Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Drób - Chicken and poultry

czwartek, 21 listopada 2013

Kurczaki w pomarańczowej glazurze z farszem z kuskusu i suszonymi owocami

SKŁADNIKI na 6 porcji:

  • 4 młodziutkie kurczaki (brojlery)-ok.700 g sztuka (nie większe)
  • ok.120 g cuscusu komosy ryżowej
  • 300-325 g obranych orzechów pistacjowych-niesolonych (podprażone i brubo posiekane)
  • 160 ml rosołu z kury lub dobrego bulionu drobiowego
  • 80-90 g drobno posiekanej cebuli
  • 30-40 g suszonej żórawiny (ostatecznie dobrych rodzynków)
  • 30-40 g suszonych i moreli-posiekanych w kosteczkę
  • 30-40 g suszonych plastrów jabłek-posiekanych w kosteczkę
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 plaskiej łyżeczki suszonego mielonego imbiru
  • 1-2 łyżki świeżej siekansiekanej natki pietruszki
  • 1 płaskałyżeczka soli ewent.więcej jeśli trzeba
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki masła lub oleju do smażenia

na glazurę:

  • 2 łyżki płynnego masła
  • 1 łyżka otartej skórki ze sparzonej pomarańczy
  • 110 ml świeżego soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 100 g syropu klonowego lub z agawy ostatecznie płynnego miodu
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty
  • 1/4 łyżeczki suszonej grubo zmielonej papryczki chili
  • sól do smaku

WYKONANIE:

  1. farsz: W niedużym rondelku rozgrzać na średnim ogniu 1-2 łyżki masła (nie przypalić) a następnie wrzucić na masło cebulę,zamieszać i podsmażać przez ok.5-7 min aby nabrała delikatnego złotego koloru.Nie podpiec cebuli zbyt mocno!
  2. W innym rondelku podgrzać prawie do wrzenia rosół lub bulion,zdjąć z ognia i wsypując jedną ręką a drugą mieszając miotełką dodać kuskus do rosołu.
  3. Przykryć kuskus szczelnie pokrywką i odstawić do napęcznienia na ok.10 min.
  4. Po tym czasie przemieszać go widelcem aby rozbić grudki i aby był sypki.
  5. Teraz dodać podsmażoną cebulkę z masłem,suszoną żórawinę,morele,jabłka,orzechy pistacjowe,cynamon,imbir i posiekaną natkę.Przemieszać dokładnie,doprawić solą i pieprzem i odstawić pod przykryciem do całkowitego wystudzenia.
  6. kurczaki: Piekarnik nastawić na 210-220*C
  7. Kurczaki posolić i popieprzyć od środka.
  8. Sprawdzić czy farsz już zupełnie ostygł (musi być naprawdę zupełnie wystudzony inaczej się zbryli)
  9. Farsz podzielić na 4porcje i każdą umieścić we wnętrzu kurczaka.Powinno wyjść ok.70-80g na porcję.
  10. Za pomocą sznurka kuchennego związać nóżki przyciskając do tuszki,skrzyżować sznurek na grzbiecie (nie na piersi )i jego końce zacisnąć na szyjce.Końcówki skrzydełek również wcisnąć pod sznurek.
  11. Ułożyć tuszki na kratce do pieczenia piersią do góry.
  12. Na najniższym poziomie piekarnika umieścić blachę napełnioną nieco wodą.To po to by ociekająca do niej glazura i tłuszcz nie paliły się na dnie piekarnika.Kratkę można też umieścić w brytfannie jeśli mamy odpowiednio dużą.Chodzi o to aby kurczaki piekły się ponad wyciekającymi płynami.Maja się piec a nie dusić.
  13. Posmarować tuszki 2 łyżkami płynnego masła,posypać solą i pieprzem i wstawić do gorącego piekarnika w środkowej części i piec wstępnie ok.20 min.
  14. glazura: W międzyczasie zróbmy glazurę-W średnim rondelku postawić na średnim ogniu sok pomarańczowy.Gotować go do czasu aż płyn zredukuje się do ok.4 łyżek syropu.
  15. Wtedy dodać otartą skórkę,syrop lub miód,czosnek,chili i sól do smaku.Zamieszać i gotować jeszcze na średnim ogniu 3-5 minuty.Glazura stanie się nieco lepka.Nie może spływać zbyt szybko z mięsa.
  16. glazurowanie:Polać tuszki po 20 min. pieczenia glazurą (kilkoma łyżkami) i co 10 minut powtarzać oblewanie resztą glazury.
  17. Piec kurczaczki jeszcze ok.30-35 min. do czasu aż mają śliczny kolor,wyciekające soki są już przeźroczyste a wbity w najgrubszą część nogi termometr kuchenny ze szpikulcem wskazuje 75*C.Oczywiście to wskazówka dla tych którzy taki termometr posiadają.
  18. Upieczone tuszki brojlerów pozbawić sznurków,ułożyć na paterze,przykryć folią aluminiową i odstawić na ok.10 min. zanim podamy na stół aby mięso "odetchnęło".

Podać na dużej paterze przybrane cząstkami pomarańczy lub innym i niezbyt intensywnym w smaku owocem jakimi są np.świeże figi.Troszkę świeżych ziół doda koloru.Nie muszą być jedzone.

Kurczaki można podać na kopczyku farszu z kuskusu z orzechami i suszonymi owocami.Trzeba przygotować go wtedy więcej lub wyjąc z wnętrza tuszek.

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS