Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Appetizers - Przystawki

piątek, 13 lutego 2015

sushi w czerwieni

sushi w czerwieni

Składniki na 4-6 kawałków sushi:

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu na sushi
  • 1 spory czerwony burak
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1/4 ogórka przekrojonego wzdłuż
  • liść sałaty
  • 2 łyżki wędzonej makreli (lub łososia)
  • garstka kiełków czerwonych buraczków (lub inne)
  • garstka kiełków fasoli mung wyhodowane w domu
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki (podprażone)

sushi w czerwieni

Wykonanie:

  1. Buraczek zetrzeć na drobnej tarce i odcisnąć przez sito zachowując sok.
  2. Sok dodać do ugotowanego ryżu razem z octem,połową chrzanu i 1 łyżką pozostałego puree z buraczków.Wszystko dokładnie wymieszać ze szczyptą pieprzu.
  3. Na drewnianej macie do zwijania sushi ułożyć arkusz folii plastikowej.
  4. Na folii rozprowadzić cienką warstwą czerwony ryż do wielkości drewnianej maty.
  5. Na ryżu (na jednej jego połowie więc nie zupełnie na środku) ułożyć liść sałaty,a na nim podłużne kawałki ogórka (bez pestek),kawałeczki ryby,kiełki buraczków czerwonych i paseczek chrzanu z pozostałego chrzanu
  6. Zwinąć jak to się robi przy sushi.
  7. Przed pokrojeniem warto schłodzić w lodówce.
  8. Kroić na kawałki przez plastikową folie co zapobiegnie deformacji.
  9. Podać posypane podprażoną czarnuszką i lekkim sosem sojowym do maczania

Walentynkowe menu Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015zBLOGowani.pl

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS