Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Klasyczne ciasto cytrynowe aromatyzowane liśćmi geranium

babka z geraniumbron:ChinDieep

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki
  • 5 cytryn
  • 1-125 g oleju rzepakowego lub w/g oryginału: łagodnej w smaku (jasnej) oliwy z oliwek
  • 225 g cukru
  • 2-3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g pełnego mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1/2 łyżki soli
  • kilka różnej wielkości liści geranium pachnącego (Rose geraniums) - 6-8 szt.bron:

na syrop - topping:

  • 2-3 łyżki cukru (ok. 30-50 g)
  • sok z 1 średniej cytryny
  • 2-3 plastry mandarynek (ze środkowej najgrubszej części)



To klasyczne ciasto cytrynowe aromatyzowane liśćmi pachnącego geranium.

Pamiętam, ze gdy byłam dzieckiem w każdym chyba domu stała doniczka na parapecie z pachnącym geranium. Gdy potarło się jej liście uwalniał się cudowny, cytrusowy, bardzo egzotyczny jak na tamte czasy aromat. Nawet mojej szkole podstawowej na każdym parapecie stała doniczka z geranium. I nikt nawet do niczego jej nie używał. Po prostu była "czymś zielonym w oknie". Substytutem zieleni.

Oczywiście zamiast okrągłej formy możemy to ciasto upiec w podłużnej foremce jak keks.

Wykonanie:

  1. Zmiksować w mikserze mokre składniki: olej, jajka, mleko, sok z cytryn i wanilię oraz cukier. Można to też zrobić ręcznie. Nasze babki nie miały mikserów, używały pałek drewnianych i nazywało się to ucieraniem
  2. Dobrze zmiksować lub utrzeć .
  3. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą a następnie dodać dodać do masy .
  4. Zmiksować lub utrzeć na gładką masę
  5. Wysmarować masłem tortownicę i ułożyć na jej dnie liście geranium (górną stroną do dna).
  6. Listki lekko spłaszczyć ręką aby przylegały płasko do dna.
  7. Wylać ciasto na leżące na dnie liście aby je docisnąć a następnie wlać do tortownicy resztę ciasta.
  8. Piec w 180*C przez 45 minut. Przed wyjęciem zrobić test patyczkiem.
  9. Gdy patyczek wbity w środek wychodzi suchy to ciasto jest upieczone. Wyjąc je i studzić jeszcze przez 15 minut nie wyjmując z tortownicy. dobrze jest studzić na kratce lub na podwyższeniu by stygło też od spodu. Nie jest to konieczne.
  10. Obluzować ciasto wewnątrz od ścianek tortownicy tyłem noża.
  11. Delikatnie usunąć obrożę tortownicy i przełożyć babkę na paterę do ciast.
  12. Wystudzić babkę zupełnie, ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków i wtedy dopiero można ją nasączać.
  13. syrop-topping do nasączenia: połączyć cukier z sokiem z cytryny i 2-3 plasterkami nektarynki
  14. Nasączyć powstałym syropem powierzchnię babki usuwając "farfocelki" z miąższu mandarynek). Mmmm pyszne !

link na czekoladową babke z geranium  do której dodaje się frosting z serka śmietankowego i posypuje cacao - https://chindeep.com/2011/05/06/tearoom-rose-geranium-cake/

niedziela, 20 maja 2018, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych