Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Appetizers - Przystawki

wtorek, 30 grudnia 2014

Roquefor na karmelizowanej gruszce

To bezmięsna wersja przekąski z karmelizowanymi gruszkami ale dzięki kropelce liquid smoke nabiera jednak przyjemnego aromatu wędzonki.Dla smakoszy bekonu lub szynki parmeńskiej polecam Crunchy puzderka z szynki i pieczone gruszki z rozmarynem na miodowym kremie. Do jednej i drugiej przekąski wykorzystałam podobne składniki i obie świetnie pasują razem na stole a zadowolą i jaroszy i mięsożerców.

SKŁADNIKI na 10 przekąsek:

  • 10 plastrów twardych gruszek np.Conference z najgrubszej części
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu,syropu klonowego lub cukru np.brązowego
  • kilka gałązek tymianku lub/i mała gałązka rozmarynu
  • 10 plasterków sera z pleśnią Roquefor lub niebieskiego z pleśnią
  • 2 krople liquid smoke (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Podgrzać masło na patelni i podprażyć na nim tymianek lub/i rozmaryn
  2. Gdy czuć już lekki aromat ziół dodać miód lub syrop ewentualnie cukier oraz jeśli mamy 2 krople liquid smoke.
  3. Na tym układać plastry gruszki i podsmażać chwilkę do czasu aż nabiorą jasno-brązowego koloru karmelu
  4. Gdy gruszki są z obu stron podpieczone przenieść je łopatką na półmisek.
  5. Na każdej gorącej gruszce ułożyć plasterek sera pleśniowego
  6. Posypać kruszonka z jarmużu lub zwyczajnie szczyptą drobno posikanej świeżej natki pietruszki.
  7. Podawać od razu na ciepło lub na zimno

Roquefor na karmelizowanej gruszce

Przekąski SylwestrowezBLOGowani.pl

Crunchy puzderka z szynki z duszonymi gruszkami w tymianku i kremowym serku

Crunchy puzderka z szynki z duszonymi gruszkami w tymianku i kremowym serku

Te bekonowe koszyczki to szybkie i eleganckie przekąski idealne na Sylwestra,szwedzki stół czy inną imprezę z przyjaciółmi.Potrzebne składniki do ich przygotowania na pewno pozostały po dopiero co minionych świętach i leżą w lodówce.Czas je wykorzystać na Sylwestrowe przyjęcie.

Wiem że nie każdy przepada za kozim serkiem.Choć z miodem smakuje zupełnie inaczej.Nie mniej można kozi serek zamienić zwykłym serkiem kremowym od krówki a nawet Ricottą.Ja uwielbiam jednak ten wyrazisty charakterystyczny smak koziego serka i wraz z miodem i upieczonymi w ziołach gruszkami na chrupiącym słonym bekonie czy szynce to idealna harmonia smaku.

Uważać należy z rozmarynem bo jest bardzo aromatyczny i kilkanaście igiełek na tę ilość składników w zupełności wystarczy by nie zdominował smaku.Tymianku można dodać więcej.Można wykorzystać też jedno z tych ziół jednak rozmaryn bardziej podkreśla smak wędzonej szynki.

Crunchy puzderka z szynki z duszonymi gruszkami w tymianku i kremowym serku

SKŁADNIKI na 20 koszyczków:

  • 10 cieniutkich plastrów szynki parmeńskiej (Prosciutto) lub bekonu
  • ok. 120 g kremowego miękkiego serka koziego z miodem lub bez
  • 2 łyżki miodu do serka (jeśli serek jest naturalny)
  • 2 gruszki obrane
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • kilka gałązek tymianku
  • ok.20 igiełek rozmarynu
  • listki szałwii lub jarmużu do uprażenia i posypania
  • pieprz do smaku

Crunchy puzderka z szynki z duszonymi gruszkami w tymianku i kremowym serku

Do wykonania puzderek/koszyczków z szynki (lub bekonu) wykorzystałam formę do mini muffinek.Mają idealną wielkość na jeden kęs.Z powodzeniem można jednak wykorzystać do tego metalowe głębokie podstawki pod gotowane jajka lub wykonać je zwyczajnie z folii aluminiowej formując kształt na kieliszku.Chodzi głównie o to by szynkę wstawić do czegoś by zapiekła się tworząc wgłębienie.Nie trzeba też zbytnio starać się o nadanie idealnego kształtu bo w trakcie pieczenia szynka będzie kurczyć się.

Plastry szynki bywają długie.Należy je wtedy przeciąć na pół by otrzymując 20 koszyczków lub ułożyć je w formie podwójnie.

Crunchy puzderka z szynki z duszonymi gruszkami w tymianku i kremowym serku

Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 200*C
  2. Szynką czy bekonem wyłożyć wybrane formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut do czasu aż bekon spiecze się na chrupko
  3. Wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie.
  4. Serek kozi jeśli jest naturalny bez dodatku miodu wymieszać z 1 łyżką miodu.Doprawić szczyptą pieprzu.Nie solić
  5. Gruszki pokroić w kostkę
  6. Na małym ogniu na patelni rozpuścić masło i podprażyć na nim całe gałązki tymianku i rozmaryn.
  7. Gdy czuć już aromat ziół dodać pokrojoną gruszkę i 1 łyżkę miodu lub syropu.Doprawić szczyptą pieprzu do smaku.
  8. Niczego nie dosalać bo szynka sama z siebie jest słonawa.
  9. Zamieszać i podsmażać 2-3 minuty aby gruszki lekko się skarmelizowały.
  10. Napełniać szynkowe/bekonowe puzderka serkiem
  11. Na serku układać po porcji duszonych w ziołach gruszek.
  12. Posypać uprażonym na chrupko jarmużem lub szałwią.
  13. Podawać jako zimną przekąskę

Crunchy puzderka z szynki z duszonymi gruszkami w tymianku i kremowym serku

Aby uprażyć listki szałwii potrzeba kilkadziesiąt sekund na średnio gorącym maśle.Jarmuż jest bardziej skomplikowany bo pokarbowany i potrzebuje więcej czasu.Łatwo go spalić.Najprostszym sposobem jest wrzucić kawałki jarmużu chwilkę na głęboki olej lub usmażyć na patelni uważając by nie spalić często mieszając.Można też uprażyć w piekarniku wykładając na płaskiej blaszce.To wymaga najwięcej czasu.

Gotowe koszyczki można też posypać pokruszonymi tak ostatnio modnymi chipsami z warzyw.Jak kto woli.U mnie uprażony jarmuż

Crunchy puzderka z szynki z duszonymi gruszkami w tymianku i kremowym serku

Do tych chrupiących bekonowych/szynkowych przekąsek pasuje również inna przekąska w wersji bez mięsa jednak z bardzo podobnych składników:

Roruefor na karmelizowanej gruszce:

Roquefor na karmelizowanej gruszce

Przekąski SylwestrowezBLOGowani.pl

niedziela, 21 grudnia 2014

kąski z łososia na ząbek

kąski z łososia na ząbek

Prosta i super szybka a jednak bardzo elegancka i przede wszystkim przepyszna przystawka na ząbek. Ilość kostek łososia na patyczku zależy od upodobania.

Połączenie gęstego naturalnego jogurtu i ostrego sosu-chutney z mango podkręconego słodko-kwaśnym sosem i sokiem z cytryny jest moim nowym odkryciem połączenia smaków. Można go jeść łyżeczkami. Doradzam podać zawczasu więcej. I w ogóle te kąski na ząbek są tak pyszne, że kilka dla efektu "wow" można przygotować tak, jak prezentuję, natomiast większą ilość przygotować po prostu na półmisku.

Dla ekstra efektu crunchy kąski w kieliszkach posypać szczyptą prażonego sezamu. Zrobię to następnym razem, bo one zostają już w naszym menu na długo.

kąski z łososia na ząbek

SKŁADNIKI:

  • 8-12 kostek surowego łososia
  • 4 łyżki greckiego lub tureckiego gęstego jogurtu (lub więcej)
  • 4 łyżki chińskiego lub tajskiego sosu słodko-kwaśnego (u mnie marki Tao Tao)
  • 1 łyżka ostrego chutney z mango (u mnie marki Pasco-Hot Mango Chutney)
  • 2-4 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do oprószenia łososia

kąski z łososia na ząbek

Wykonanie:

  1. Łososia pokrojonego w równe kostki posypać delikatnie szczyptą soli i pieprzu.
  2. Kostki łososia nabić na drewniane patyczki. Ilość kostek zależy od indywidualnego apetytu.
  3. Do kieliszków na nóżkach lub szklaneczek nałożyć po łyżce naturalnego jogurtu (ilość zależy od kształtu kieliszka, powinien bić w kieliszku widoczny na ok. 3-4 cm)
  4. Sos chiński, ostre chutney z mango i sok cytrynowy razem wymieszać. Powstały sos wylać na warstwę jogurtu.
  5. Rozgrzać na patelni 2-3 łyżki oleju i smażyć szaszłyczki z łososia przez kilka sekund z każdej strony. Mam na myśli naprawdę kilka sekund. Łosoś jest rybą która szybko się ścina a kostki są małe. Po zdjęciu z patelni mięso wciąż jeszcze dochodzi więc nie można go na patelni przesmażyć bo stanie się suche.
  6. Umieścić w każdym kieliszku po szaszłyczku i podawać. Można podawać na ciepło, ale gdy wystygną są równie smakowite i wtedy można przygotować je wcześniej i podawać w tmp. pokojowej. Nie schładzać w lodówce.
  7. Gorące szaszłyczki spowodują,że szklaneczki zaparują. Po wystygnięciu to zniknie. Można też w kieliszkach umieszczać już wystudzone kąski.

kąski z łososia na ząbek

kąski z łososia na ząbek

Przekąski Sylwestrowe

piątek, 19 grudnia 2014

śledzik do wódeczki

Jest wiele powiedzeń na temat śledzika i wódeczki a najbardziej znane jest chyba,że rybka lubi pływać.Nie mniej zakąska do wódeczki nie musi być sycąca a na pewno powinna być zdrowa.

Dlatego śledzik do wódeczki (w tym wypadku w najzdrowszej wersji oryginalny holenderski młodziutki Matjas) w formie sałatki marynowanej w jeneverze (może byc wódeczka) z bardzo zdrowym awokado i kilka innymi zdrowymi dodatkami.

Faktem jest,że z 2 matjasów będą 2 ogonki i na uformowanie kształtu śledzików przy ogonku wystarczy połowa sałatki.Resztę można jednak zwyczajnie podać w salaterce lub poporcjowaną w kokilkach.

Składniki na 2 porcjeL

  • 2 oryginalne matjasy (to zawsze 2 filety na ogonku)
  • 1 twarde awokado
  • 1/2 kwaśnego jabłka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • garstka owoców goi,morwy i rodzynków (mogą być same rodzynki)
  • garstka uprażonego słonecznika
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego (ciemny zabarwi wszystko na brązowo)
  • 1 kieliszek jenevera lub wódki
  • 1 łyżka oliwy
  • biały pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Awokado pokroić w kosteczkę i zalać od razu wódka lub jeneverem aby nie ściemniało
  2. Jabłko pokroić ze skórką w kosteczkę
  3. Cebulę pokroić w kosteczkę
  4. Oliwę wymieszać z sosem sojowym i wymieszać z pozostałymi składnikami a te połączyć delikatnie z awokado.
  5. Matjasy pokroić również w kosteczkę.Zachować ogonki by wykorzystać je do prezentacji na talerzu.
  6. Uformować przy ogonku kształt śledzia i posypać prażonym słonecznikiem
  7. Ja dodatkowo posypałam dla efektu i zdrowia pudrem z młodej trawy pszenicznej

Śledzie Wigilijne 2014Przekąski Sylwestrowe

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS