Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

BBQ- grill i camping

poniedziałek, 03 listopada 2014

Chlebki z patyka na jesienne ognisko

Chlebki z patyka na jesienne ognisko

Ognisko wspominam z lat młodości zawsze jako fajną zabawę i spotkanie w grupie z paczką.Nie ważne co się przy tej okazji robiło i jadło.Fajnie było posiedzieć przy ogniu i opowiadać czy śpiewać.Takie jesienne spotkanie przy ogniu wciąż może być fajną sprawą czy to w gronie rodzinnym z dziećmi czy to w gronie przyjaciół.A dla dzieci to niewątpliwie frajda.

Jadło się przy tej okazji kartofle pieczone w żarze lub jabłka pieczone na patyku albo kiełbaski.Nie o to jednak chodzi by coś jeść żeby się najeść lecz o to żeby coś trzymać na patyku po prostu a potem poskubać.Stąd też właśnie tym razem ciepły chleb z patyka na który czekał przy ognisku słoik domowych powideł.I czego więcej potrzeba by miło spędzić czas przy ogniu :)

Ciasto można przygotować według uznania i nie o jakość chodzi.Może to być ciasto na pizzę lub standardowe na chleb.Jakiekolwiek bo o frajdę chodzi.Idealnie sprawdzi się surowe ciasto-gotowiec ze sklepu.Ważne aby patyki były odpowiednio grube.

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki chlebowej (dowolnie:razowej,żytniej,pszennej lub dwóch różnych)300 ml cieplej wody (ok.40*C)-może być pól na pół z mlekiem
  • saszetka suchych drożdży (7 g)
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • 60 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli

extra:

  • 2 starte marchewki lub jabłka lub po jednym z oboju (marchewka nada ładny kolor)
  • 1 garstka rodzynek (opcjonalnie)
  • 1 garstka orzechów,pestek słonecznika czy innych ziaren (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. W misce zmieszać ciepłą wodę z drożdżami,miodem i solą.
  2. Do innej miski przesiać mąkę,dodać marchew czy jabłko,rodzynki,orzechy czy też ziarna i wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Teraz 2/3 mąki dodać do rozcieńczonych wodą drożdży,zamieszać i zagnieść ciasto rękami.
  4. Dalej zagniatając dodawać porcjami mąkę do momentu jej wyczerpania i gdy ciasto jest elastyczne i nie lepi się więcej do rąk.
  5. Nie zagniatać jednak zbyt długo jeśli użyjesz mąki żytniej bo siatka glutenowa w tej mące jest delikatna.
  6. Ciasto nakryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.30-45 min by podwoiło objętość.Ja często wstawiam nakrytą miskę z ciastem do piekarnika z ustawioną niską tmp.25-28*C.To najlepsza tmp. do wyrastania.
  7. W tym czasie możemy szykować jesienne ognisko lub grilla w ogrodzie,
  8. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6-8 porcji,uformować z każdej wałeczek a ten zaczynając od końca patyka owinąć ciasno wokół niego.Patyki powinny być długie (ok.1 metrowe) i grube (ok.grubości kciuka).
  9. Tak przygotowane patyki z porcją ciasta pieczemy trzymając je nad żarem ale nie bezpośrednio w płomieniach ogniska.Ciasto wolno obracać by piekło się równomiernie ze wszystkich stron.Nie chodzi o wygląd lecz o fajną zabawę.
  10. Pieczenie potrwa od 5 do 15 min. zależnie od grubości warstwy ciasta i jak bliskości źródła żaru.
  11. Chleb z patyka jest gotowy gdy ma brązową skórkę a przy stuknięciu słychać głuchy odgłos.Fajna zabawa na jesienne ognisko :)

 

bron:CampingGear

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS