Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Appetizers - Przystawki

sobota, 31 grudnia 2016

Zapiekany ser Langre - serowe sylwestrowe fondue z czosnkiem

SKŁADNIKI:

  • krążek sera do zapiekania (u mnie francuski ser Langres)
  • gałązka tymianku
  • kawałek chili
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka owoców suszonej żurawiny
  • kilka podłużnych tostów lub krakersów

zapiekany

Wykonanie:

  1. Drewnianą pokrywkę opakowania i papier moczyć jakis czas w w wodzie. Dzięki temu nie zbrązowieją od temperatury w trakcie pieczenia.
  2. Ser Langre ma bardzo miękko skórkę i nie trzeba z niego odkrawać góry. Jednak jeśli wykorzystasz ser typu Camembert, trzeba odkroić górną warstwę skórki zostawiając cieniutki rant by płynny ser na nim się zatrzymał w trakcie pieczenia.
  3. W ser powkłuwać cienkie paseczki chili pomagając sobie przy wciskaniu czubkiem ostrego noża.
  4. Tak powkłuwać również plasterki czosnku, kawałeczki gałązki tymianku i żurawinę.
  5. Nagrzać piekarnik do tmp. 150*C i 10-15 min. przed podaniem wstawić ser do nagrzanego piekarnika. Nie zapiekać sera dłużej niz podany czas bo ser straci płynna konsystencję przez to, że białko zetnie się w nim zbyt mocno i ser będzie po prostu gruzełkowaty jak twaróg.
  6. Podawać gorący prosto z pieca maczając w nim na chrupiąco zapieczone długie paluszki wykrojone z bułki lub chleba. Również podłużne krakersy świetnie się nadają do nabierania fondue.
  7. Do sylwestrowego Fondue trzeba oczywiście podać również szampana

Szczęśliwego Nowego 2017 Roku !!!

piątek, 30 grudnia 2016

pieczone krążki koziego sera z pieczoną gruszką, granatem i lichi

Sylwestrowa petarda! Co tu dużo mówić,... to jest pooo-prooo-stuuuu przeeeepyszne.

Przepyszne, ekskluzywne tak jak powinno być na stole sylwestrowym, kolorowe i zdrowe również.

pieczone krążki koziego sera z pieczoną gruszką, marakują, granatem i lechee

Pieczone krążki sera z listkami tymianku zamieniają się w mini delikatne serniczki, a kozi lekko ostrawy smak w połączeniu ze słodyczą soczystych i lekko kwaskowych owoców zamienia się po prostu w delikates.

Dlatego uwielbiam taką kuchnię: w połączeniu jednego składnika i jego smaku z drugim, powstaje zupełnie coś nowego, zaskakującego podniebienie i zmysł smaku. Dlatego też gotowanie nazywam sztuką. W malarstwie łączy się kolory tworząc obraz, a w kuchni można tworzyć przez łączenie smaków arcydzieła smakowe na talerzu.

W tym wydawałoby się pracochłonnym daniu i jakimś skomplikowanym nie ma nic trudnego, pracochłonnego czy rujnującego budżet. Potrzebna jest tylko wyobraźnia i odważna ciekawość na nowe.

Soczystość owoców granatu, marakui i lychee kontrastuje z chrupkością orzechów, tostów ze słonecznikiem i tylko lekko zblanszowanych listków brukselki.

Słodki i wyjątkowy smak lychee łączy się z słodko kwaskowymi owocami granatu i marakui na zimno. Nie wiem czy lychee można dostać na rynku w Polsce, ale jeśli tak to warto. Kremowy lekko ostry smak pieczonych krążków koziego sera i słodki delikatny smak gruszki z grilla łączy się na ciepło. Wszystko ułożone jest na podpieczonej na grillu rzymskiej sałacie, a tymianek uzupełnia wyjżtkowość całej tej uczty smakowej. Na koniec wszystko polałam delikatnym winegretem na bazie jasnego balsamico i marakui.

Mmmmmm, rety jakie to pyszne :) Sylwestrowa petarda!

pieczone krążki koziego sera z pieczoną gruszką, granatem i lyczeei

pieczone krążki koziego sera z pieczoną gruszką, granatem i lichi

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 1 rolka sera koziego (typu fromage ze skórką) jak na zdjęciu powyżej
  • gałązka tymianku świeżego lub 1/2 łyżeczki suchego
  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • 2 duże gruszki Conference
  • 2 bułki np. ze słonecznikiem

garnisz:

  • 2 owoce marakui
  • ok. 10-12 owoców lychee lub kawałek ananasa
  • 4 łyżki ziarenek owocu granatu
  • garstka orzechów włoskich
  • 4 łyżki listków brukselki (u mnie zielono-fioletowa odmiana)

pieczone krążki koziego sera z pieczoną gruszką, granatem i lyczee

Wykonanie:

  1. Tego typu ser jaki użyłam jest w opakowaniu już pokrojony w plasterki. Ja rozdzielałam je po 2, uzyskując podwójnie grube krążki. Krążki ułożyć na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia przecięciem w dół i posypać listkami tymianku.
  2. Przygotować pozostałe składniki na garnisz, by po wyjęciu sera z pieca od razu były przygotowane pod ręką do złożenia dania na talerzu. Owoce lychee obrać ze skórek, przekroić ostrym nożem na pół i oddzielić od pestki.
  3. Gruszki przekroić na pół i odkroić z nich gruby plaster (jeden plaster na porcję)
  4. Sałatę rzymską przekroić na pół nie odcinając głąba. On będzie trzymał sałatę w całości ( jedna połówka na porcję)
  5. Bułki przekroić na pół a najlepiej na 3 plastry i podpiec je w tosterze. Ja zawsze rezerwuję sobie te kawałki ze spodem w słoneczniku.
  6. Nagrzać piekarnik do 200*C i wstawić do niego krążki sera pod ruszt aby nabrały złoto-brązowego koloru. Zapiekać ok. 10-15 minut.
  7. W tym czasie ustawić patelnię grillową na kuchence, posmarować ja łyżką oliwy lub oleju kokosowego lub zwykłego oleju i lekko oprószyć solą (nie używać masła bo się będzie palić)
  8. Ułożyć na patelni sałatę rzymską przecięciem w dół. Gdy lekko się podpiecze przewrócić ją na drugą stronę.
  9. Gdy jest podpieczona z obu stron zdjąć z patelni i ułożyć na talerzach (najlepiej wcześniej podgrzanymi, ale nie jest to konieczne).
  10. Patelnie oczyścić z resztek po sałacie dokładnie wycierając papierowym ręcznikiem lub zupełnie myjąc i wycierając do sucha.
  11. Ponownie stawić patelnię na ogniu i rozsmarować nieco oliwy lub oleju i musnąć dosłownie odrobiną soli . Gdy jest gorąca ułożyć na niej plastry gruszki. Gdy podpiekły się na tyle, że widoczny jest na nich wzór rusztu, przewrócić je na drugą stronę.
  12. Gdy gruszki są już podpieczone z obu stron, ułożyć je obok/na sałacie.
  13. Na sałacie też ułożyć po dwa gorące krążki pieczonego sera prosto z pieca.
  14. Na talerzu rozłożyć zblanszowane listki brukselki, rozsypać ziarenka granatu, kawałki lychee, miąższ z marakui i orzechy.
  15. Obok podać tosty
  16. Całość skropić winegretem. Jeśli mamy go więcej podać do stołu w kokilce.
czwartek, 22 grudnia 2016

carpaccio z czerwonych buraków

SKŁADNIKI:

  • 4 duże czerwone buraki

winegret:

  • 2 łyżki jasnego octu balsamicznego lub octu jabłkowego
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyzki lekkiego sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • sól i pieprz do smaku

garnisz:

  • garść zielonych młodych listków np.: rukoli, buraczków, roszponki, szpinaku itp.
  • 2 łyżki pokruszonego sera feta
  • 2 łyżeczki suszonego czerwonego pieprzu
  • 2 łyżeczki kaparów

carpaccio z czerwonych buraków

Wykonanie:

  1. winegret: oliwę , sok z limonki lub cytryny i ocet balsamiczny umieścić w kubku lub miseczce i przy pomocy małej trzepaczki/rózgi lub widelca utrzepać na gładką gęstą emulsję.
  2. Dalej utrzepując dodawać w małych porcjach pozostałe płynne składniki. Spróbować i odprawić solą i pieprzem. Pamiętać należy, że sosy sojowe zależnie od rodzaju mogą być słone same z siebie.
  3. Gotowane i wystudzone czerwone buraki pokroić w bardzo cienkie plasterki. Wygodniej zrobić to krajalnicą niż nożem. Pokrojone plasterki zamaczać w winegrecie i układać w miseczce a nastepnie przykryć folią plastikową i odstawić do lodówki na jakieś 1/ godziny (lub dłużej) by zamarynowały się.
  4. Pozostały winegret przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na minimum 1/2 godz., ale im dłużej tym będzie smaczniejszy.
  5. układanie carpaccio: gotowane czerwone buraki pokroić w bardzo cieniutkie plasterki i każdy "maźnąć" np. pędzelkiem lub choćby palcem umoczonym w winegrecie, aby nabrały ładnego połysku.
  6. Plasterki buraczków układać na talerzu w okręgi zaczynając od środka i zakładając jeden plasterek na drugi.
  7. Dla połysku "maźnąć" winegretem również każdy listek.
  8. Ułożyć małą kupkę listków na samym środku buraczków.
  9. Tuż przed samym podaniem rozkruszyć po listkach ser feta. Nie robić tego wcześniej aby zachować czystą biel sera, bo ser może łatwo zafarbować się na czerwono od buraczków. No chyba, że komuś taki efekt spodoba się właśnie.
  10. Na koniec ułożyć na listkach po kilka kaparów a całość posypać czerwonym pieprzem.
  11. Na stole polać carpaccio z czerwonych buraków nieco winegretem, a jeśli jeszcze go zostało, postawić obok w mini sosjerce lub miseczce z łyżeczką.

carpaccio z czerwonych buraków

Wytrawne potrawy wigilijne 2.

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS