Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Drób - Chicken and poultry

niedziela, 15 stycznia 2017

Hamburgery Fitt bez smażenia - bezmięsne

SKŁADNIKI:

  • 100 g ciecierzycy z puszki
  • 100 g świeżej marchewki startej na tarce
  • 100 g rozmrożonego groszku (mrożonego, nie konserwowego ze słoika)
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki żółtego sera startego na tarce
  • 4 łyżki płatków owsianych lub ugotowanej kaszy jaglanej lub pęczaku
  • 1 surowe jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżki oleju

na sos:

  • 50 ml greckiego jogurtu (lub innego bardzo gęstego)
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 2 świeże ogórki starte na tarce ze skórką
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zemleć na ziarnistą masę, czyli nie zupełnie na papkę. Tylko tyle aby składniki się wymieszały, ale były wciąż widoczne kawałeczki poszczególnych warzyw.
  2. Gdyby masa była wciąż zbyt rzadka, dodać nieco płatków owsianych, kaszy lub trochę mąki.
  3. Masę podzielić na 4 części i uformować z nich hamburgery
  4. Przykryć folią i odstawić na jakiś czas do lodówki aby zespoiły się.
  5. Burgerów nie trzeba smażyć.
  6. Podać z sosem jogurtowym, który powstanie po wymieszaniu składników na sos.

Hamburgery Fitt bez smażenia - bezmięsne

Hamburgers without frying

SKŁADNIKI:

  • 100 g ciecierzycy z puszki
  • 100 g świeżej marchewki startej na tarce
  • 100 g rozmrożonego groszku (mrożonego, nie konserwowego ze słoika)
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki żółtego sera startego na tarce
  • 4 łyżki płatków owsianych lub ugotowanej kaszy jaglanej lub pęczaku
  • 1 surowe jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżki oleju

na sos:

  • 50 ml greckiego jogurtu (lub innego bardzo gęstego)
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 2 świeże ogórki starte na tarce ze skórką
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zemleć na ziarnistą masę, czyli nie zupełnie na papkę. Tylko tyle aby składniki się wymieszały, ale były wciąż widoczne kawałeczki poszczególnych warzyw.
  2. Gdyby masa była wciąż zbyt rzadka, dodać nieco płatków owsianych, kaszy lub trochę mąki.
  3. Masę podzielić na 4 części i uformować z nich hamburgery
  4. Przykryć folią i odstawić na jakiś czas do lodówki aby zespoiły się.
  5. Burgerów nie trzeba smażyć.
  6. Podać z sosem jogurtowym, który powstanie po wymieszaniu składników na sos.
O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS