Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Zupy, Buliony i Chłodniki

sobota, 30 stycznia 2016

ryżowa zupa cytrynowa z kurczakiem

ryżowa zupa cytrynowa z kurczakiem

 Czy jadł już ktoś zupę Avgolemono? Jeśli nie, polecam.

Jest to zupa kuchni greckiej, której nazwa znaczy dosłownie "cytrynowe jajka".

Zupę przygotowuje się z roztrzepanych jajek i sporej ilości soku cytrynowego i łączy się następnie z gorącym bulionem drobiowym. Podstawowym uzupełnieniem jest porcja ryżu dodana do zupy. Bulion najlepiej jest przygotować oczywiście samemu na kurczaku i warzywach. Samych warzyw nie dodaje się nigdy do tej zupy. Prawidłowo ugotowany bulion zawiera już w sobie to co w warzywach jest najcenniejsze.

Zdrowa i lekka.

Aby zupa stała się bardziej odżywcza, dodaje się kawałki mięsa z piersi kurczaka, które można ugotować w zupie lub podsmażyć oddzielnie. W pierwszej wersji, czyli gotowany jest oczywiście najmniej kaloryczny. Jednak odrobina zdrowego tłuszczu, szczególnie zimą jest dozwolona w każdej diecie.

ryżowa zupa cytrynowa

SKŁADNIKI:

  • ok. 1,5 litra bulionu drobiowego 
  • ok. 150-175 g suchego ryżu (odmiana o grubych ziarnach)
  • 1/2 litra wody
  • 1/2 kg mięsa pokrojonego w kostkę
  • 3 jajka roztrzepane
  • 1 płaska łyżka skrobi (mąki) kukurydzianej
  • ok. 75 ml soku ze świeżej cytryny
  • 1 łyżka zimnej wody
  • sól i pieprz do smaku
  • otarta skórka cytryny do dekoracji
  • natka do dekoracji

 

Wykonanie:

  1. Odlać z bulionu ok. 0,75 ml, nastawić na ogień, dodać ryż i ugotować go do miękkości (nie rozgotować!) na najmniejszym ogniu pod przykryciem. Zajmie to ok. 15-20 min, zależnie od gatunku. Ok. 5 min. przed wyłączeniem ryżu, dodać kawałki piersi kurczaka i pod przykryciem ugotować. Kurczak jest delikatnym mięsem i szybko "dojdzie" w środku. Sprawdzić stopień ugotowania, przecinając jeden kawałek mięsa. Jeśli chcemy podsmażyć kurczaka, nie dodawać w tym momencie mięsa. Zrobimy to później.
  2. Roztrzepane dokładnie jajka połączyć z mąką kukurydzianą i łyżką wody, a następnie z sokiem cytrynowym, tak aby nie było grudek.
  3. Nastawić na ogień pozostały bulion i podgrzać go mocno.
  4. Zahartować teraz roztrzepane jajka wlewając do nich 1-2 łyżki gorącego bulionu, od razu dokładnie mieszając. Po chwili dodać jeszcze jedną łyżkę i wymieszać, i na koniec ostatnią łyżkę i oczywiście wymieszać.
  5. Teraz jedną ręką energicznie mieszając bulion, drugą wlewać cienkim strumieniem roztrzepane jajka. To wszystko po to by jajka nie ścięły się w zupie i nie zamieniły w jajecznicę. Zupa musi pozostać gładka. Po dodaniu jajek nabierze mleczno-kremowego koloru. Nie mając wprawy, najlepiej połączyć jajka z bulionem zdejmując rondel z ognia.
  6. Postawić rondel z zupa ponownie na małym ogniu i nie przerwanie mieszając podgrzewać by zupa nieco zgęstniała. To zajmie tylko kilka minut.
  7. Dodać cały ugotowany ryż do zupy razem z kawałkami kurczaka i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Jeśli chcemy podsmażanego kurczaka, teraz jest pora by podsmażyć kawałki mięsa na patelni, na łyżeczce oleju lub masła, by nabrały złoto-brązowego koloru.
  9. Przybrać kawałkami kurczaka, okrawkami skórki cytryny i listkiem natki.

Ugotowany ryż można od razu dodać do gotowej zupy w rondlu, by nieco się podgrzał.

Zamiast kurczaka znakomicie do tej cytrynowej zupy sprawdzi się wędzony łosoś.

niedziela, 24 stycznia 2016

zupa ryżowa z jogurtem i miętowym masłem

zupa ryżowa z jogurtem i miętowym masłem

Lekka zupa, zdrowa i świeża dzięki mięcie. Znakomita przekąska lub lekkie danie dla tych co na diecie. Masło? I owszem! Na diecie nie można całkowicie eliminować tłuszczu. Jest potrzebny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i przyswajania wapnia z nabiału.

Zupa ta nazywa się oryginalnie Yayla, pochodzi z Turcji i jest przysmakiem tamtejszych górali i pasterzy.

Zaraz po ugotowaniu zupa jest troszkę mniej gęsta niż po odstaniu. Chcesz bardziej gęstą zupę, odstaw ją na 15-20 min. Zgęstnieje.

Miętę z masłem można już w rondlu wymieszać z zupą, jeśli nie mamy gości i nie staramy się o efektowne podanie. Ja tego nie zrobiłam, aby zachować biel zupy bez kropeczek suszonej mięty. Przypomina wtedy żurek.

Miętą z masłem polałam zupę na talerzu. Do tego czerwony akcent chili.

SKŁADNIKI NA 4-6 porcji:

  • 125 g ryżu gruboziarnistego (u mnie ryż na risotto
  • 1 i 1/2 l bulionu lub rosołu z kurczaka (ostatecznie może być z kostki)
  • 250 do 350 g gęstego jogurtu greckiego lub tureckiego
  • 1-2 jajka 
  • 1,5 łyżki mąki kukurydzianej
  • 50 g masła 
  • 2 łyżki suszonej mięty (nie przeleżałej) 
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sól do smaku
  • 1/4 łyżeczki pasty z chili Sambal

zupa ryżowa z jogurtem i miętowym masłem

Wykonanie:

  1. Ryż (nie musi być płukany) umieścić z wodą i bulionem w dużym rondlu i zagotować go pod przykryciem. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszyć ogień i gotować pod lekko uchyloną pokrywką przez ok. 15-20 minut.
  2. Wymieszać jajko z mąką kukurydziana na gładką papkę i połączyć z jogurtem
  3. Zmniejszyć ogień pod ryżem do minimum i wlewając jedną ręką jogurt, drugą delikatnie mieszać trzepaczką.
  4. Nie przykrywając, gotować jeszcze ok. 10-15 min. od czasu do czasu mieszając. Zupa nieco zgęstnieje.
  5. Połowę masła wmieszać do zupy i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Rozgrzać patelnię, wyłączyć ogień i rozpuścić na niej pozostałe masło.
  7. Do gorącego płynnego masła dodać suszoną miętę. Zamieszać i odstawić.
  8. Nalać zupę na talerze lub miseczki i polać każdą porcję płynnym masłem z miętą.
  9. Polać też odrobiną pasty chili wymieszanej z łyżeczką płynnego masła.
  10. Podawać gorące

zupa ryżowa z jogurtem i miętowym masłem

zupa ryżowa z jogurtem i miętowym masłem

niedziela, 17 stycznia 2016

zupa rumiankowa z ryżem i wędzoną rybą

Co podać chorej osobie, którą się opiekujemy by jej pomóc i sprawić również przyjemność? Rumiankowy rosół oczywiście. Aby podnieść odżywczość zupy rosół podajemy na ryżu z wędzoną zdrową rybą, która bogata jest w zdrowe tłuszcze omega 3 i omega 6.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki suchego ryżu (białego lub brązowego)
  • 1/2 kurczaka na rosół (bez skóry)
  • 3- 3.5 litra wody
  • 6 torebek herbaty rumiankowej
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula

dodatkowo:

Wykonanie:

  1. Warzywa pokroić oczyścić i pokroić tak by łatwo je było potem wyłowić np. przekroić wzdłuż (marchewkę i pietruszkę) a seler w plastry.
  2. Cebulę przekroić na ćwiartki nie odcinając ogonka by ćwiartki pozostały w całości.
  3. Nastawić wodę na najmniejszym ogniu i umieścić jeszcze w zimnej umytego kurczaka. Nie przykrywać.
  4. Woda nawet nie powinna się gotować a jedynie być gorąca i bardzo powoli naciągać od kurczaka aromatem. Dzięki temu rosół będzie bardzo klarowny. Może to potrwać a nawet powinno ok. 2 godzin do 2,5. Warto poświecić ten czas.
  5. Gdy mięso jest już miękkie, dopiero teraz dodać warzywa i zanurzyć torebki herbaty rumiankowej.
  6. W taki sposób pozwolić przez ok. 15 min. naciągnąć rosołowi rumiankiem i "oddać" warzywom ich smak i witaminy. Rosół przez cały czas stoi na najmniejszym ogniu, a teraz można też nakryć garnek lekko uchyloną pokrywką.
  7. Po 15 min. usunąć torebki z herbatą i warzywa. Całe dobro warzyw znajduje się teraz w rosole. Jeśli rosół doprowadzimy do wrzenia "zabijemy" witaminy z warzyw. Wygotują się wraz z parą.
  8. Na koniec dopiero doprawić rosół sola i pieprzem.
  9. Ugotować ryż na sypko w oddzielnym rondlu leciutko tylko soląc wodę
  10. Wędzoną rybę pokroić w kawałki (bez skóry). W moim przypadku jest to wędzony węgorz, który jest słodkowodną rybą, więc delikatniejszą oczywiście w smaku od wędzonego łososia. No ale to kwestia gustu. Może być też wędzona makrela, która jest chyba najtańszą alternatywą zdrowej wędzonej ryby. 
  11. Chińską rzodkiew obrać i pokroić w słupki
  12. W głębokiej czarce lub miseczce umieścić porcje ryżu a na ryżu umieścić "kopkę" słupków z chińskiej rzodkwi i kilka kawałków wędzonej ryby.
  13. Rosół wlać do saganka lub kamiennego czajnika i zalewać nim porcje ryżu przy stole.
  14. Przybrać listkami mizuny lub innym zdrową "zieleninką"

rosół rumiankowy

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS