Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Zapiekany pod beszamelem i serem bakłażan faszerowany mięsem z pieczarkami

Zapiekany faszerowany mięsem i pieczarkami bakłazan pod beszamelem

Zapiekany faszerowany mięsem i pieczarkami bakłazan pod beszamelem

 Jednak tak naprawdę do zapiekania najwłaściwszy jest półtwardy grecki ser Haloum

SKŁADNIKI na 2 osoby:

  • 2 jednakowej wielości bakłażany
  • 300 g mielonego mięsa - najlepiej pół na pół wołowo-wieprzowego (u mnie jagnięcinka)
  • ok. 8 niedużych bez widocznych blaszek pieczarek
  • ok. 4 łyżki startego sera do zapiekania
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone i posiekane)
  • 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • szczypta chili lub pasty z chili - Sambal
  • kopiasta łyżka 82% masła
  • kopiasta łyżka maki pszennej
  • mleko (ok. szklanki)
  • sól i pieprz do smaku

Zapiekany faszerowany mięsem i pieczarkami bakłazan pod beszamelem

Nie wiem jak inni ale ja po prostu uwielbiam potrawy zapiekane pod beszamelem a do tego starty na beszamel ser, który zapieczony nabiera lekko chrupiącej skórki.

Dzisiaj pod takim beszamelem zapiekłam faszerowane bakłażany, które swoją drogą również bardzo lubię. Z grilla zastępują mi mięso a sos grecki na bazie pieczonego bakłażana jest po prostu fenomenalnie pyszny.

Jaki ser do zapiekania?

Można w ostateczności wziąć zwykły żółty. Stopi się pięknie ale żółte sery nie zapiekają się (nie nabierają złoto-brązowego koloru i chrupiącej skórki). Do tego przeznaczone są niedojrzewające sery sery białe o delikatne w smaku. Najbardziej znanym z nich jest włoska Mozzarella. 

Więc jaki ser? Tam gdzie w Europie podaje się najwyborniejsze potrawy zapiekane pod serem lub beszamelem i serem to Gracja. Również Turcja ma swoje specjały. Mój dzisiejszy przepis na zapiekane bakłążany są specjałem obu krajów. 

I tam do zapiekania wykorzystuje się sery półtwarde grillowe np. najbardziej znany grecki ser Halloumi lub zupełnie niedojrzewający Hellim. One w trakcie topienia nie spływają z potrawy i pięknie się rumienią. Są najczęściej oryginalnie robione z mleka koziego lub owczego (lub pól na pół). Jednak można je dostać również dużo tańsze z mleka krowiego.

Wykonanie:

  1. Przetnij bakłażany wzdłuż na pół, natnij miąższ prawie do samej skórki w kratkę i wydrąż go ostrożnie.
  2. Wydrążone bakłażany włożyć do nagrzanego do 180+C piekarnika (bez farszu!) i opiekać przez ok. 15 min.
  3. Na rozgrzanej patelni rozgrzać łyżkę masła lub oleju, podsmażyć cebulkę i pieczarki z kuminem, czosnkiem i chili aby nabrały koloru.
  4. Dodać teraz do podsmazonej cebulki i pieczarek wudrżąny miąższ pokrojone w kostkę. Dodajemy go dopiero jak pieczarki i cebulka są podsmazone bo bakłążan chłonie szybko tłuszcz..
  5. Gdy bakłażan jest podsmazony dodać mięso rozdrabniając je na patelni. Doprawić solą i pieprzem do smaku

  6. Posmazać wszystko przez ok. 2 minuty. Zdjąć z ognia.
  7. na beszamel: w rondelku roztopić masło i dodać do niego mąkę.
  8. Zamieszać wszystko szybko i nadal mieszając pozwolić zgęstnieć. Powstanie gęsta masa.
  9. Podprażać ją w rondelku mieszając przez 1-2 minuty.
  10. Dodać do masy mleko i dalej podgrzewać jednocześnie energicznie mieszając trzepaczką by rozbić grudki.
  11. Zmniejszyć ogień i dalej podgrzewać aby sos beszamelowy zgęstniał.
  12. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos powinien być tak gęsty by po nałożeniu na farsz nie spływał z niego.
  13. Napełnić połówki bakłażanów farszem mięsnym i umieścić w brytfannie do zapiekania.
  14. Na mięsie rozsmarować porcję beszamelu a beszamel posypać startym serem.
  15. Nafaszerowane bakłażany wstawić do piekarnika (180-190*C) i zapiekać ok. 30 do 45 minut do czasu aż ser zarumieni się na złoto brązowo.

Zapiekany faszerowany mięsem i pieczarkami bakłazan pod beszamelem

sobota, 29 września 2018, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych