Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Appetizers - Przystawki

wtorek, 20 stycznia 2015

ośmiornica duszona z miodem

To najsmaczniejsza ośmiornica jaka do tej pory zrobiłam.Dosłownie palce lizać.Powstały gęsty sos który powstał z cebuli,modu i aromatycznej oliwy delikatnie okleja kawałki ośmiornicy.Dodane skórki tofu które pozostają delikatnie chrupiące znakomicie uzupełniają to danie do którego nie chciałam ani ryżu ani czegokolwiek innego.

Czosnek upieczony w łupinach nie staje się gorzki.Zachowuje swoją naturalną ostrą słodycz.Wystarczy leciutko nacisnąć i z łatwością wychodzi z łupinki upieczony kremowy ząbek.

Jako mocno chrupiący akcent i przegryzkę podałam delikatne chipsy z krewetek-krupuk

Zobacz więcej na temat prawidłowego obejścia się z ośmiornicą przed jej przygotowaniem.

  • 1 ośmiornica
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 50 ml octu

dodatkowo:

  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju do duszenia
  • 1 główka czosnku (nie obierać)
  • 1 duża cebula (obrana)
  • 2 łyżki lekkiego sosu rybnego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka pasty z chili np.sambal
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju aromatyzowanej cytryną
  • 2-3 łyżki 30% alkoholu (wódka,jenever,sake itp.- można zastąpić podwójną ilością dobrego białego wina
  • 3-4 laski skórek tofu (moczone przez noc lub nawet całą dobę)

ośmiornica duszona z miodem

  1. Napełnić duży garnek wodą,dodać liście laurowe,rozgniecione ziele ang. pieprz i ocet.
  2. Gdy woda się zagotuje oprawioną ośmiornicę zanurzać kilkakrotnie we wrzątku po kilku sekundach ponownie wyciągając.Zanurzając każdy kolejny raz robić to coraz głębiej.Po kilku razach wrzucić całą ośmiornicę razem z wywróconym na drugą stronę workiem.
  3. Gotować na małym ogniu pod uchyloną pokrywką przez 30-45 minut.
  4. Ośmiornicę wyjąć i wystudzić na cedzaku.
  5. Dopiero gdy wystygła pokroić macki,środek i worek na kawałki.
  6. Namoczone skórki tofu pokroić najlepiej nożyczkami na ok.1-1,5 cm kawałki
  7. Rozgrzać lekko w sporym rondlu 2 łyżki oleju
  8. Obraną cebulę pokroić wzdłuż na ósemki.
  9. Wrzucić cebulę i luźne ale nie obrane z łupinek ząbki czosnku.
  10. Podsmażać przez chwilę aż cebula nabierze delikatnego bursztynowego koloru.
  11. Dorzucić kawałki ośmiornicy,skórki tofu i resztę składników.
  12. Zamieszać,przykryć pokrywką i dusić na najmniejszym ogniu do odparowania sosu i miękkości ośmiornicy.Gdyby sos odparował wcześniej uzupełnić go na czas odrobiną wody lub buliony byleby cebula się nie przypaliła.
  13. Sprawdzić czy wystarczająco słone.Ja już nie dosalam.
  14. Pyszne tak samo ciepłe jak i zimne dlatego idealnie nadaje się na dłuższe przyjęcia i stojące imprezy
  15. Podałam z chrupkami z krewetek (krupuk-indonezyjska przystawka).Posypałam natką i grzybkami

ośmiornica duszona z miodem

ośmiornica duszona z miodem

Zdrowy obiad

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS