiem - drobiowy

SKŁADNIKI:

  • 100-120 g kaszy perłowej grubej
  • ok. 500 g żołądków drobiowych
  • garstka suszonych grzybków (u mnie podpieńki)
  • 3-4 kostki rosołowe drobiowe (licząc, że 1 kostka jest na 1/2 litra wody)
  • 2 listki laurowe
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 2 marchewki starte na grubych oczkach (ok. 4 łyżek)
  • kawałek selera startego na grubych oczkach (ok. 4 łyżek)
  • 2-3 ząbki czosnku - zmiażdżone
  • 3-4 łyżki śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • siekana natka pietruszki do posypania

Krupnik polski z grzybkiem

Wykonanie:

  1. Żołądki obgotować na wrzątku, przecedzić i ponownie umieścić w czystej wodzie. Na 1/2 kg żołądków ok. 2 litry wody.
  2. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem regularnie zbierając jeszcze pojawiająca się na powierzchni pianę.
  3. Gdy piana się już nie zbiera dodać do żołądków listki laurowe i ziele angielskie i kostki rosołowe. Dalej gotować pod przykryciem na najmniejszym ogniu. To może potrwać ok. godzinę albo nieco dłużej.
  4. W międzyczasie zeszklić na patelni na łyżce oleju posiekaną cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku.
  5. Gdy żołądki są prawie miękkie dodać kaszę, zeszkloną cebulę z czosnkiem oraz suszone grzybki. Ja ich nie namaczam wcześniej.
  6. Gdy kasza jest już miękka zdjąć zupę z ognia, doprawić do smaku solą i pieprzem i dopiero teraz dodać startą marchewkę i seler. Zawsze starte warzywa dodaję już do gotowej zupy na końcu by niepotrzebnie nie wygotowywać ich witamin i by zachowały jędrność. Starte i tak zmiękną nieco od samej wysokiej temperatury zupy. Takie warzywa (nie papkowate) są najsmaczniejsze dzieci jedzą najchętniej.
  7. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zupy i wtedy wlać ją do garnka z zupą nieco ją zabielając.
  8. Na talerzu posypać siekana natką pietruszki
sobota, 10 czerwca 2017, samira.nl
Tagi: podroby zupy

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl