Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Pieczone łagodne skrzydełka dla dzieci- lepkie skrzydełka z patelni

skrzydelka pieczone - łagodne dla dzieci

skrzydelka pieczone - łagodne dla dzieci

Te pieczone łagodne skrzydełka są idealne dla dzieci. Można zabrać je dla dzieci na piknik, na łąkę, nad jezioro lub zwyczajnie do ogrodu.

Piecze się je bez oleju (na ich własnym tłuszczu) a w smaku są są łagodne bo pieczone naturalnie bez marynowania. Jedyne przyprawy to sól, odrobina pieprzu i czosnku do smaku. To wszystko.

Mięsko po upieczeniu jest mięciutkie, lepkie od własnego kalogenu i dosłownie samo ześlizguje się z kostek.

Skrzydełka nie mają chrupiącej skórki a jedynie przypieczoną. Każde dziecko będzie zachwycone takimi skrzydełkowymi przekąskami. Do skrzydełek trzeba podać im baaardzo dużo papierowych serwetek bo skrzydełka są soczyste i smakowicie lepkie.

Co prawda nazwałam je skrzydełkami dla dzieci, ale nie będzie chyba dorosłego miłośnika skrzydełek, który przeszedłby obok nich obojętnie.

SKŁADNIKI na 4 dzieci:

  • 1/2 kg skrzydełek (u mnie tylko środkowa część skrzydełek)
  • 1 ząbek czosnku lub szczypta suszonego
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Skrzydełka opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami. To ważne aby skrzydełka były osuszone.
  2. W razie potrzeby opalić brzegi skrzydełek nad gazem opalając wszelkie "włoski" z piórek.
  3. Rozgrzać na sucho (bez dodawania oleju)  dużą patelnię. Najlepiej z mojego doświadczenia sprawdza się tu patelnia z powłoką ceramiczną. Powłoka jest jasna (w przeciwieństwie do teflonu) i widać dokładnie stopień przypiekania się mięsa do powłoki.
  4. Na rozgrzaną suchą patelnię układać ściśle obok siebie kawałki skrzydełek.
  5. Zmniejszyć ogień do minimum i pozostawić skrzydełka w spokoju. Nie przesuwać, nie podnosić, nie odklejać od dna. Skrzydełka na początku "przywrą" do dna patelni, ale gdy na skórce skrzydełka utworzy się podpieczona skórka mięso "puści" i będzie je można z łatwością obrócić na drugą stronę.
  6. Tak więc nie mieszając czy przesuwając zaczekać ok. 10-15 minut do powstania podpieczonej skórki i dopiero wtedy skrzydełka przewrócić.
  7. Po drugiej stronie dokładnie tak samo podpiekać skrzydełka przez ok. 10 min.
  8. Po tym czasie przykryć skrzydełka pokrywką wciąż na najmniejszym ogniu dalej dusić.
  9. Po jakimś czasie sprawdzić czy skrzydełka są równomiernie przypieczone ze wszystkich stron i w razie potrzeby obrócić je tak by dać wszystkim jasnym miejscom możliwość podpieczenia się.
  10. Podpiekać cały czas pod przykrywką.
  11. W tym czasie skrzydełka będą się "rozklejać" czyli puszczać swój żelisty sok - kolagen.
  12. W razie potrzeby gdyby skrzydełka zbyt szybko przypiekały się dolać kilka łyżek gorącej wody i przykryć pokrywką. Zapobiegnie to przywarciu kalogenu ze skrzydełek do patelni. Trudno byłoby wtedy zdjąć skrzydełka z patelni bez poszarpania ich przypieczonej skórki.
  13. Gdy mięso samo odchodzi a wręcz zsuwa się z kostek skrzydełka są gotowe.
  14. Podawać gorące z chipsami lub doritos i ewentualnie dipem z awokado, serowym lub pomidorową salsą.

skrzydełka pieczone łagodne dla dzieci

poniedziałek, 05 czerwca 2017, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/11/06 16:36:38
ja też takie wolę
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl