Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z chrupiącym tofu i pomidorków w winegrecie libańskim Zaatar

sałatka z chrupiącym tofu i pomidorków w winegrecie libańskim Za'atar

sałatka z chrupiącym tofu i pomidorków w libańskim winegrecie Za'atar

Jesteśmy coraz bardziej ciekawi nowych produktów i przypraw bo jemy coraz bardziej świadomie i zdrowo.

Dlatego polecam dziś wspaniałą mieszankę przypraw pochodzącą z Bliskiego Wschodu: Za'atar.

Co prawda pochodzenie ma libańsko-syryjskie ale można Za'atar kupić też w tureckim markecie wśród innych przypraw. Ma mocno zielony kolor z powodu tymianku. Tymianek i oregano są głównymi składnikami tej mieszanki. Poza nimi również mięta i sezam.

Za'atar służy do aromatyzowania oliwy. Dodając sok z cytryny uzyskasz aromatyczny i oryginalny w smaku winegret. W takiej postaci oliwa jest typowym libańskim śniadaniem w której moczy się miejscowy chleb i to tak naprawdę wszystko. Podaje się ją w ten sposób przed obiadem jako przystawkę lub do sałatek.

Warto poszukać w sprzedaży. 

sałatka z chrupiącym tofu i pomidorkami w winegrecie libańskim Za'atar

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg pomidorków koktajlowych
  • 150-200 g tofu
  • 1-2 łyżki mąki kukurydzianej
  • pęczek natki pietruszki
  • garść listków mięty
  • sól i pieprz do smaku

na winegret Za'atar:

  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy  extra vergine 
  • 1 łyżka mieszanki ziół z sezamem Za'atar
  • szczypta soli do smaku

sałatka z chrupiącym tofu i pomidorkami w winegrecie libańskim Za'atar

Wykonanie:

  1. na winegret: połączyć wszystkie składniki na Za'atar i odstawić
  2. Tofu pokroić w kostkę ok 1x1,5 cm i umieszczając w plastikowej torebce wymieszać z mąką kukurydzianą. Dzięki niej tofu nabierze brązową chrupiącą skórkę.
  3. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć tofu ze wszystkich stron aż nabierze koloru. Następnie wyłowić z oleju i osączyć na papierowym ręczniku.
  4. Pomidorki przekroić wzdłuż na pół i wymieszać z posiekaną natką i posiekaną miętą.
  5. Posolić i popieprzyć do smaku.
  6. Wymieszać pomidorki z kostkami tofu
  7. Na półmisku zalać winegretem Za'atar
  8. Podawać jako lekką przekąskę ale znakomicie nadaje się do mięsa z grilla zwłaszcza do jagnięciny, ale smakuje wybornie z każdym mięsem i rybą.
sobota, 17 czerwca 2017, samira.nl
Tagi: tofu sałatki

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl