Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Pieczarki w kremowym sosie czosnkowo - serowym z Brie

Pieczarki w kremowym sosie czosnkowo - serowym z Brie

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg młodych (małych) pieczarek
  • 1 łyżka masła (ostatecznie oleju)
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g sera Brie (bez skórki)
  • 60 ml bulionu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Pieczarki oczyścić pędzelkiem lub serwetką ale absolutnie nie płukać w wodzie bo pieczarki wciągają wodę jak gąbka, a takie nasiąknięte nie podsmażą się lecz będą się w sobie gotować i nie nabiorą koloru.
  2. Na dużej wysokiej patelni rozgrzać lekko masło aby się nie przypaliło lub rozgrzać olej.
  3. Na tłuszcz wrzucić pieczarki, zamieszać i pozwolić pieczarkom już bez mieszania podpiec się od strony na której leżą. Wtedy zamieszać aby podsmażyły się z innej strony. Podsmażanie z każdej strony potrwa 10-15 minut.
  4. Dodać następnie do pieczarek zmiażdżone płasko nożem ząbki czosnku i podsmażać je 1 minutę.
  5. Po minucie dodać bulion i pokrojony w kawałeczki ser Brie, zamieszać i podduszać do czasu aż Brie się roztopi i sos oblepi pieczarki.
  6. Na samym końcu dopiero dosolić i dodać pieprz do smaku.
  7. Na talerzu dla zdrowia i koloru posypać odrobiną posiekanej natki pietruszki, maggi lub selera
środa, 14 lutego 2018, samira.nl
Tagi: grzyby

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl