Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Appetizers - Przystawki

czwartek, 29 marca 2012

Jajka po chińsku

Jajka nie muszą być jak zawsze czyli faszerowane.Zróbmy je raz dla odmiany inaczej a mianowicie na sposób chiński.Prosta przystawka i nie tylko.

Taka odmiana podania jajek znakomicie nadaje się na wielkanocną przekąskę i odmieni nudne jajka w majonezie.

SKŁADNIKI:

6 jajeczek przepiórczych ewent. najmniejszych kurzych

200 g świeżych krewetek

50 g mielonej wieprzowiny

1 łyżeczka tajskiego sosu sojowego "Golden Mountain",który ewentualnie można zastąpić mieszanką zwykłego ciemnego sosu sojowego+bulion+cukier- (proporcje w przepisie)

1/4 łyżeczki pasty krewetkowej

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

extra:  ciasto chińskie do zamaczania-tempura(1 kurze jajko,1 szklanka mieszanej mąki pszennej i kukurydzianej,1 szklanka lodowatej wody gazowanej)

 chińska panierka Panko


PRZYGOTOWANIE:

1- jajka ugotować na twardo-przepiórcze 4 min. a kurze 6 min.

2-Krewtki oczyścić jeśli są w pancerzykach,usunąć żyłkę i posiekać bardzo drobno.

3-Wymieszac razem krewetki z mięsem,pastą krewetkową i sosem sojowym,solą i pieprzem do smaku.Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać nieco suchej bułki.

Jeśli nie mamy Sosu "Golden Mountain" możemy przygotować substytut tego sosu w proporcjach:na każde 1 łyżkę tradycyjnego sosu sojowego dodać 1 łyżkę rosołu lub bulionu drobiowego lub warzywnego i szczypta cukru.

4-Z masy mięsno-krewetkową utworzyć kulę i ....teraz trochę zabawy....rzuć nią mocno o blat.Rzucenie powtórzyć 20-30 razy by masa stała się bardzo kleista.

5-Jajka obrać i każde oblepić masą za każdym razem opłukując ręce w zimnej wodzie aby mięso nie kleiło się do nich.

6-W miseczce przygotować ciasto na tempurę.W innej miseczce przygotować panierkę panko.

7-Rozgrzać olej do głębokiego smażenia do tmp.ok.180 *C.Wkładając drewnianą łyżkę do gorącego oleju zobaczymy na niej bąbelki -tmp.jest wystarczająca.

8-Zamaczać okryte masą jajka w cieście a następnie obtoczyć w panierce.Wrzucić wszystkie na raz na gorący olej i smażyć do czasu aż panierka stanie się złocista ale nie brązowa.Nie spiekać za bardzo.Krewetki tego nie lubią.Osączyć na ręczniku papierowym.

9-Przekroić na pól i udekorować kiełkami jakie uda nam się dostać.

Podawać z łagodnym sosem do zamaczania np. chilli,ketchupem lub sosem soyowym.Można do sosu wrzucić cieniutko pocięte świeże warzywa:marchewka,seler,kiełki itp.Sos posypać prażonymi ziarnami sezamu.

Jajka po chińsku

 

 

 

 

bron:the foodist


niedziela, 11 marca 2012

Kulki ryżowe z krewetkami

SKŁADNIKI:

200 g mąki ryżowej

1/2 szklanki mleczka kokosowego

3/4 szklanki wody

ok.1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych

na masę krewetkową:

ok.175 g obranych i posiekanych krewetek

2-3 łyżki posiekanej świeżej kolendry ew.natki pietruszki

otarta skórka z cytryny lub limonki a nawet pomarańczy

2 łyżeczki świeżego startego imbiru

2 łyżki oleju sezamowego

2 dokładnie zmiażdżone lub przeciśnięte ząbki czosnku

szczypta soli do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1-Mleko połączyć z wodą.Wiórki kokosowe wysypać na talerz.

2-Z mąki ryżowej zrobić kopczyk a w nim pośrodku wgłębienie.Nastawić garnek wody do zagotowania.Wodę nieco posolić.

3-Wlewając wodę z mleczkiem we wgłębienie w mące zarabiać drewnianą łyżką kolistymi ruchami ciasto.Ruchy koliste powiększać w miarę zagarniania mąki do mokrej masy.

4-Pod koniec zagnieść ciasto dłońmi.Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od rąk.

5-Połączyć składniki na farsz

Kulki ryżowe z krewetkami

6-Dłonią rozgnieść ciasto na gruby placek i wykrawać z niego szklanką lub nabieraczką do lodów okręgi,które następnie w dłoni nieco bardziej spłaszczyć aby powstały wypukłe "łódeczki".

7-Każdą taką łódeczkę napełniać łyżeczką farszu i zamykając dłoń sklejać zgrabne kulki jak na pyzy

8-Kulki gotować we wrzącej wodzie przez ok. 3-4 minuty.Po wyłowieniu i odcedzeniu z wody obtaczać każdą kulkę w wiórkach kokosowych.

9-Podawać ciepłe posypując dla dekoracji paseczkami listków pietruszki lub kolendry i skrawkami startej cytryny,limonki lub pomarańczy.

 

sobota, 10 marca 2012

Krewetki tygrysie w kokosie na melonowym chutney

 Zobacz oryginalny przepis i zasmakuj w kokosowych krewetkach. Na chutney lub bez

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS