Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Zupy, Buliony i Chłodniki

czwartek, 22 stycznia 2015

lekka zupa miso z jajkiem,grzybami mub i skórkami tofu

lekka zupa miso z jajkiem,grzybami mub i skórkami tofu

Wszystkie składniki zupy są bardzo zdrowe ale co ważne wspomagają też zachowanie dobrego stanu umysłu i urody.

Do zup miso nie dodaje się zbyt dużo przypraw wyłączając ostre.Zupy miso są lekkie,klarowne,delikatne w smaku i przede wszystkim bogate w składniki odżywcze.

Dodałam zieloną włoską kapustę bo chodziło mi głównie o intensywny zielony kolor.Aby zachować azjatycki styl wybrać należy paksoy lub super zdrowy szpinak wodny.

SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 1 litr bulionu lub lekkiego rosołu
  • 4 pojedyncze laski suszonych skórek tofu namoczone dzień wczesniej
  • 2-4 suszone grzyby mun (po namoczeniu zwiększą kilkakrotnie swoją objętość)
  • mały pęczek grzybków enoki
  • 2 liście włoskiej zielonej kapusty (savoy) ale może być paksoy (dodaje się na końcu jak miso) lub szpinak wodny
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem
  • 1 łyżka pasty miso
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki lekkiego sosu rybnego
  • 2 jajka w całości
  • 1 łyżka oliwy aromatyzowanej chili
  • garstka kiełków (u mnie czerwonych buraczków)

lekka zupa miso z jajkiem,grzybami mub i skórkami tofu

lekka zupa miso z jajkiem,grzybami mub i skórkami tofu

Wykonanie:

  1. Namoczone skórki tofu i namoczone grzyby mun pokroić w kawałki.
  2. Zagotować bulion (może być ostatecznie z kostki) i wrzucić na niego skórki i grzyby mun.Zmniejszyć ogień na średni.
  3. Liście kapusty i dymkę również pokroić w kawałki.Ja tnę to wszystko najzwyczajniej kuchennymi nożyczkami.
  4. Po ok. 5-8 minutach gotowania się bulionu dodać kawałki kapusty i dymki oraz sos rybny i sojowy.
  5. Gotować kolejną minutę i zmniejszyć ogień do minimum.
  6. Jajka rozbić oddzielając białko od żółtek.Uważać by ich nie uszkodzić.
  7. Odlać kilka łyżek zupy do oddzielnej miseczki i rozpuścić w niej pastę miso.Miso dodajemy zawsze do gotowej zupy która nie gotuje się już.Normalnie dodaję ją i mieszam w rondlu ale ze względu na jajka chcę zrobić to osobno.
  8. Białko wpuścić delikatnie tuż nad zupą do jej środka.Nie mieszać.Pozwolić by białko ścięło się w grudki.
  9. Tak samo delikatnie wpuścić tuż nad zupą całe żółtka.Odczekać chwilę (ok. 1 min.) by zewnętrzna powłoka ścięła się.Po tym czasie wyłowić delikatnie żółtka.Najlepiej to zrobić drewnianą lub porcelanową łyżką-nie mają ostrych rantów jak metalowe.
  10. Wyłowione żółtka odstawić.
  11. Do zupy wlać rozpuszczoną pastę miso,zamieszać i nalewać porcje.
  12. Grzybki enoki nie gotujemy.Są to delikatne grzybki które można jeść na surowo.Dodajemy je do gotowej zupy na końcu.Tak zachowują chrupkość pyszny smak.
  13. Kiełki dodajemy również na końcu jako garnisz.
  14. Żółtko podać na łyżce.Po przebiciu płynną zawartością polać zupę lub od razu umieścić w buzi.
  15. Jako akcent kilka kropel zdrowej oliwy.Rozsądne ilości zdrowego tłuszczu są niezbędne do zdrowego funkcjonowania mózgu.

lekka zupa miso z jajkiem,grzybami mub i skórkami tofu

Niskokaloryczny styczeńZdrowy obiadNiskokaloryczny styczeń

ALE JAJA!

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS