Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Wiejskie majówkowe masło cytrynowe z polnymi kwiatami

wiejskie majowkowe masło cytrynowe z polnymi kwatami

Lista niektórych jadalnych kwiatów: tutaj

Do masełka najlepiej pasują małe kwiatuszki. płatkach tych większych można poszarpać w palcach. Absolutnie nie siekać ich metalowym nożem.

SKŁADNIKI:

Wykonanie:

  1. Śmietanę wlać do miksera i na średnich obrotach ubijać aż tłuszcz w śmietanie połączy się na masło. 
  2. Jeśli nie masz miksera można śmietanę wlać do bardzo dużego słoja. Powinno jej być w słoju najwyżej do połowy. Potrząsać słojem utrzepując śmietanę do połączenia się w masło. To mozolna praca, ale opłaca się.
  3. Wymieszać masło z otartą skórką cytryny
  4. Zerwać polne kwiaty w ostatniej chwili, w razie potrzeby od razu opłukać, dokładnie osuszyć, oberwać z kwiatów kolorowe płatki.
  5. Masło umieścić w miseczce na którym je podamy, posypać płatkami kwiatów i delikatnie przemieszać łyżeczką. To wiejska aranżacja wiec nie dbamy o kształt masła. Może być pomieszane we wszystkie strony. Tak mi się podoba najbardziej - naturalnie.
  6. Na koniec posypać jeszcze szczyptą kolorowych płatków i podać z krakersami, chrupiącymi bułeczkami i herbatką do śniadanka pod gruszą. Lub przy każdej innej okazji. Może być jak najbardziej do grilla
poniedziałek, 21 maja 2018, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych