Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Okroshka Oкрошка - Biały Chłodnik ruski

Okroshka - Cłodnik na kefirze i bulionie wołowym

chłodnik na kefirze Okroshka

Jak jest gorąco to nie chce się obfitych gorących obiadów, ale taki zimny chłodnik na kefirze, aromatycznym koperku i chrupiącą rzodkiewką i ogórkami to ukojenie.

Okroshka (окрошка) to ruski chłodnik do którego dodaje się by był dodatkowo odżywczy: jajka na twardo i wołowe lub cielęce ugotowane mięso pokrojone w drobną kostkę lub bez mięsa za to w zamian odtłuszczony zimny bulion wołowy. Można taki kupić w sklepie pod nazwą Beef Fond. Sam w sobie nie ma wielkiego wpływu na smak chłodnika, ale podnosi jego wartości w minerały i witaminy.

Lubię chłodnik odstawić na  1 a najlepiej 2 dni. Zyskuje wtedy aromat ogórków małosolnych. Nie dodaję jednak czosnku, bo w upalne dni lepiej go omijać żeby nie odstraszać otoczenia czosnkowym zapachem skóry, która będzie go intensywnie wypacać.

okroshka окрошка -ruski chłodnik

chokroshka окрошка -ruski chłodnik

SKŁADNIKI:

  • 1 litr kefiru
  • 250 ml Fond z wołowiny (naturalny bulion wołowy do kupienia w słoiku)
  • pęczek koperku
  • 3 średnie ogórki gruntowe lub 1 wężowy
  • 1 awokado (opcjonalnie)
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek cebulek dymek ze szczypiorkiem
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z jednej średniej cytryny
  • 1-2 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie!!)

Wykonanie:

  1. Jajka, ogórki, rzodkiewki i awokado pokroić w drobną kosteczkę
  2. Szczypior wraz z cebulkami i koper drobno pokroić
  3. W dużej misie wymieszać kefir z bulionem wołowym, dodać sok cytrynowy i ocet a następnie dodać wszystkie pokrojone składniki
  4. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem
  5. Schłodzić w lodówce przed podaniem a najlepiej odstawić na noc do lodówki.
  6. Mi najbardziej ten chłodnik smakuje po 2 dniach odstania. Zyskuje wtedy posmak ogórków małosolnych.
środa, 21 czerwca 2017, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/06/27 07:48:19
oo ten chłodnik ładnie wygląda
-
2017/06/27 11:55:19
super :)
-
2017/06/29 10:34:38
uuuuuu wygląda cudnie
-
2017/07/03 09:49:15
ale pycha !
-
2017/07/10 16:55:11
bo że biały to ruski? :d
-
2017/07/11 19:12:20
chłodnik to najlepsza zupa na świecie
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl