
To najsmaczniejsza ośmiornica jaka do tej pory zrobiłam.Dosłownie palce lizać.Powstały gęsty sos który powstał z cebuli,modu i aromatycznej oliwy delikatnie okleja kawałki ośmiornicy.Dodane skórki tofu które pozostają delikatnie chrupiące znakomicie uzupełniają to danie do którego nie chciałam ani ryżu ani czegokolwiek innego.
Czosnek upieczony w łupinach nie staje się gorzki.Zachowuje swoją naturalną ostrą słodycz.Wystarczy leciutko nacisnąć i z łatwością wychodzi z łupinki upieczony kremowy ząbek.
Jako mocno chrupiący akcent i przegryzkę podałam delikatne chipsy z krewetek-krupuk
Zobacz więcej na temat prawidłowego obejścia się z ośmiornicą przed jej przygotowaniem.
- 1 ośmiornica
- 3 listki laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 50 ml octu
dodatkowo:
- 1-2 łyżki oliwy lub oleju do duszenia
- 1 główka czosnku (nie obierać)
- 1 duża cebula (obrana)
- 2 łyżki lekkiego sosu rybnego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka pasty z chili np.sambal
- 1-2 łyżki oliwy lub oleju aromatyzowanej cytryną
- 2-3 łyżki 30% alkoholu (wódka,jenever,sake itp.- można zastąpić podwójną ilością dobrego białego wina
- 3-4 laski skórek tofu (moczone przez noc lub nawet całą dobę)

- Napełnić duży garnek wodą,dodać liście laurowe,rozgniecione ziele ang. pieprz i ocet.
- Gdy woda się zagotuje oprawioną ośmiornicę zanurzać kilkakrotnie we wrzątku po kilku sekundach ponownie wyciągając.Zanurzając każdy kolejny raz robić to coraz głębiej.Po kilku razach wrzucić całą ośmiornicę razem z wywróconym na drugą stronę workiem.
- Gotować na małym ogniu pod uchyloną pokrywką przez 30-45 minut.
- Ośmiornicę wyjąć i wystudzić na cedzaku.
- Dopiero gdy wystygła pokroić macki,środek i worek na kawałki.
- Namoczone skórki tofu pokroić najlepiej nożyczkami na ok.1-1,5 cm kawałki
- Rozgrzać lekko w sporym rondlu 2 łyżki oleju
- Obraną cebulę pokroić wzdłuż na ósemki.
- Wrzucić cebulę i luźne ale nie obrane z łupinek ząbki czosnku.
- Podsmażać przez chwilę aż cebula nabierze delikatnego bursztynowego koloru.
- Dorzucić kawałki ośmiornicy,skórki tofu i resztę składników.
- Zamieszać,przykryć pokrywką i dusić na najmniejszym ogniu do odparowania sosu i miękkości ośmiornicy.Gdyby sos odparował wcześniej uzupełnić go na czas odrobiną wody lub buliony byleby cebula się nie przypaliła.
- Sprawdzić czy wystarczająco słone.Ja już nie dosalam.
- Pyszne tak samo ciepłe jak i zimne dlatego idealnie nadaje się na dłuższe przyjęcia i stojące imprezy
- Podałam z chrupkami z krewetek (krupuk-indonezyjska przystawka).Posypałam natką i grzybkami



