Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Drób - Chicken and poultry

sobota, 04 lutego 2017

hot salsa pomidorowa z bazylia w/g Heinz

SKŁADNIKI:

  • 4 pomidory świeże najlepiej mięsiste (lub inne z małą ilością wody i pestek)
  • 1 czerwona słodka papryka konserwowa
  • 1/2 czerwonej lub białej cebuli drobno posiekanej
  • kilka listków świeżej bazylii
  • garstka posiekanej drobno kolendry lub natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/4 łyżeczki suszonego czosnku
  • sok z limonki lub cytryny
  • 2 łyżki gęstego przecieru pomidorowego z ziołami (najlepiej Heinz)
  • sos tabasco w/g uznania
  • sól selerowa i pieprz do smaku
  • czarne oliwki do posypania
  • (opcjonalnie) 2 krople liquid smoke (aromat wędzonego dymu w płynie)

Wykonanie:

  1. Pomidory kroimy na pół, usuwamy wodnisty środek z pestkami i kroimy w drobną kosteczkę.
  2. Paprykę odsączyć, osuszyc na papierowych ręcznikach i pokroić w drobną kostkę
  3. Posiekane pomidory wymieszać z papryką, drobniutko posiekaną cebulką, przecierem pomidorowym,kilkoma kroplami sosu tabasco, sokiem z limonki lub cytryny, posiekaną drobno kolendrą i bazylią oraz z miodem i suszonym czosnkiem. Dodać też liquid smoke
  4. Posolić i popieprzyć do smaku.
  5. Przykryć szczelnie, np folią i odstawić na godzinę do lodówki.
  6. Gdyby w tym czasie pomidory puściły zbyt dużo wody i widoczna stanie się u góry spora warstwa rzadszego płynu, usunąć go przed zamieszaniem salsy.
O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS