Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Omlet śniadaniowy zielony ze szpinakiem

Omlet śniadaniowy ze szpinakiem

Zależnie od pory roku możemy dodawać do zielonych omletów różne zielone listki roślin i ziół. Wiosną na przykład idealnie nadają się do tego posiekane młode listki pokrzywy. Pokrzywa ma właściwości poprawiające trawienie. Warto jest więc stosować pokrzywę przy wszelkich dietach. Posiada też przede wszystkim pozytywne właściwości lecznicze wpływające na układ moczowy i łagodzi dolegliwości chorób: kamica nerkowa i dna moczanowa.

Pokrzywa jest też bogata w mikroelementy, witaminy i sole mineralne.

Inne "zielone dodatki" do omleta to może być zamiast szpinaku: rukola, roszponka, młode listki botwiny, listki rzodkiewki czy choćby aromatyczna bazylia. 

 

SKŁADNIKI na 2 osoby:

  • 4-6 jajek
  • 1-2 łyżki mleka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry (może być też bazylia, rukola, roszponka czy inne młode listki warzyw)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 150 g świeżego szpinaku (umyty i osuszony)
  • 1 łyżeczka oleju lub oliwy + 1 łyżeczka masła (lub bez masła)
  • 50 g startego grubo sera żółtego z ziołami lub ewent. naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Rozkłucić widelcem w miseczce jajka z solą i i pieprzem
  2. Wymieszać następnie jajka z posiekanym szczypiorkiem i natką.
  3. Odłożyć kilka listków szpinaku oddzielnie a resztę podsmażyć na rozgrzanym oleju w rondlu lub na patelni przez zaledwie 20 sekund by straciły sztywność.
  4. Na czystej patelni rozpuścić masło, wylać na nią 1/2 masy jajecznej, na niej rozłożyć podduszony szpinak i smażyć na delikatnym ogniu przez ok.3 minuty.
  5. Obrócić omlet łopatką na drugą stronę, posypać połową sera i dosmażyć jeszcze przez tylko 30 sekund.
  6. Omlet zdjąć z patelni na talerz i ułożyć na nim kilka świeżych listków szpinaku i przykryć folią aluminiową lub drugim talerzem lub pokrywką aby ser stał się miękki.
  7. Tak samo usmażyć drugi omlet i posypać serem
  8. Podawać od razu z tostami lub krakersami.
niedziela, 09 lipca 2017, samira.nl
Tagi: śniadania

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl