Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Appetizers - Przystawki

wtorek, 01 marca 2011

Kurczak w ostrym sosie meksykańskim-fuzja smaków

Ta meksykańska potrawa zwana Mole,liczy sobie więcej niż 200 lat i nie bez powodu stała się tradycyjną potrawą Meksyku.Orginalnie przygotowuje się ją z mięsem indyka,samo przyrządzanie trwa cały dzień,a ilość użytych składników jest zawrotna.Mówi się,że na tą pyszną potrawę w orginale składa się ok.200 składników (min.przypraw,nasion,ziół itp.)


Jednym z najbardziej kontrowersyjnych składników w tej potrawie jest z pewnością gorzka czekolada lub w zastępstwie sypkie cacao.Cacao samo w sobie nie jest przecież słodkie (tak jak również gorzka czekolada) i w wielu krajach jest zwyczajnie wykorzystywane jako przyprawa.Tak samo zresztą jak cynamon,który w mojej kuchni jest jedną z głównych przypraw dodawanych przeze mnie do mięs,ryb i warzyw.Zanim więc cokolwiek pomyślimy na temat kombinacji: cacao(czekolada)+mięso,radzę wcześniej przygotować,spróbować i dopiero ocenić dziwiąc się jakie to dobre :).Wyobraznia pewnie podpowiada-to chyba nie będzie mi smakowało,ale to tylko złudzenie a rezultat jest zaskakujący.Warto wypróbować.

Moja znajoma po przekonaniu się do tego przepisu twierdzi,że jej mąż oszalał na jego punkcie,bo ponoc podnosi mu się po ostrej czekoladzie libido :))))

Coś w tym musi być,bo mój też go uwielbia.Tylko,że on nigdy nie miał problemów z własnym libido ;P

Kurczak po meksykańsku z cacao

 

5-6 PORCJI:

SKŁADNIKI NA BULION:

750-800 g piersi z indyka lub kurczaka(ewentualnie udek)

2 l wody

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

SKŁADNIKI NA SOS:

ok.750-800 ml bulionu drobiowego który powstał z gotowania mięsa

25 ml oleju + 2 łyżki extra do podsmażenia papryczek.

60 g chili ancho

45g chili pasilla

150-160 g chili mulato

2 świeże papryczki chili chipotle (ewentualnie w zastępstwie 2-4łyżeczki suszonej-ostrożnie jest ostra)

5-6 pomidorów z puszki(ewentualnie 4 łyżki przecieru pomidorowego)

1 cebula

5 ząbków czosnku

75-80 g obranych niesolonych (białych) migdałów

50 g obranych niesolonych orzeszków ziemnych

45-50 g rodzynków

45-50 g gorzkiej czekolady-najlepiej ok.70% (ewentualnie 2 płaskie łyżki niesłodzonego cacao)

1/4 łyżeczki kolendry

1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki nasion anyżku

4-5 ziaren pieprzu czarnego

4 gożdziki

1 łyżka cukru

ok.1 łyżeczka soli

2 łyżki uprażonych ziaren sezamu

PRZYGOTOWANIE: jako alternatywę zamiast 3 różnych papryk można urzyc zmieloną jakąkolwiek paprykę chili-w odpowiedniej ilości.To będzie jednak alternatywa,nie to samo:)

Indyka lub kurczaka ugotować prawie do miękkości w wodzie na bulion z pokrojoną w kawałki cebulą,czosnkiem i solą.


1-Na sam początek usunąć trzeba pestki z  suszonych papryczek Anchos.Pestki są dużo bardziej ostre niż sam miąższ.Pokroić je następnie w sporą kostkę.Jeśli do kupienia była już grubo zmielona mamy to z głowy.

2-Rozgrzac na patelni 2 łyżki oleju i podsmażyć na nim krótko papryczki.

3-Przełożyc je do rondla,zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny do namoczenia.Po tym czasie odcedzić i zemleć blenderem na papkę.Odstawić.

4-Papryczki Chipotles i Mulato-usunąć z nich również pestki,pokroić w kawałki z pomidorami z puszki pozbawionymi pestek (ewentualnie z koncentratem pomidorowym) i na tej samej patelni co poprzednio podsmażyć razem.Blenderem zemleć na papkę i odłożyć do poprzedniej papryki.

5-Obraną cebulę pokroić na 6 kawałków i podsmażyć ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku (nie przeciskać przez praskę).Gdy cebula się zeszkli zdjąć z ognia,zemleć blenderem i odstawić do papryki.Uważać by nie przypiec zbyt czosnku bo stanie się niesmaczny.

6-Urzywając wciąż tej samej patelni po smażeniu papryczek i czosnku uprażyć w ciągu 5 min migdały.Dodać do nich następnie pokrojone w kawałki papryczki Chipotle,orzeszki ziemne,gożdziki,ziarna pieprzu i nasiona anyżku i jeszcze prażyc przez ok. 3 minuty.Na koniec wymieszać z rodzynkami,przełożyć do miski i odstawić.

7-Rozgrzac w dużym rondlu pozostałe 50 ml oleju i dodać do gorącego wszystkie podsmażone do tej pory składniki wraz z olejem ze smażenia.Mieszając nieprzerwanie podsmażać ok.5 min.Dodać teraz kawałki czekolady (ew.cacao) i łyżkę cukru.Mieszać non stop do rozpuszczenia się czekolady.

8-Zalac wszystko ok. 1 litrem bulionu,przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok.20 min.Doprawić solą.Jeśli sos staje się zbyt gęsty można dodać bulionu.

9-Prawie ugotowane mięso włożyć do sosu na 10 minut przed serwowaniem i lekko dogotować.

10-W między czasie na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu i posypać potrawę przed podaniem na talerzu lub paterze.

 

Podawać z ryżem na sypko (mój ulubiony to ryż Pandan).Pod koniec gotowania można do ryżu dla koloru dodać mrożony drobny zielony groszek,zieloną fasolkę i marchewkę.Wcześniej oczywiście wskazane jest warzywa rozmrozić,ale uważać by w ryżu ich nie rozgotować.Meksykańczycy podają oczywiście do tej potrawy jeszcze gorące tortilla's,w które zawija się kawałki mięsa i ryżu maczając w pikantnym czekoladowym sosie.

Buen provecho ! :)

 

ps.W oryginalnym przepisie dodaje się również min.pestki dyni,orzeszki piniowe itp. ale również banany!!.Nie są to jednak te zwykłe konsumpcyjne banany,ale specjalny twardy gatunek jedzony tylko po ugotowaniu.Moja znajoma po przekonaniu jej do tego przepisu idzie na całość...i robiąc już regularnie ten sos,dodaje 1-go zwykłego banana:))))Kwestia gustu.Jej mąż oszalał na punkcie tego pikantnego a jednak wyjątkowego smaku.

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS