Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Appetizers - Przystawki

piątek, 04 grudnia 2015

gruszki z patelni z rozmarynem i crunchy kiełbasą

Podczas ostatniej wizyty w Polsce, zapodałam te podduszane z rozmarynem i szczyptą cynamonu gruszki posypane kruchymi drobinami kiełbasy zupełnie z premedytacją mojej siostrzenicy i jej partnerowi. Do gruszek podałam im też mój ulubiony maślany ryż z cynamonem i jako uzupełnienie obiadu, delikatne mięso w sosie własnym. Jesteś ciekawa/y jak przygotować ten ryż? To znajdziesz w przepisie na Łososia na maślanym ryżu.

A dlaczego z premedytacją to zrobiłam? Bo ona bardzo nie lubi cynamonu i mocno to zawsze podkreśla. Kojarzy jej się on z rozgotowaną brejowatą papką ryżową posypaną dużą ilością cynamonu i cukru z dzieciństwa, podawaną min w szkołach.

Postanowiłam pokazać jej, że dzięki mnie polubi jednak cynamon.

Poza tym takie gruszki z aromatem cynamonu i rozmarynu doskonale wpiszą się w świąteczne menu. Doskonale pasują do karpia czy innej ryby. Oczywiście crunch z kiełbasy, boczku czy bekonu można pominąć w wieczór wigilijny gdy nie jemy mięsa, a aromat wędzonki można uzyskać dzięki kropli płynnego dymu (liquide smoke). Takie gruszki można podać też w kolejne dni świąteczne już z chrupiącymi kawałeczkami wędzonej kiełbasy czy bekonu, bo one po prostu idealnie łączą się z takimi gruszkami i dla mnie są niezastąpione.

Gruszka z rozmarynem pieczona w szynce parmeńskiej i cieście francuskim - to elegancka przystawka, którą już kiedyś zaskoczyłam gości.

gruszki z rozmarynem z patelni z crunchy kiełbasą

Cynamon w dużej części świata jest przyprawą i nie może zabraknąć go w potrawie i nie dodaje sie go tylko do ciast czy deserów. Jest najzwyklejszą przyprawą dodawaną do dań mięsnych. I żeby cynamon zaczął kojarzyć się w końcu mojej siostrzenicy lepiej, do gruszek do których dodaję cynamon, podałam owy maślany ryż, a w tej kombinacji (cynamon+ryż) przywoływał takie niemiłe wspomnienia.

Różnica między tym co wspomina a tym co podłam jest  kolosalna, bo doradziłam jej zapomnieć o tanim ryżu niskiej jakości, który w każdym sklepie od zawsze można kupić, a który najlepiej nadaje się jedynie do gołąbków. Maślany ryż przygotowuję z naturalnie pachnącego ryżu Pandan lub z ryżu jaśminowego.

Jej zaskoczenie było tak ogromne, ze już teraz sama robi teraz ten ryż w swojej kuchni.

gruszki z rozmarynem z patelni z crunchy kiełbasą

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 4 gruszki Conference (mogą być połówki z puszki jeśli są twarde)
  • 1 gałązka rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
  • kawałek ulubionej podwędzanej kiełbasy, chudego boczku lub bekonu
  • szczypta cynamonu
  • szczypta pieprzu
  • 2-3 krople ostrego sosu chili
  • 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego
  • 1 łyżka masła lub oleju

 gruszka z patelni z rozmarynem

Wykonanie:

  1. Gruszki obrać i przekroić na pół. Jeśli świeże gruszki są nazbyt twarde obgotuj je przed smażeniem przez kilka minut obgotować by zmiękły a następnie osączyć. Jeśli nie chcesz ich obgotowywać, pokrój gruszki w ćwiartki. Gruszki z puszki też się do tego doskonale nadają, ale wybierz takie, które są spoiste i nie nazbyt miękkie bo się na patelni "rozciapią".
  2. Na patelni rozgrzać delikatnie masło i wrzucić na nie pokrojona w drobną kosteczkę kiełbasę. Kiełbasę można zastąpić drobno pokrojonym wędzonym boczkiem lub bekonem. Cokolwiek wybierzemy, chodzi głównie o słonawy, wędzony smak i efekt chrupkości.
  3. Gdy kiełbasa jest już krucha, dodać do niej rozmaryn. Jeśli masz świeży dodaj całą gałązkę na patelnię, którą w całości będzie później łatwiej usunąć. Można wrzucić tylko kilka luźnych igiełek by podkreślić rozmaryn dekoracyjnie.
  4. Na koniec na rozgrzaną patelnię płaską stroną do dołu ułożyć gruszki.
  5. Posypać wszystko szczyptą cynamonu i szczyptą pieprzu a także dodać ocet balsamiczny i kilka kropel sosu chili.
  6. Gdy gruszki lekko się podpieką przewrócić je na drugą stronę. Uważać przy wykorzystaniu masła by nie poddać go zbyt wysokiej temperaturze na patelni, przez co może zacząć się palić.

Przepis i jak zrobić maślany ryż znajdziesz w przepisie Łosoś na maślanym ryżu. 

gruszki z rozmarynem z patelni z crunchy kiełbasą

Do delikatnych dań z ryby czy drobiu dla odmiany i bez problemu zamiast warzyw, można podać delikatne owoce z ziołami. Te gruszki z patelni gwarantują ucztę dla podniebienia. Już raz wcześniej wykorzystałam gruszkę z rozmarynem piekąc ją w cieście.

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS