Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Zupy, Buliony i Chłodniki

niedziela, 28 lutego 2016

krem z awokado z wodą kokosową, kolendrą, sokiem cytrynowym i chili

Ten krem z awokado po prostu powalił mnie na siedzenie.

Nie jest słodki, a jednak kojarzy się z deserem, bo tak jest delikatny. Natomiast lekka nuta ostrości dzięki chili, czosnku i pieprzu nadaje mu wyrafinowany charakter eleganckiej przystawki.

Woda kokosowa i podkreślam nie mleczko kokosowe lecz woda kokosowa właśnie, nie dominuje smakiem kokosu, a jej naturalna delikatna słodycz sprawia, że smaki: kwaśny z  soku z  cytryny, ostry z chili i czosnku i słodki z wody kokosowej, oraz oczywiście szczypta słonego (sól i maggi), genialnie się komponują.

W takich przypadkach najlepiej dać smakom czas (15-20 minut minimum) do "zgrania" się tudzież "przegryzienia", jak to powiadają.

Nie bezcelowo dodałam do kremu wodę kokosową a nie mleczko kokosowe. Woda kokosowa jest tym co znajduje się w orzechu kokosowym, jest niskokaloryczna i zdrowa. A mleczko to woda kokosowa z tłustym mlekiem lub śmietanką. Nie ma powodu dodawać do zdrowych nienasyconych tłuszczy z awokado, nasycone niezdrowe tłuszcze z mleka czy śmietanki odzwierzęcej. Nie ma !!

Ten krem jest dla każdego i nawet na diecie można sobie na niego pozwolić. Zdrowe awokado pełne w nienasycone tłuszcze, które w zbilansowanej ilości nie szkodzą na żadnej diecie a wręcz są wskazana. Przecież witaminy czy wapń potrzebują tłuszczu by się rozpuścić i zostać wchłonięte przez nasz organizm. Bez niego, witaminy przechodzą przez nas i zostają wydalone. Dlatego nieświadoma dieta często kończy się wyczerpanym organizmem, sińcami pod oczami, wyblakłą skórą i wypadającymi włosami..... i wieloma innymi skutkami ubocznymi. Nienasycony łuszcz w małych dawkach, jakkolwiek paradoksalnie to brzmi, jest sprzymierzeńcem diety.

SKŁADNIKI:

  • 1 duże awokado
  • 150 ml wody kokosowej
  • sok z 1 cytryny
  • garść posiekanej natki kolendry
  • garść posiekanego szczypiorku z cebulką
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka kropel magii
  • szczypta ostrej papryki chili lub pasty sambal
  • orzechy włoskie do garniszu

Wykonanie:

  1. Awokado przekroic na pół, usunąc pestkę i łyzką wydrążyc miąższ
  2. Wrzucić do miksera: awokado, sok z cytryny, wodę kokosową, chili, czosnek, natke kolendry, szczypiorek, sól i pieprz do samku i maggi
  3. Zmiksować na gładki jednolity krem. Gdyby masa była zbyt gęsta dodać kilka łyzek wody kokosowej.
  4. Podawać w pucharkach posypane kawałkami orzechów włoskich i przybrane skórką cytryny i listkiem natki.
  5. Dobrze jest schłodzic przed podaniem, lecz nie jest to konieczne

krem z awokado z wodą kokosową, kolendrą, sokiem cytrynowym i chili

czwartek, 25 lutego 2016

zupa kalafiorowa na rumianku z ryzem i kurczakiem

Od niedawna zaczęłam eksperymentować z rumiankiem, a w zasadzie z herbatą rumiankową, na bazie której przygotowuję zdrowe lekkie zupy. Idealny sposób by zakamuflować rumiankową herbatkę, której dzieci nie za bardzo chcą pić, a jeśli już to koniecznie solidnie posłodzone.

Tutaj nie ma ani grama słodkiego, za to spora porcja leczniczego wywaru rumiankowego.

Taka zupa w chłodne dni na bazie rumianku, podniesie nas na duchu i zdrowiu.

zupa kalafiorowa na rumianku z ryzem i kurczakiem

Właściwości lecznicze rumianku chyba każdy zna: przeciwzapalne i rozkurczające, a przede wszystkim zalecany jest w zaburzeniach trawienia, przy wzdęciach i zaparciach.

Podobnie kalafio,r jest doskonałym wsparciem przy zaburzeniach trawiennych, dzięki cholinie pobudza funkcjonowanie mózgu, wzmacnia nerki i układ krążenia oraz jest bogaty w wit, C.

Zapomniany kalafior wraz z rumiankiem: doskonała para

No i seler naciowy: samo zdrowie, idealne warzywo dla odchudzających się. Ma działanie moczopędne, co oczyszcza organizm z toksyn i odwadnia z nadmiaru wody opuchnięte kostki i stopy.

Inną propozycją gdzie wykorzystany jest napar z rumianku to:

Rosół rumiankowy na przeziębienie z wędzoną rybą

SKŁADNIKI na 2 duże poecje lub 4 małe:

  • 2 słoiczki gotowego bulionu drobiowego lub kawałek kurczaka bez skóry + 1 l. wody na bulion
  • ok. 1 szklanka kalafiora podzielonego na małe różyczki
  • 1-2  łodygi selera naciowego
  • 1 torebka herbaty rumiankowej
  • 1/2 sporej cebuli lub 1 mała
  • 1 szklanka posiekanej marchewki
  • ok. 4 łyżki surowego ryżu (biały lub zdrowiej brązowy)

Wykonanie:

  1. Umieść kurczaka w dużym garnku z wodą. Gotować go na baaaardzo wolnym ogniu do miękkości przez ok. 40 min. lub podgrzać gotowy bulion ze słoika
  2. Wyjmij kurczaka z bulionu i odstaw do ostygnięcia. Po schłodzeniu obrać mięso z kości. Pokroić na kawałki wielkości kęsa. 
  3. Dodać torebki herbaty z bulionem do powstałego rosołu, doprowadzić do wrzenia, po zagotowaniu zmniejszyć ogień lub zupełnie wyłączyć i zaparzać rumianek przez ok. 7 minut. Po zaparzeniu wyjąć torebki i wyrzucić.
  4. W oddzielnym garnku ugotować ryż na sypko ze szczyptą soli. Po ugotowaniu wmieszać do niego kawałki kurczaka.
  5. Włączyć ponownie ogień pod bulionem dodać podzielony na różyczki kalafior, seler, cebulę, marchew. Dodaj sól i pieprz do smaku. 
  6. Gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Zblendować.
  7. Nalać zupę na talerze a po środku umieścić kopczyk ugotowanego ryżu z kurczakiem

zupa kalafiorowa na rumianku z ryzem i kurczakiem

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS