Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

General Chicken - oryginalny przepis - Kurczak generalski po chińsku

general Tsos's chicken

Ten przepis na General Tso's chicken jest jedyny oryginalny! Na innych blogach widzę nieudolne podpowiedzi na ten przepis i jest to bardziej coś w rodzaju á la General Chicken.

Aż o zgrozo dziwię się, że ktoś wierzy, że chiński szef kuchni dodałby do swojej potrawy np. zwykłego mocnego kwaśnego octu? I don't think so. Widziałam też, że ktoś na swoim blogu wprowadza w błąd pisząc, że do sosu General chicken dodaje się sos pomidorowy !!! Jak można tak wprowadzać w błąd?

Po pierwsze: w kuchni chińskiej nie stosuje się octu ocet ryżowy, które nie mają ze sobą nic wspólnego. Ocet ryżowy jest łagodny, przyjemnie lekko kwaśny i lekko słodki do tego.

Po drugie: kawałki mięsa na General chicken nie są z piersi kurczaka ale z udek.

Po trzecie: mięso ma wyjątkową chrupiącą skorupkę i nie bierze sie ona od wytaplania kurczaka w mące czy nawet tylko w bułce tartej. Jednym ze składników tej wyjatkowo chrupiacej skorupki na kurczaku jest sama marynata.

Po czwarte: w kuchni chińskiej nie stosuje się maki ziemniaczanej ale kukurydzianą.

Chcesz spróbować prawdziwego General chicken? Zrób go tak jak mówię. Przepis wydębiłam z trudem od znajomego, który ma znajomego szefa kuchni chińskiej restauracji w New Jersey. Szczególnie ta skorupka na kurczaku była wielka zagadką. Teraz już znam ten sekret.

General Chicken to po prostu ..... mmmmm pyszność. Jedna z nasmaczniejszych chińskich dań jakie jadłam. Nie wiem czy General chicen jest zany w Polsce, ale to jedna z najczęściej zamawianych potraw w chińskich restauracjach w północnej i środkowej części Ameryki.

Są to kawałki kurczaka najczęściej z udek bo sa mniej suche i upieczone lub usmażone na chrupiąco (w chripiącej skorupce)  a potem obtoczone w ciemnym pysznym sosie delikatnie słodko-kwaskowo-ostrym. Tradycyjnie podawany jest na białym ryżu z chrupiącymi brokułami na parze, (ale mogą być też z wody). 

To sos ma ten wyjątkowy pyszny smak. Jest ciemny, gęsty i szklisty i apetycznie okleja chrupiące kawałki kurczaka. Pyyyyycha !

W składnikach na marynatę podana jest wódka. Można ją dodać ale nie trzeba. Stosuje się ja jednak nie bez powodu. Powoduje ona, że mieso kruszeje, potrzebuje mniej czasu aby sie usmażyć i zabezpieczy przed tłuszczem z głebokiego smażenia i pozostanie naturalnie soczyste. Ma to wiec wpływ na mieso przez co staje się takie smakowite. Wódka nie jest jednak obowiązkowa.

SKŁADNIKI na 2 duże (po 250 g mięsa) lub 4 małe porcje:

na marynatę:

  • 1 białko jaja
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wina chińskiego Shaoxing lub białego wina sherry
  • 2 łyżki czystej wódki (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 kg kurczaka bez skóry i kosci pokrojonego w kawałki (nadaje się doskonale mięso z udek)

na suchą panierkę:

  • 110 g mąki
  • 110 g mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

na sos:

  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki chińskiego wina Shaoxing lub jasnego wina sherry
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki drobiowego niskosolonego (low sodium) bulionu - domowego lub kupnego
  • 4 łyżki cienego cukru
  • 1 łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki oleju (zwykły lub z orzeszków ziemnych)
  • 2 łyżeczki (ok. 2 duże ząbki) czosnku (zmiażdżone na papkę)
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki siekanego szczypiorku - dolnej części: białe z zielonym (ok. 1 szt.)
  • 6-8 białych części szczypiora pokrojonego w kawałki (1 inch)
  • 2 łyżeczki chińskiej pasty chili lub kilka małych suszonych

dodatkowo:

  • olej do głębokiego smażenia 
  • biały ryż jako dodatek

Wykonanie:

  1. Na marynatę: roztrzepać białko w dużej misce do lekkiego spienienia.
  2. Dodać sos sojowy, wino, wódkę i wymieszać. Połowę z tego odstawić w innej miseczce.
  3. Do pozostałej połowy w dużej misce dodać proszek do pieczenia i mąkę kukurydzianą. Wymieszać na gładka masę.
  4. Do masy dodać kawałki kurczaka, wymieszać, przykryć folią i odstawić.
  5. Na chrupiącą panierkę: wymieszać w misce zwykłą mąkę , mąkę kukurydzianą, 1/2 łyżeczki soli i odstawioną połowę marynaty.
  6. Wymieszać do powstania wilgotnego granulatu. Odstawić.
  7. Na sos: wymieszać widelcem razem: sos sojowy, wino, ocet ryżowy, bulion, cukier, olej sezamowy i mąkę kukurydzianą na gładką masę. Odstawić.
  8. Połączyć olej, czosnek i chili a następnie wrzucić na dużą patelnię lub wok na średni ogień.
  9. Podsmażać mieszając cały czas ok. 3 minuty.
  10. Zamieszać wcześniej wymieszane składniki na sos i dodać do woka.
  11. Mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować tak mieszając ok. 1 minuty.
  12. Dodać na końcu kawałki szczypiora pokrojone skośnie na ok. 1-2 cm kawałki (tylko biała i jasno zieloną częśc).
  13. Przenieść wok na miskę z zimną wodą by przerwać gotowanie i tak zostawić by sos nieco zmniejszył temperaturę ale nie stał się zupełnie zimny.
  14. Wykończenie: nagrzać olej do głębokiego smażenia do tmp. 175*C.
  15. Brać po 1 kawałku kurczaka z mokrej marynaty i obtoczać każdy kolejno w granulacie odkładając na tackę.
  16. Gdy wszystkie kawałki są obtoczone każdy barć w dłonie i docisnąć panierkę jeszcze do mięsa by dobrze przylegała.
  17. Każdy kawałek mięsa delikatnie otrząsną z luźnych okruchów panierki by nie odklejały się i nie paliły w trakcie smażenia
  18. Gdy olej osiągnął temperaturę wkładać powoli po kawałku kurczaka (nie wrzucać).
  19. Smażące się kawałki obracać na drugą stronę.
  20. Zmniejszyć tmp. do ok.160*C (jeśli nie masz termometra zmniejsz po prostu ogień na najmniejszy) i smażyć dalej ok. 4 minuty aż nabierze jasno bursztynowego koloru.
  21. Po wyjęciu osuszać na papierowych ręcznikach.
  22. Włożyć usmażone kawałki kurczaka do woka z sosem.
  23. Wymieszać najlepiej sylikonową lub drewniana szpatułą by kawałki kurczaka pokryły się sosem.
  24. Postawić na ogniu by podgrzać trochę w razie potrzeby.
  25. Podawać od razu z gorącym białym ryżem i brokułami na parze lub z wody.

genelal Tso's Chicken

piątek, 23 marca 2018, samira.nl
Tagi: drób

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych