Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Appetizers - Przystawki

czwartek, 27 lutego 2014

sami sushi tower z aloesem i mango

sami sushi tower z aloesem i mango

Będąc ostatnio w japońskiej restauracji skosztowałam po raz pierwszy jednego z maków z aloesem.Pyszność.Zainspirowało mnie to aby pokombinować więc ze smakiem aloesu.Już wcześniej chodził za mną ale jakoś się nie zeszło.Wiedziałam,że jest bardzo zdrowy.Tak oto dziś i tak jakby troszkę na luzie od niechcenia powstała moja wariacja na temat sushi-Sami(ra) Sushi  Tower.

Wszystko tak cudnie się komponuje.

sami sushi tower z aloesem i mango

sami sushi tower z aloesem i mango

Wieżyczka składa się od dołu z kolejnych warstw:

♥ ryż kleisty na sushi

♥ krążek z wodorostów nori (nie widać go na zdjęciu ale daje smak))

♥ znów warstwa ryżu kleistego na sushi

♥ kawałeczki łososia wędzonego (dobrej jakości)

♥ krążek z wodorostów nori (nie widać go na zdjęciu ale daje smak)

♥ ryż kleisty na sushi

♥ plaster świeżego mango

galaretka z aloesu

♥ ryż kleisty na sushi

♥ i tu znów (powinna być) galaretka z aloesu (zapomniałam ułożyć)

♥ kopczyk z kiełków chińskiej rzodkwi

sami sushi tower z aloesem i mango

sami sushi tower z aloesem i mango

sami sushi tower z aloesem i mango

 Jako garnisz:

♥ smugi z wasabi rozcieńczone tłuszczem z łososia

♥ kawałki mango doprawione ostrym chutney z mango

♥ do smaku:jasny sos rybny

sami sushi tower z aloesem i mango

czwartek, 20 lutego 2014

Roladki szpianakowe- papajki

Roladki szpianakowe- papajki

Proste składniki,proste wykonanie a takie szykowne i mega dietetyczne.Sam marynarz Papaj nie mógłby się oprzeć.Chcesz elegancko przyjąć gości a jesteś na diecie?Proszę  bardzo.Cudowna alternatywa gustownej i zdrowej a jednocześnie dietetycznej przystawki nie tylko dla tych którzy dbają o linię.Bo teraz zdrowo jest bardzo jazzy.Takie cudeńko na talerzu ucieszy oko każdego.

"Papajki" będą cudownie wyglądać w towarzystwie wielu innych mini przystaweczek i zakąsek w kontrastowych kolorach.Mogą być również częścią kompozycji na talerzu z sałatami,łososiem i jakimś pasującym vinegretem.

Specjalnie wybrałam twarożek w miejsce wcale nie takiego dietetycznego serka kremowego bo wszystko co light omijam duuuużym łukiem.Strasznie nie zdrowe na dłuższą metę.Dlatego właśnie do farszu wybrałam twarożek granulowany (lekko odsączony).Można go zemleć na gładko ale ja celowo pozostawiłam granulki w całości.

Celowo też do masy papajkowej (zielone)j nie dodawałam mąki aby wykluczyć w ogóle węglowodany.

Roladki szpianakowe- papajki

SKŁADNIKI:

na zieloną papajkę:

  • 280-300 g szpinaku mrożonego(najlepiej siekanego)
  • 3 jajka (oddzielić żółtka od białek)
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

na farsz:

  • kubeczek twarożku granulowanego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego lub po szczypcie pieprzy,papryczki chili suszonej cebuli ostatecznie troszkę vegety.
  • 1 płatek żelatyny

Roladki szpianakowe- papajki

Wykonanie:

  1. farsz:Odsączyć nieco twarożek jeśli jest zbyt rzadki.
  2. Namoczyć w zimnej wodzie płatek żelatyny.Gdy miękki rozpuścić żelatynę w 2-3 łyżkach wrzątku i dodać ją do serka.Wymieszać
  3. Do twarożku dodać resztę składników na farsz,wymieszać i odstawić do lodówki.
  4. Piekarnik nagrzać do tmp.190*C.Jeśli robisz papajki z większej ilości składników to 200 do 210 *C.
  5. zielona masa:Szpinak odmrozić i odcisnąć lub odcedzić na drobnym sicie z nadmiaru wody.Wrzucić do malaksera.
  6. Do szpinaku dodać żółtka,posiekany czosnek i przyprawy.Zblendować na gładką masę.
  7. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę.
  8. Do szpinaku dodać 2 łyżki pany,wymieszać a następnie szpinak w całości dodać do reszty piany.
  9. Powstałą masę wyłożyć na niewielką płaską blaszkę (moja o wymiarach 33x24 cm)
  10. Wstawić do piekarnika na środkową wysokość i piec w 180*C przez 15 minut.Nie powinien zbrązowieć.
  11. Po upieczeniu placek wyjąć z piekarnika i wystudzić na blaszce.
  12. Blaszkę odwrócić i delikatnie odkleić papier od placka.Placek odwrócić na wałku aby się nie uszkodziło.Ładną zieloną stroną leżeć ma do dołu.
  13. Rozsmarować twarożek i placek zwinąć jak roladę.
  14. Zawinąć w folię aluminiową i ochładzać  w lodówce minimum 1 godz.Można na kwadrans  lub troszkę dłużej wsadzić też do zamrażalnika.
  15. Kroić w zgrabne roladki.Bardzo wygodnie kroić nożem z piłką przez folie.Jest wtedy pewność,że roladki się nie "rozklapią".

Główkuję nad ciekawym towarzystwem dla tych roladek.

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS