Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Omlet z 3-ch z kabaczkiem - porcja dla dwojga

Omlet z 3-ch z kabaczkiem - porcja dla dwojga

Omlet z kabaczkiem jest przepyszny i w tym tygodniu zrobiłam go już 3 raz.

Tym razem dodałam do niego 3 bardzo zdrowe składniki: liście czerwonych buraczków czyli botwinkę, świeże kiełki soi i świeżą zieloną soję w fasolkach (do kupienia jako mrożonka).

Sam kabaczek jest też przecież zdrowym warzywem, nie wspominając oczywiście o pomidorach.

Dodatek jogurtu sprawia, że omlet jest kremowy i jeszcze bardziej bogaty w białko. 

Dodatek startego kabaczka sprawia, że choć omlet jest tylko z 3 jajek to wychodzi z niego dosyć duża porcja, którą można podzielić się na śniadanie we dwoje. To też znakomita przekąska by zabrać ją do pracy na lunch.

SKŁADNIKI na 1 dużą porcję lub 2 małe:

  • 1/2 kabaczka
  • 3 jajka
  • duża łyżka gęstego jogurtu greckiego
  • 2-3 pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżki fasolek soi (mrożone)
  • garstka kiełków soi - nazywane taugè
  • 2 liście z czerwonych buraków (botwinka)
  • 1/2 łyżeczki przyprawy maggi w proszku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • kilka kropel oleju chili (do smaku i koloru)

Omlet z 3-ch z kabaczkiem - porcja dla dwojga

Wykonanie:

  1. Kabaczka zetrzeć ze skórką oczywiście na tarce i wymieszać z jajkami.
  2. Do masy dodać jogurt i przyprawy.
  3. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Gdy jest gorący zmniejszyć ogień do małego i od razu wyłoŻyć na patelnie masę jajeczną. Rozprowadzić równomiernie na dnie.
  4. Omlet przykryć pokrywką i nie zwiększać ognia bo omlet się przypali.
  5. Po 2-3 minutach podnieść pokrywkę, rozłożyć na omlecie pocięte w paski liście buraczków i fasolki soi a na środku ułożyć ćwiartki pomidorków. Oprószyć je solą lub maggi w proszku.
  6. Rozłożyć na omlecie też kiełki soi. Przykryć.
  7. Gdy omlet od spodu jest ładnie brązowy zsunąć go na talerz i wstawić omlet na ok. 30 sek. do mikrofalówki aby mieć pewność, że jajka od góry też są dobrze ścięte.
  8. Przed podanie skropić olejem chili.
sobota, 09 czerwca 2018, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych