Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Karpatka - łatwe ciasto dla początkujacych

Karpatka - łatwizna dla poczatkujących

Karpatka jaką dziś prezentuję to najprostsza wersja tego ciasta. Masa jest najprostsza z możliwych bo z budyniu, który chyba każdy ma w domowych zapasach. A ciasto parzone z Której robi sie Karpatkę zawsze wychodzi. Można zamaist budyniu wykorzystać gotowy krem do Karpatki z torebki. Będzie mniej "lejący", bardziej galaretkowaty.

najłatwiejsza wersja; masa z samego budyniu z o 50 ml mniejsza ilością mleka niż wskazane jest na torebce od budyniu (Karpatkę z takim kremem podajemy od razu, krem nie nadaje sie do dłuższego stania).

łatwa wersja 2: masa z budyniu (jak wyżej) + 1/2 kostki masła śmietankowego (Karpatka z takim kremem dobrze się kroi, może postać dłużej przechowywana w lodówce, masło stęży krem).

łatwa wersja 3: masa budyniowa (jak wyżej) + galaretka o jasnej barwie lub żelatyna rozpuszczona w ciepłym mleku (taki krem jest sprężysty, Karpatka dobrze się kroi, może postać dłużej nawet w tmp. pokojowej

Ważne aby krem robić z dużego budyniu familijnego bo inaczej będzie go za mało, lub z dwóch mniejszych.

karpatka dla poczaatkujących

I ważna wskazówka jeszcze raz: mleka do budyniu radzę wziąć nieco mniej (o ok. 50-60 ml mniej). Ze wskazaną ilością na opakowaniu wyjdzie również dość gęsty, ale jeszcze bardziej gęsty będzie ładniej się trzymał przy krojeniu Karptki na porcje.

 A tak na marginesie dla ciekawskich początkujacych: oryginalnie do Karpatki daje się specjalny krem zwany Krem Russel.

karpatka dla poczaatkujących

SKŁADNIKI:

  • 125 g masła śmietankowego
  • 250 ml wody
  • 250 g maki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 duży budyń waniliowy (rodzinny) lub krem z torebki do karpatki
  • 700 ml mleka (na budyń rodzinny)
  • 3-4 łyżki cukru do posłodzenia (jeśli budyń jest bez cukru)

dodatkowo do wersji 2:

  • od 1/2 do 1 całej kostki masła śmietankowego       lub

do wersji 3:

  • 1 torebka galaretki o jasnej barwie ewentualnie i najlepiej 4 łyżeczki żelatyny w proszku

do posypania gotowej Karpatki:

  • 2 łyżki cukru pudru 

karpatka dla poczaatkujących

karpatka dla poczaatkujących

Wykonanie:

  1. W średnio dużym rondlu zagrzać wodę z masłem tak aby masło się tylko roztopiło.
  2. Dodac do wody z masłem makę i drewnianą łyżką szybko zamieszać aby powstało parzone ciasto. Zbije się w lepką spoistą masę.
  3. Masę przełożyć do miski miksera i wbić do niego 2 jajka.
  4. Włączyć mikser i zmiksować jajka z ciastem
  5. Gdy się z gróbsza połączyły dodać kolejne jajko i dalej miksować
  6. Tak dodawac po jednym z pozostałych jajek do powstania gładkiej, elastycznej i klejacej masy.
  7. Masę rozsmarować cienko na dużej płaskiej blaszce lub podzielic ją na pół i rozsmarować na dwóch mniejszych. Jeśli będziemy piekli na jednej dużej gotowy upieczony placek przeba będzie przekroić równo na 2 części (spód i górę karpatki)
  8. Nagrzać piekarnik do 200*C
  9. Rozsmarowana masę wstawić do piekarnika i piec w 200*C przez 20-25 minut do czasu aż nabierze jasno bursztynowego koloru.
  10. na masę: zagotować mleko i zrobić budyń według wskazań na opakowaniu. Mleka zawsze bierzemy nieco mniej niż pisze w istrukcji budyniu bo masa powinna być gęsta aby nie wylewała się z ciasta.
  11. Przestudzonym budyniem posmarować jeden płat ciasta. Wybierz na spód mniej pofałdowany. Bardziej pofałdowany spód będzie ładniej wyglądał na górze.
  12. Na warstwie budyniu ułożyć drugi placek ciasta i posypać przez siteczko cukrem pudrem.

Karpatka - łatwizna dla poczatkujących

piątek, 13 kwietnia 2018, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych