Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Pasta Calamari z owocami morza na czosnkowym maśle

Pasta Calamari z owocami morza na czosnkowym maśle

Makaron w kształcie krążków kalmarów idealnie imituje owe krążki kalmarów i doskonale nadaje się do podania go z krewetkami, ośmiorniczkami, mieszanką owoców morza lub nawet rybą np. w sosie pomidorowym

Można oczywiście podać go do makaronu tylko z warzywami w sosie a owe makaronowe krążki do złudzenia przypominające kalmary "zmylą oko".

Jako dodatki wybrałam młody groszek cukrowy, ale może to być inne zielone warzywo.

A jako chrupiący element i kontrast kolorystyczny wybrałam chińskie grzybki Mun, które po namoczeniu i nawet ugotowaniu zawsze pozostają przyjemnie chrupiące.

Celowo nie wybrałam żadnego czerwonego składnika. Owoce morza na maśle lub oliwie bez sosu dla mnie ładnie komponują się w potrawie z zielonym kolorem i zawsze wybieram takie składniki. 

Pasta Calamari z owocami morza na czosnkowym maśle

SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 2 garście suchych krążków makaronu w kształcie calamari (lub innego)
  • 300-400 g odmrożonych owoców morza (ośmiorniczki, krewetki, mule, surmi itp.)
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 młode cebulki lub cebule dymki
  • szczypta płatków chili lub kawałeczek świeżej
  • 2 łyżki siekanej zieleniny (np. natka pietruszki, szczypiorek czosnkowy itp.)
  • garść młodego groszku cukrowego w całości
  • 2-3 kawałki suszonych grzybków Mun lub shitake
  • 1 cytryna do polania sokiem na talerzu
  • 1-2 łyżki lekkiego słonego sosu sojowego (nie zabarwia na ciemno)
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie:

  1. W bardzo dużym garnku zagotować wodę i ugotować w niej makaron do momentu gdy nie jest już surowy ale jest wciąż lekko twardy (jędrny). Chodzi o to by nie był zbyt miękki.
  2. Odcedzić go i przelać zimną wodą na sicie. Odstawić do obcieknięcia.
  3. W czasie gdy gotuje się makaron przelać na sicie owoce morza wrzątkiem i odstawić do odsączenia.
  4. Jeśli używasz grzybki Mun zalać gorącą wodą i odstawić do napęcznienia, po czym pociąć w mniejsze paseczki. Jeśli masz grzybki shitake pokrój je w mniejsze kawałki.
  5. Cebulkę pokroić w kawałki a gdy masz dymkę również w ok. 2 cm kawałki (również szczypior)
  6. Na dużej patelni ale na małym rozpuścić masło i wrzucić na nie obrane i zmiażdżone ząbki czosnku (ale nie zmiażdżone na papkę- powinny pozostać duże kawałki).
  7. Gdy masz cebulkę szalotkę wrzuć ją razem z czosnkiem do podsmażenia. Cebulę dymkę dodać na końcu.
  8. Gdy masło stało się aromatyczne od czosnku wrzucić na nie kawałki chili. Zamieszać.
  9. Teraz czas na groszek lub inne warzywo. Podsmażaj tylko 2-3 minuty. Powinny pozostać chrupiące.
  10. Po tym czasie wrzucić na patelnię osączony makaron, odkręcić ogień na duży i zamieszać.
  11. Gdy temperatura podniosła się wrzucić do makaronu dobrze odsączone owoce morza, cebulę dymkę, natkę pietruszki i doprawić sosem sojowym i pieprzem. Gdy nie masz sosu sojowego użyj soli. Zamieszać
  12. Dodać teraz grzybki lub grzybki shitake. Zamieszać i wyłączyć. Grzybki shitake zawsze dodaje się do potrawy w ostatniej minucie (inaczej niż inne grzyby) bo zbyt długo podsmażane shitake staną się gumowe.
  13. Gotową potrawę skropić na talerzach sokiem z cytryny.
niedziela, 22 października 2017, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/11/14 13:32:21
Bardzo pyszny przepis podałaś. Nie dość że jest smacznie to jeszcze czas przygotowania jest fajny. Podoba mi się, pozdrawiam gorąco :)
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl