Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Appetizers - Przystawki

sobota, 11 listopada 2017

Pieczarki w sosie balsamicznym

Co tu dużo mówić. Te pieczarki są po prostu intensywnie pyszne.

SKŁADNIKI na 4 porcje:

w 100 g = ok. 7,8 g białka

                 ok. 98 cKal

  • 800 g do 1 kg młodych nie dużych pieczarek w całości
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
  • 3 łyżki ciemnego octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego lub sosu tamari
  • 3 ząbki czosnku zmiażdżone i drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki świeżych listków tymianku
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Oczyszczone ale nie płukane w wodzi pieczarki wymieszać w oleju lub płynnym klarowanym maśle
  2. Dodać do pieczarek sos sojowy, ocet balsamiczny, tymianek i czosnek oraz pieprz do smaku. 
  3. Sól dodać po spróbowaniu gdyż sos sojowy może być bardzo słony.
  4. Rozgrzać piekarnik do tmp. 200*C - (395F).
  5. Pieczarki wyłożyć na blaszkę i piec ok. 15-20 minut aż pieczarki zmiękną.
  6. Wyłożyć na półmisek i posypać dla koloru listkami świeżego tymianku z 1 gałązki
bron:closetcooking
O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych
Skopiuj CSS