Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Gryczany makaron Soba z wołowiną i prażoną quinoa

gryczany makaron Soba z wołowiną i prażoną quinoa

W tej potrawie zawarłam 2 składniki zwane super food.

Pierwszym z nich jest prażona quinoa. Zatąpiłam nią najczęściej stosowane ziarna sezamu.

Drugim składnikiem jest makaron Soba wytwarzany z mąki gryczanej. Jest dużo bardziej bogatszy w białko a jednocześnie nie ma w nim dodatku jajek. To jest o tyle dobre gdy ktoś nie może jeść jajek.

Pyszny i pełny zdrowia letni obiad. Smakuje tak samo pysznie na ciepło jak i na zimno.

Gryczany makaron Soba z wołowiną i prażoną quinoa

Gryczany makaron Soba z wołowiną i prażoną quinoa

SKŁADNIKI:

  • 2 porcje gryczanego makaronu Soba
  • pojemnik pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kabaczka
  • 1 średni pomidor
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki ciemnego słodkiego sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy chili
  • 200 g mielonego mięsa wołowego na hamburgery
  • 2-3 łyżki nasion quinoi

Wykonanie:

  1. Quinoę opłukać w zimnej wodzie spłukując z niej posmak goryczki i przełożyć na suchą teflonową patelnie. Po chwili wilgoć odparuje a quinoa po kilku minutach będzie leciutko "pstrykać". Po chwili gdy jest juz podprażona zdjąć ją z patelni i odstawić.
  2. Pokroić pieczarki w plastry a cebulę na pół a każdą połówkę na 6 części.
  3. Z mięsa uformować hamburgera i nożem pokroić go w małe kawałki wielkości ok. orzechów włoskich.
  4. Nastawić dużo wody do ugotowania makaronu soląc ja jak na normalny makaron.
  5. Ugotowany makaron odcedzić i przełożyć do miski
  6. Do gorącego makaronu dodać pokrojonego kabaczka i wymieszać.
  7. Do makaronu dodać też pokrojone pomidory, oliwę chili, olej sezamowy, sos sojowy i ostrygowy. Zamieszać i doprawić solą i pieprzem.
  8. Na patelni wok rozgrzać łyżkę oleju i dodać do niego pokrojone pieczarki i cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku. Zamieszać i przykryć pokrywką. Dusić przez kilka minut.
  9. Dodać do pieczarek następnie kawałeczki wołowiny. Zamieszać i podsmażać na mocnym ogniu przez ok. 3 minuty. Wystarczy, nie dłużej.
  10. Dodąć następnie do nich makaron z dodatkami i przemieszać delikatnie. Najlepiej patelnią potrząsać by składniki zgrabnie się przewracały.
  11. Po wymieszaniu od razu przełożyć na talerze a na talerzach posypać podprażoną quinoą.

Gryczany makaron Soba z wołowiną i prażoną quinoa

niedziela, 03 czerwca 2018, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych