Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Skrzydełka kokosowe z nutą limonki

Skrzydełka kokosowe

Skrzydełka, to ostatnio bardzo popularne przekąski na różne okazje.

W przygotowanej dzisiaj wersji oprócz tego, że są marynowane w mleczku kokosowym to juz upieczone posypane są prażonymi wiórkami kokosowymi z orzeszkami ziemnymi i przyprawami.

Palce lizać.

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 750 g skrzydełek
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 2 limonki + otarta z limonek skórka
  • 1/2 średniej główki czosnku
  • szczypta suszonych płatków chili
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 pęczek świeżej kolendry ewentualnie natki pietruszki
  • 4 łyżki serundeng (prażony z przyprawami wiórki kokosowe)

Wykonanie:

  1. Limonki sparzyć, umyć skórkę z ewentualnych chemicznych konserwantów i zetrzeć na tarce.
  2. Oczyszczone i osuszone papierowymi ręcznikami skrzydełka wymieszać w mleczku kokosowym z sokiem z limonek i otartą skórką z limonek.
  3. Marynować przez 2 godziny np. w zamkniętym woreczku plastikowym lub zamkniętej misce.
  4. Nagrzać piekarnik do 200*C
  5. Skrzydełka odcedzić z marynaty na sitku. Marynatę nie trzeba wylewać. mozna wykorzystać ją do np. zupy kokosowej.
  6. Ząbki czosnku nie obierając ich ze skórki rozgnieść np. nożem
  7. W dużej misce wymieszać chili i zmiażdżone ząbki czosnku oraz dobrze odsączone skrzydełka.
  8. Na blacie do pieczenia rozłożyć papier do pieczenia lub folię aluminiową, na niej ułożyć skrzydełka i ząbki czosnku w skórkach. Resztę oleju polać po skrzydełkach.
  9. Skrzydełka wstawić do piekarnika na środkową półkę, zmniejszyć temperaturę teraz do 180*C piec w 180*C przez ok. 20 minut.
  10. Po tym czasie skrzydełka odwrócić i piec jeszcze kolejne ok. 15 minut.
  11. Po wyjęciu z piekarnika posypać je siekaną kolendrą i prażonymi wiórkami kokosowymi serundeng.
  12. Pyszne z sosem w którym można maczać skrzydełka. Idealnie nadaje się do tego sos z orzeszków ziemnych: satésaus (przepis tutaj) lub choćby dobry ketchup.
sobota, 05 sierpnia 2017, samira.nl
Tagi: kokos drób

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/10/30 16:37:41
nawet nie pomyślalam o takim połączeniu
-
2017/10/31 10:43:05
świetnie to wygląda i pewnie tak samo smakuje
-
2017/11/02 10:25:47
pychota
-
2017/11/03 19:33:40
super pomysł
-
2017/11/07 13:57:50
zainspirowałaś mnie
-
2017/11/30 15:36:57
Świetny pomysł, niecodzienne połączenia. Na pewno wypróbuję :)
Zapraszam również do siebie, myślę, że warto :)
www.smakizdrowia.pl/Blog
Pozdrawiam,
Kamila
-
2017/12/14 08:16:50
Wspaniała przekąska, dużo i dobre więc każdy się skusi.
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl