Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Dania z jajkami

czwartek, 29 marca 2012

Jajka po chińsku

Jajka nie muszą być jak zawsze czyli faszerowane.Zróbmy je raz dla odmiany inaczej a mianowicie na sposób chiński.Prosta przystawka i nie tylko.

Taka odmiana podania jajek znakomicie nadaje się na wielkanocną przekąskę i odmieni nudne jajka w majonezie.

SKŁADNIKI:

6 jajeczek przepiórczych ewent. najmniejszych kurzych

200 g świeżych krewetek

50 g mielonej wieprzowiny

1 łyżeczka tajskiego sosu sojowego "Golden Mountain",który ewentualnie można zastąpić mieszanką zwykłego ciemnego sosu sojowego+bulion+cukier- (proporcje w przepisie)

1/4 łyżeczki pasty krewetkowej

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

extra:  ciasto chińskie do zamaczania-tempura(1 kurze jajko,1 szklanka mieszanej mąki pszennej i kukurydzianej,1 szklanka lodowatej wody gazowanej)

 chińska panierka Panko


PRZYGOTOWANIE:

1- jajka ugotować na twardo-przepiórcze 4 min. a kurze 6 min.

2-Krewtki oczyścić jeśli są w pancerzykach,usunąć żyłkę i posiekać bardzo drobno.

3-Wymieszac razem krewetki z mięsem,pastą krewetkową i sosem sojowym,solą i pieprzem do smaku.Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać nieco suchej bułki.

Jeśli nie mamy Sosu "Golden Mountain" możemy przygotować substytut tego sosu w proporcjach:na każde 1 łyżkę tradycyjnego sosu sojowego dodać 1 łyżkę rosołu lub bulionu drobiowego lub warzywnego i szczypta cukru.

4-Z masy mięsno-krewetkową utworzyć kulę i ....teraz trochę zabawy....rzuć nią mocno o blat.Rzucenie powtórzyć 20-30 razy by masa stała się bardzo kleista.

5-Jajka obrać i każde oblepić masą za każdym razem opłukując ręce w zimnej wodzie aby mięso nie kleiło się do nich.

6-W miseczce przygotować ciasto na tempurę.W innej miseczce przygotować panierkę panko.

7-Rozgrzać olej do głębokiego smażenia do tmp.ok.180 *C.Wkładając drewnianą łyżkę do gorącego oleju zobaczymy na niej bąbelki -tmp.jest wystarczająca.

8-Zamaczać okryte masą jajka w cieście a następnie obtoczyć w panierce.Wrzucić wszystkie na raz na gorący olej i smażyć do czasu aż panierka stanie się złocista ale nie brązowa.Nie spiekać za bardzo.Krewetki tego nie lubią.Osączyć na ręczniku papierowym.

9-Przekroić na pól i udekorować kiełkami jakie uda nam się dostać.

Podawać z łagodnym sosem do zamaczania np. chilli,ketchupem lub sosem soyowym.Można do sosu wrzucić cieniutko pocięte świeże warzywa:marchewka,seler,kiełki itp.Sos posypać prażonymi ziarnami sezamu.

Jajka po chińsku

 

 

 

 

bron:the foodist


O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS