Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Keks wyborny z górnej półki

keks na oleju - wyborny

Ten keks jest po prostu wyborny!

Dlaczego? Hmmm. To dlatego, że jest na oleju i dlatego, że dodatkiem są marshamllows które nadaja temu keksowy wyjatkową goomy teksturę

W zasadzie nie piekę ciast zbyt często. Jeśli juz za to się biorę to musi być to wyjątkowa okazja lub moja własna wielka zachcianka. I dzięki jednej z tych zachcianek upiekłam Keks, który od tej pory bedzie już od czasu do czasu obowiązkowym ciastem w moim domu.

Nie żeby sam Keks jako taki mnie oszołomił bo jadałam w życiu wiele keksów, ale ten który proponuję jest wyjątkowo smaczny. Otoczony chrupiącą warstwą z zewnątrz jak ciasteczka i wylgotny, lekko goowy (lepki) w środku. Dodatek suszonych moreli nadaje mu przepyszny smak.

keks na oleju - wyborny

SKŁADNIKI NA MAŁY KEKS:

  • 4 jajka
  • 650 g mąki pszennej
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 250 g cukru
  • 1½ proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka kropel esencji waniliowej lub torebeczka cukru wanliowego
  • 3 łyżki orzechów (włoskie i pistacjowe)
  • 2 łyżki rodzynków i suszonych cranerry
  • 2 garście pianek (marshamallows)

dodatkowo żeby orzechy i dodatki nie opadły na dno:

  • łyżka oleju 
  • łyżka mąki

Wykonanie:

  1. nagrzać piekarnik do 180*C
  2. wrzucić do miski misera jajka i cukier i wsztstko razem utrzeć
  3. dolewać po woli olej do jajek z cukrem żeby masa łagodnie się połączyła
  4. na koniec dodać makę i wszystko razem zmksować na kleiste gładkie gęste ciasto
  5. W misce wymieszać wszystkie orzechy i resztę dodatków z łyżką oleju
  6. Dodać do mieszanki łyzkęmaki żeby pokryły się lepką otoczką. To zpobiegnie że delicje opadną na dół ciasta.
  7. Wymieszać ręcznie ciasto na keks z wymieszanymi w ące orzechami i delicjami.
  8. Formę natłuścić masłem lub margaryną, obsypać bułkatartą i przełożyć do formy ciasto.
  9. Piec przez 50-60 min. w 180*C

keks na oleju - wyborny

środa, 18 kwietnia 2018, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych