Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Pak-choy - Chińska kapusta z patelni z groszkiem cukrowym i kiełkami

paksoi z patelni z groszkiem i kiełkami

Zdrowe proste i szybkie danie jakim są warzywa z patelni to bardzo modna ostatnio przekąska, dodatek do ryżu lub dania mięsnego z ryżem.

Ważne aby warzyw z patelni nie poddawać zbyt długiemu podsmażaniu. Zachowają wtedy swoją chrupkość, witaminy i kolor. W ogóle podsmażane warzywa, które pozostają po podsmażeniu na wpół chrupiące są dużo bardziej smaczne.

Do tej prostej potrawy skłoniła mnie wizyta mojej siostry z jej koleżanką Kasią tutaj u mnie w Holandii. Zainteresowały się kiełkami sojowymi, które są tutaj powszechnie do kupienia w każdym sklepie i nazywanymi w Holandii Taugè.

To jest jedna z propozycji jak je wykorzystać. Kiełki są jak każdy wie bardzo zdrowe.

Takie warzywa z patelni znakomicie smakują do białego ryżu ze świeżą miętą

SKŁADNIKI na 2 duże lub 4 małe porcje:

  • 1 duża kapusta chińska Pak-choy (Paksoi)
  • garść strąków groszku cukrowego (im młodszy tym lepszy)
  • garść kiełków soi (taugè)
  • 3-4 rzodkiewki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kawałek pora lub 1/2 młodej cebulki
  • 1-2 łyzki oleju sezamowego lub zwykłego
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego lub oester
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyzeczka prażonych ziaren sezamowych

Wykonanie:

  1. Liście kapusty odłamać od głaba i opłukać pod bierzącą wodą. Pokroić następnie liście w ok. 1.5 cm kawałki (białą i zieloną część)
  2. Groszek i kiełki pozostawić w całości opłukując pod bierzącą zimną wodą.
  3. Na patelni rozgrzać lekko olej i wrzucić na niego lekko zmiażdżone ząbki czosnku, pokrojony w kawałki por lub cebulkę i zamieszać lekko podsmażając.
  4. Na patelnię wrzucić nastepnie groszek i kapustę. Zamieszać
  5. Dodać sos sojowy i dusić zaledwie przez 1-2 minuty. Groszek pozostanie chrupiący a kapusta chińska również nie potrzebuje długiego podduszania.
  6. Wyłączyć ogień, dodać pokrojone w plasterki rzodkiewki i kiełki.
  7. Wszystko wymieszać a na talerzu posypać ziarnem sezamowym.
  8. Podawać do potraw białego ryżu, białego ryżu z miętą lub do potraw mięsnych podawanych z białym ryżem.

pak-choy z patelni z groszkiem i kiełkami

piątek, 06 października 2017, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/10/28 21:10:19
Czy możesz podzielić się ze mną informację, gdzie kupiłaś kapustę pak choy? Szukam jej od jakiegoś czasu i nigdzie nie mogę jej znaleźć, a szkoda, bo chciałabym w końcu spróbować jak smakuje...
-
2017/10/28 22:07:54
Ja kapustę pak-choi kupuję bez problemu w każdym warzywniaku bo mieszkam w Holandii ale raczej ta informacja na nic ci się nie przyda. Polecam jednak poszukać sklepu z orientalną żywnością (chińskie lub azjatyckie produkty) lub jedną ze stron internetowych sklepów wysyłkowych gdzie kupisz ją bez problemu. To kilka linków owych internetowych sklepów:
www.frisco.pl/pid,26261/n,frisco-fresh-kapusta-pak-choi---chinska/stn,product
allegro.pl/listing?string=Kapusta%20Chi%C5%84ska%20Pak-Choi%20nasiona%201g%20LEGUTKO&description=1&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-hou-1-4-1003
a.pl/warzywa/swieze/kapusta-pak-choi-chinska
-
2018/02/26 20:30:39
Bardzo lubię wszelkie potrawy z groszkiem, a kapusty pak-choy jeszcze nie udało mi się skosztować więc chyba mam pomysł na jutrzejszy obiad.
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych