Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Sos Tzatziki na indyjską nutę - Khira raita

Sos Tzatziki na indyjską nutę - Khira raita

Jest to indyjska odmiana sałatki z ogórka a raczej sosu przypominającego z wyglądu grecki sos Tzatziki. Do greckiego Tzatziki do przyprawienia dodaje się jednak tylko czosnek, sól i pieprz.

Indyjska wersja nazywa się Khira rita i dzięki indyjskim przyprawom zyskuje nowego wymiaru smakowego. Idealnie nadaje się jako dodatek do indyjskich potraw z ryżem, ale i do wszelkich innych indyjskich smakowitości..

Najsmaczniejsza jest oczywiście przygotowana na krótko przed podaniem i schłodzona.

Ostatnio jadłam ją będąc w USA w stanie New Jersey w indyjskiej restauracji typu "Buffet" gdzie za jedną cenę można próbować nakładać sobie to co się chce, ile razy chce i ile się chce.   Prowadzona przez indyjską rodzinę serwującą oryginalne indyjskie potrawy i tylko w weekendy.

W Indiach taka schłodzona służy do neutralizowania ("schładzania") podniebienia przy spożywaniu ostro przyprawionych potrawach.

W tej sałatce oryginalnie nie powinno być czerwonego koloru więc smak można zaostrzyć nieco (jeśli ktos chce) zielonymi papryczkami chili, ale to już kwestia wyboru. Można wcale nie dodawać chili wcale.

Sos Tzatziki na indyjską nutę - Khira raita

SKŁADNIKI dla 4 osób:

  • 1 długi duży ogórek szklarniowe lub ok. 4 krutkich gruntowych
  • 300 ml gęstego jogurtu typu grecki
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego (to nie jest kminek)
  • 1/2 łyżeczki indyjskich przypraw garam masala
  • 1/2 łyżeczka soli (najlepiej morskiej)
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki cebuli w proszku 
  • (opcjonalnie posiekany kawałek zielonej ostrej papryczki chili)

W oryginalnych przepisach zamiast czosnku i cebuli dodaje się 2-3 szczypty przyprawy indyjskiej asafoetida (zobacz tutaj) -  (to przyprawa żółtego koloru ze sproszkowanej kory pewnego tamtejszego drzewa). Przypomina ona smakiem właśnie mieszankę czosnku i cebuli, choć też nie zupełnie do końca. Jeśli masz dostęp do sklepu Toko z egzotycznymi przyprawami lub kupujesz przez internet, poszukaj tej przyprawy. Jest świetną przyprawą do ryb powszechnie stosowaną w Indiach.

Wykonanie:

  1. Ogórki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można zetrzeć ze skórką, mizeria nabierze wtedy zielony akcent kolorystyczny.
  2. Starte ogórki lekko odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody.
  3. Wymieszać starte ogórki z jogurtem i przyprawami.
  4. Schłodzić w lodówce przed podaniem.

Sos Tzatziki na indyjską nutę - Khira raita

Danie inspirowane podróżą 4.

niedziela, 16 września 2018, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych