Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Potrawka z żołądków w śmietanie z podsmażoną kostką selera

Potrawka z żołądków w śmietanie z kostką podsmażonego selera

Ostatnio mocno naszło mnie na podroby a dokładnie mówiąc na żołądki drobiowe. To już drugi raz w tym tygodniu jak je przygotowuję. Za pierwszym razem powędrowały na polski krupnik z grzybkiem - zobacz, mmmm był pyszny. Lubię zrobić krupnik kilka godzin wcześniej niż będzie podawany. Kasza jest wtedy taka jaką lubię: mocno napęczniała, zupa jest lekko gęsta a smaki dokładnie połączone.

Drugie podejście czyli dzisiejsze to potrawka z żołądków, czyli żołądki w śmietanie z przepyszną kostką z podsmażanego na złoto selera. Po odstaniu smakuje jeszcze lepiej niż zaraz po zrobieniu. A może to tylko złudzenie, chociaż dałabym głowę, że odstanie potrawie robionej na żołądkach dobrze robi.

Podać do kaszy lub z chlebem z chrupiącą skórką.

Potrawka z żołądków w śmietanie z kostką podsmażonego selera

Mocno zachęcam do dodania kostki z podsmażonego na maśle selera. Podkręca smak i wzbogaca tę skromną potrawkę.

Dla koloru właściwie dodałąm oliwę zabarwioną chili i zieloną natkę dla koloru i zdrowia.

potrawka z żołądków w mietanie

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 1/2 kg żołądków drobiowych
  • 6 porządnych łyżek gęstej śmietany !8%
  • 3 kostki rosołowe drobiowe
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 łyżek pokrojonego w kostkę 1x1 cm selera
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy zabarwionej na czerwono 2-3 kroplami pasty z czyli np. sambal

Wykonanie:

  1. Żołądki wrzucić do wrzątku, obgotować aż pojawi się piana, odcedzić i ponownie zagotować w czystej wodzie w dużym garnku. W miarę powstawania na powierzchni piany usuwać ją łyżką lub cedzakiem.
  2. Żołądki gotować na małym ogniu pod przykryciem minimum godzinę do miękkości.
  3. W międzyczasie podsmażyć na łyżce oleju lub oliwy posiekaną cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku. Uważać by cebula się tylko zeszkliła i leciutko zbrązowiała.
  4. Gdy żołądki są już miękkie wyłowić je cedzakiem, przestudzić i pokroić w cienkie paseczki.
  5. Kilka łyżek śmietany i przestudzonego wywaru wymieszać z łyżką maki, tą emulsję wymieszać z resztą śmietany i dodać ją do wywaru z żołądków.
  6. Do wywaru z żołądków dodać też podsmażoną cebulę z czosnkiem, plasterki żołądków i doprawić solą i pieprzem
  7. Zagotować na średnim ogniu i zdjąć z ognia.
  8. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim kostkę selera posypując 1/4 kostki drobiowej. Mieszać kostkę od czasu do czasu aby nabrała złotego koloru z wszystkich stron.
  9. Potrawkę podać w misie lub saganku posypaną kostką z podsmażonego selera i posypać siekana natką pietruszki.
  10. Finalnie dla koloru polać oliwą zabarwioną na czerwono kilkoma kroplami pasty chili np. sambal.
  11. Podać do kaszy np. pęczaku lub perłowej albo z chlebem z chrupiącą skórką.
piątek, 09 czerwca 2017, samira.nl
Tagi: podroby drób

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/11/06 09:46:56
super sprawa
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl