Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Zupy, Buliony i Chłodniki

niedziela, 05 stycznia 2014

Zupa pomidorowa z komosa ryżową

Zdrowa i rozgrzewająca zupa na zimę z megą zdrową komosa ryżową.

Może przypadnie ci do gustu inna Zdrowa zupa ziemniaczana z komosa ryżową i curry.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 300 g świeżych pomidorów lub z puszki
  • 150 g marchwi
  • 200 g ziemniaków
  • 200 g wołowiny pokrojonej w kostkę
  • kawałek imbiru (ok.1,5-2 cm)
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 g suchego makaronu (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Ziemniaki i marchew obrać,opłukać i pokroić w kostkę.
  2. Pomidory jeśli świeże sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.Pokroić w kostkę.
  3. Nastawić wodę na zupę,wrzucić do niej wołowinę i starty imbir.Doprowadzić prawie do wrzenia,zmniejszyć ogień i gotować usuwając w trakcie zbierającą się pianę.
  4. Gdy mięso jest miękkie dodać marchew,ziemniaki,pomidory i dokładnie przepłukaną pod bieżącą wodą komosę ryżową.
  5. W innym garnku zagotować wodę i ugotować makaron-jeśli chcemy wzbogacić zupę makaronem.
  6. Zupę gotować do miękkości warzyw,doprawić na koniec solą i pieprzem..Zdjąć z ognia i teraz dodać ugotowany makaron lub zalać po jego porcji na talerzach.
sobota, 04 stycznia 2014

zupa ziemniaczana z komosą ryzową

Zupa o niepowtarzalnym smaku,zdrowa bo dzięki komosie ryżowej bogata w minerały,witaminy,wartościowe białko,aminokwasy i nienasycone tłuszcze i kwasy tłuszczowe omega 3 (nie zawiera tłuszczy trans) i na dodatek wspomaga odchudzanie poprzez stymulację enzymu trawienia ważnego przy wchłanianiu składników odżywczych,rozkład tłuszczu i cholesterolu a także pomaga w regulowaniu cukru we krwi.To wszystko dzięki niepozornej komosie ryżowej.

SKŁADNIKI:

  • 50 g suchej komosy ryżowej
  • 300 g ziemniaków
  • 200 g marchwi
  • 1 litr rosołu lub bulionu drobiowego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry ewentualnie natki pietruszki
  • 1 łyżka pasty curry
  • sól do smaku (ok.1/2 łyżeczki)-jak kto lubi

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać,pokroić w kostkę i opłukać.Marchew też obrać i pokroić.
  2. Bulion lub rosół wlać do rondla i ustawić na średnim ogniu.Dodać ziemniaki i warzywa
  3. Komosę ryżową przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i dodać do rosołu.Całość doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień.
  4. Dodać pastę curry,zamieszać i gotować do czasu aż ziemniaki prawie się rozgotują zagęszczając zupę.
  5. Po wyłączeniu kuchenki wsypać sprawdzić ile trzeba dosolić i wsypać posiekaną kolendrę lub nalać zupę do talerzy lub salaterek i wtedy posypać zieleniną.
O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS