Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Appetizers - Przystawki

piątek, 21 listopada 2014

Tatar z dziewiczego matjasa holenderskiego z Jeneverem

Tatar z dziewiczego matjasa holenderskiego z Jeneverem

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 2 podwójne oryginalne dziewicze Matjasy holenderskie
  • 2 średnie mięsiste pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
  • 1/2 ogórka wężowego ze skórką
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 spore gałązki koperku (posiekane)
  • 1 łyżeczka grubo siekanej natki pietruszki (ewent.kolendry)
  • 1 łyżka Jenever'a lub wódki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy lub nierafinowanego oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sosu Worcester
  • 4-6 kropel Tabasco
  • rzeżucha lub inna zielenina do przybrania

Tatar z dziewiczego matjasa holenderskiego z Jeneverem

śledź holenderski matjas

Tatar z dziewiczego matjasa holenderskiego z Jeneverem

Wykonanie:

  1. Pomidory obrane ze skórki przekroić na ćwiartki odrzucając wodnistą część z pestkami.Miąższ pokroić w drobną kosteczkę a te odsączyć na sicie.
  2. Ogórek przekroić wzdłuż na ćwiartki,usunąć wodnisty środek z pestkami.Miąższ również pokroić ze skórką w drobną kosteczkę odsączyć na sicie.
  3. Matjasy są zawsze już oczyszczone więc od filetów odciąć tylko ogon a je same pokroić w drobną kosteczkę jak pomidora i ogórek.Pozostawić kilka podłużnych ścinków aby udekorować podstawę kopczyka.
  4. Cebula powinna być równie drobno posiekana lub nawet jeszcze drobniej.
  5. Wymieszać razem posiekane pomidory,ogórek,matjasy i koperek oraz natkę.Doprawić pieprzem i sprawdzić czy jest potrzeba posolenia.Matjasy same w sobie są już słone więc warto sprawdzić czy jest potrzeba by dosalać.
  6. Zamknąć szczelnie i schłodzić w lodówce.
  7. Wymieszać razem oliwę,Jenever lub wódkę,sok z cytryny,sos Worcester i Tabasko na gładką emulsję.
  8. Powstałą emulsję dodać do tatara dopiero przed podaniem aby delikatne mięso matjasa nie było zbyt długo w kontakcie z sokiem z cytryny i alkoholem bo jego delikatna tekstura po prostu się "zetnie".
  9. Wykleić rant metalowej obręczy odłożonymi skrawkami matjasa i na talerzu dopełnić tatarem.Ugarnirować zielono-czerwonymi dodatkami.U mnie awokado,natka oraz kwiat i listki nasturcji,
  10. Jeszcze efektowniej będzie wyglądać kopczyk tatara z kleksem emulsji obok.

Tatar z dziewiczego matjasa holenderskiego z Jeneverem

Tatar z dziewiczego matjasa holenderskiego z Jeneverem

poniedziałek, 17 listopada 2014

Ośmiornica marynowana z ouzo i oliwą do słoja

Ośmiornica marynowana z ouzo i oliwą do słoja

Uwielbiam ośmiornicę i aby móc po nią sięgnąć kiedy przyjdzie mi właśnie na nią ochota marynuję ją w większej ilości do słoików/weków.

Podana jako przystawka dla gości w sałatce lub prosto ze słoika "na ząbek" z chlebem do maczania w aromatycznej oliwie zawsze jest miłym zaskoczeniem.

Jak zabrać się za ośmiornicę by ją prawidłowo przyrządzić opisuje w przepisie na ośmiornicę z patelni aromatyzowaną czosnkiem i cytryną

Z ouzo można oczywiście zrezygnować i zastąpić większą ilością oliwy i octu.

Zamiast ośmiornicy można zamarynować mix owoców morza.

Ośmiornica marynowana z ouzo i oliwą do słoja

Ośmiornica marynowana z ouzo i oliwą do słoja

Na prezentowany mały słoiczek zmieściły mi się 2 bardzo duże macki z ośmiornicy olbrzymiej.Tylko 2 macki ważyły jako surowe 1/2 kg.Ze średniej ośmiornicy najczęściej dostępnej w handlu zmieszczą się na pewno aż  4-5 macek.Trzeba pamiętać,że ośmiornica w trakcie gotowania kurczy się licząc na oko o jakieś 30 do 40% swojej masy....niestety.

SKŁADNIKI na 3-4 słoiki:

na bulion:

  • 1 ośmiornica od 1 kg do 1.8 kg
  • 2-3 listki laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 cebula
  • 2 marchewki (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli

na marynatę by dopełnić słoik:

  • oliwa lub olej rzepakowy nierafinowany- tłoczony na zimno z pierwszego
  • bulion z ośmiornicy
  • ouzo (alkohol grecki)
  • ocet naturalny
  • płatki papryczki chili lub świeża posiekana.

Ośmiornica marynowana z ouzo i oliwą do słoja

Ośmiornica marynowana z ouzo i oliwą do słoja

Wykonanie:

  1. Ośmiornicę ugotować w niedużej ilości wody (tyle by ośmiornica była ledwo pod wodą) według tych wskazówek.
  2. Ugotowaną wyjąć z bulionu,wystudzić i pokroić w małe kawałki.
  3. Napełnić pokrojoną ośmiornicą wysterylizowany słoik lub słoiki do ok. 1/3 lub 3/4 wysokości słoika.
  4. Dodać po szczypcie chili na słoik
  5. Dopełnić teraz słoik z ośmiornicą do połowy pół na pół z octem i ouzo
  6. Teraz dolać wystudzony bulion do 3/4 wysokości i dopełnić warstwą oliwy lub oleju.
  7. Słoik/słoiki zamknąć i przechowywać w lodówce lub zapasteryzować na dłuższy okres.

Ośmiornica marynowana z ouzo i oliwą do słoja

Wino do owoców morza musi być oczywiście białe i wytrawne.Uwielbiam jednak to właśnie greckie białe wino Samos.Nie jest wytrawne,jest wręcz słodkie ...ale tak inaczej słodkie.Nie da się tego opisać.Po prostu zaszalałam i sączyłam sobie to wino właśnie do ośmiornicy.A co tam....po prostu taki miałam kaprys :)

Ośmiornica marynowana z ouzo i oliwą do słoja

Ośmiornica marynowana z ouzo i oliwą do słoja

 

poniedziałek, 10 listopada 2014

Łosoś na zielonym z dresingiem na białej czekoladzie

Łosoś na zielonym z dresingiem na białej czekoladzie

To jedno z tych nietypowych połączeń które mogą szokować,ale rezultat jest zaskakujący i prosi o więcej i częściej.

W zasadzie nie powinno zastępować się tutaj niczego jakimś innym składnikiem.Składniki i dodatki idealnie ze sobą harmonizują.Smak jest zbalansowany idealnie.Nawet orzeszki piniowe nie radze zastępować innymi bo te właśnie mają swój specyficzny smak i aromat oraz delikatną chrupkość.

Warto wypróbować tą przystawkę w identycznym zestawieniu a możecie zaskoczyć nie jedno wyrafinowane podniebienie.

SKŁADNIKI na 2-4 przystawki:

na drssing:

  • 50 g białej czekolady
  • 50 ml wody
  • 2 płaskie łyżeczki chrzanu
  • 20 ml octu ryżowego (ostatecznie naturalnego)
  • 60 ml oleju rzepakowego nierafinowanego z pierwszego tł.
  • sól i pieprz do smaku

reszta:

  • 200-250 g wędzonego łososia w plastrach
  • 1 zielone jabłko ze skórką Granny Smith-jest chrupiące i kwaskowe
  • 1 świeży ogórek wężowy ze skórką
  • 40 g rukoli
  • (opcjonalnie) garstka świeżej natki pietruszki lub kolendry
  • 65 g podprażonych orzeszków piniowych

Łosoś na zielonym z dresingiem na białej czekoladzie i chrzanu

Wykonanie:

  1. Czekoladę rozpuścić w rondlu razem z wodą.
  2. Dodać do czekolady chrzan i czosnek i wymieszać.
  3. Teraz ręcznie trzepaczką lub mikserem na średnich obrotach miksować czekoladę wlewając cieniutkim strumieniem olej.Dresing nie zgęstnieje.Powinien pozostać dość płynny.
  4. Sprawdzić smak i doprawić sola i pieprzem.
  5. Orzeszki piniowe podprażyć lekko na suchej patelni.
  6. Jabłko ze skórką pokroić na ćwiartki wydrążając gniazda a następnie pokroić je w słupki.
  7. Ogórek opłukać i przy pomocy obieraczki do warzyw czy do sera odkrawać z niego dookoła długie cienkie pasy tak by po jednej jego stronie znajdował się pasek skórki..Wodnisty środek ogórka z pestkami nie jest potrzebny.
  8. Wymieszać rukolę,jabłka i ogórek z kilkoma łyżkami dresingu a następnie układać je po porcji na talerzyku dbając by nadać ogórkowi ładne zakręcone serpentyny.
  9. Dość spore strzępy plastrów łososia powciskać pomiędzy ogórek i rukolę z jabłkiem.
  10. Całość polać resztą dresingu i oczywiście posypać prażonymi orzeszkami piniowymi.
  11. Podawać w tmp. pokojowej.

Łosoś na zielonym z dresingiem na białej czekoladzie i chrzanuŁosoś na zielonym z dresingiem na białej czekoladzie i chrzanu

Łosoś na zielonym z dresingiem na białej czekoladzie i chrzanuŁosoś na zielonym z dresingiem na białej czekoladzie i chrzanu

Łosoś na zielonym z dresingiem na białej czekoladzie i chrzanu

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS