Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Ryba w lekko pikantnym sosie słodko-kwaśnym - Fish in sweet-sour sauce

Ryba w pikantnym słodko-kwaśnym sosie - Fish in sweet- sour sauce

Ryba w pikantnym sosie słodko-kwaśnym to jedno z najbardziej znanych lub najczęściej zamawianych potraw rybnych w zachodniej Europie. Zaznaczam: "jedną z".

Upodobałam ją sobie w Holandii w tamtejszej chińsko-indonezyjskiej restauracji.

W karcie nie jest podana oryginalna azjatycka nazwa potrawy.

Po prostu zamawia się rybę w słodko-kwaśnym sosie - w karcie: Vis in zoetzure saus i zawsze tą rybą są kawałki Soli usmażone w cieście a potem wymieszane w lekko pikantnym słodko-kwaśnym sosie z kolorową papryką, marchewką i cebulką z czosnkiem.

Kawałki ryby usmażone wcześniej w cieście kukurydzianym i wymieszane potem z gotowym sosem słodko-kwaśnym z chrupiącymi warzywami podaje się do białego ryżu.

Uwielbiam tą rybę. Zawsze mi żal gdy wyławiam na talerzu ostatni kawałek rybki ... a chciałoby się więcej.

Jednym ze skłądników jest pruimensaus czyli bardzo jasny w kolorze sos ze śliwek. Jest to jeden z często dodawanych skłądników azjatyckich potraw, więc warto go poszukać w azjatyckim sklepie Toko lub zamówić przez internet.

Drugim ze składników jest chińskie wino ryżowe, które mozna zastąpić wytrawnym jasnym winem sherry, Nie masz Sherry? Lepiej pominąć ten składnik niż dodawać byle jakie wino "kwach" bo zepsuje smak. I tak jak powyżej: chińskie wino Shaoxing jest bardzo czestym składnikiem potraw i warto je zakupić. Jako produkt kuchenny jest do dostania w małych buteleczkach.

Ryba w pikantnym słodko-kwaśnym sosie - Fish in sweet- sour sauce

SKŁADNIKI:

  • 400-500 g filetów ryby Sola (podobna do pladry)
  • 1 łyżka lekkiego ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka wina ryżowego Shaoxing lub wytrawne wino sherry
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki/skrobii kukurydzianej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do głębokiego smażenia

na sos:

  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego sosu chińskiego ze śliwek -pruimensaus
  • 4 łyżki octu
  • 3 łyżki cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki pasty z chili Sambal lub dobrze szczypta ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki drobniutko posiekanego świeżego imbiru
  • 50 ml wody
  • 2 łyżeczki maki kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżeczkami zimnej wody
  • 1/2 małej czerwonej papryki (lub 1/3 większej)
  • 1/2 małej zielonej papryki (lub 1/2 większej)
  • 1/2 sporej marchewki
  • (opcjonalnie: kawałek kabaczka li kilka fasolek szparagowych)
  • 1 średnia lub 1/2 dużej cebuli
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • ja dodałam dodatkowo kilka skrawków grubej karbowanej kapusty

Ryba w pikantnym słodko-kwaśnym sosie - Fish in sweet- sour sauce

Wykonanie:

  1. Rybę pokroić w pasy a te w mniejsze kawałki "na jeden kęs".
  2. Wymieszać kawałki ryby z sosem sojowym, winem, roztrzepanym jajkiem z maka kukurydzianą, solą i pieprzem i wstawić do lodówki do zamarynowania.
  3. Paprykę i cebulę pokroić w kawałki na "jeden kęs". 
  4. Ząbki czosnku zmiażdżyć nożem i pokroić w kawałki.
  5. W miseczce wymieszać na sos ketchup, sos śliwkowy, cukier i ocet. Odstawić
  6. Rozgrzać dużą ilość oleju w garnku do tmp. ok. 175*C czyli nie powinien być za bardzo rozgrzany, nie może się "kopcić".
  7. Wkładać do rozgrzanego oleju po kawałku części ryby nie od razu puszczając je na dno. Gdy przytrzymasz nieco zanurzony kawałek ryby w oleju ciasto się "zetnie" a opadający kawałek nie przyklei się automatycznie od dna.
  8. Smażyć jednorazowo tyle kawałków by garnek nie był przepełniony na powierzchni.
  9. Ryba smaży się stosunkowo szybko. Wystarczy, że ciasto będzie lekko złoto- brązowe.
  10.  Wyławiać kawałki ryby łyżką cedzakową na arkusz papieru by osączyć z nadmiaru tłuszczu
  11. Rozgrzać na woku lub dużej patelni olej i wrzucić na niego imbir i czosnek. Podsmażać krótko do czasu aż puszczą tylko aromat, ale czosnek nie zacznie brązowieć.
  12. Dodać pokrojoną paprykę, marchewkę i cebulę oraz kabaczek jeśli też dodajemy. Zamieszać i podsmażać 2-3 minuty
  13. Zamieszać składniki które wcześniej wymieszaliśmy w miseczce i dodać do papryki na woku. Wymieszać. Podduszać tylko do czasu aż sos stanie się gorący. Warzywa muszą pozostać chrupiące (nie miękkie!)
  14. Wymieszać 2 łyżeczki maki kukurydzianej z 2 łyżeczkami zimnej wody i dodać do woka dla zagęszczenia sosu. Zamieszać i podgrzewać tylko chwilę by sos nieco stał się gęstawy.
  15. Na koniec dodać do sosu z warzywami obsmażone kawałki ryb, wymieszać by okleiły się sosem i pozostawić na ogniu chwilę by nabrały ciepła.
  16. Podawać od razu z białym ryżem

Ryba w pikantnym słodko-kwaśnym sosie - Fish in sweet- sour sauce

Danie inspirowane podróżą 4.

czwartek, 13 września 2018, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych