Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Dania z jajkami

czwartek, 26 marca 2015

jajka w sosie curry

jajka w sosie curry

Jajka nie muszą być zawsze takie same i nudne a Wielkanoc jest okazją by to odmienić.Nie jednej osobie już chyba przejadły się jajka w majonezie lub śmietanie.

Proponuję zdrowszą wersję wegetariańskiej potrawy z jajek  bo w sosie curry.Jajka panierowane pochodzą z mojego wcześniejszego wpisu na "jajka zięcia" a sos curry robię dość często jako bazę do różnych dodatków jak na przykład dopopularnej na moim blogu Fasoli Mung w sosie curry.

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • kilka łyżek panierki Panko lub bułki tartej

sos:

  • 2 cebule (posiekane)
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • 1/2 łyżki curry Garam masala lub tylko Masala (w paście lub w proszku)
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych (zmielone)
  • 1/2 łyżki kuminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2-4 łyzki mleczka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki sumaku (ewent. soku z cytryny)
  • kawałek zielonej papryki
  • kawałek czerwonej papryki
  • kawałek marchewki
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia jajek w głębokim tłuszczu

garnisz:

  • siekana natka pietruszki lub kolendry itp.

jajka w sosie curry

Wykonanie:

  1. sos: najlepiej w rondlu z podwójnym dnem lub w żeliwnym rondu rozgrzać olej.W takim rondlu przyprawy nie przypalaja się tak szybko jak w rondlu z cienkim dnem przez co nie stają się gorzkie i nie smaczne tracąc cały aromat.
  2. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę,zamieszać i gdy jest już zeszklona dodać również i czosnek.
  3. Zmniejszyć ognień i dodać też wszystkie suche przyprawy z wyjątkiem sumaku.
  4. Dodać również curry w paście i podprażyć je z cebulką mieszając by się nie przypaliły.Suche przyprawy wcześniej podprażone na oleju uwalniają dużo więcej aromatu niz dodane do płynu.
  5. Teraz dodać koncentrat,musztardę,mleczko kokosowe i sumak.Zamieszać.
  6. Dodać też zmielone orzeszki ziemne i połowę bulionu.Gdy sos zrdukuje swoją objętość dodać resztę bulionu.Pozwolić mu na wolnym ogniu dusić się przez ok.15-20 min.Pamiętać należy o mieszaniu od czasu do czasu by sos nie przywarł do dna.Cebula powinna się rozgotować w tarkcie duszenia zagęszczając sos.Można na końcu pomóc sobie miksując sos na gładko blenderem.
  7. Przed samym końcem dodać pokrojone w paseczki czerwoną i zieloną paprykę.

jajka zięcia czyli jajka po tajskujajka zięcia czyli jajka po tajsku

  1. jajka: w trakcie duszenia się sosu przygotować jajka i na początek trzeba je po obraniu dokładnie osuszyć.
  2. Wymieszać wodę z mąką i w powstałej papce obtoczyć jajka.
  3. Nagrzać olej do głębokiego smaćenia
  4. Jajka po wyjęciu z papki obtaczać w panierce panko lub w bułce tartej i odłozyć do czasu aż wszystkie są opanierowane.
  5. Gdy olej jest już goracy wkładać jajka na łyżce do głębokiego smazenia.Panierka zbrązowieje w kilka chwil.
  6. Wyłowić jajka i osączyć na papierowym ręczniku.
  7. Gorący sos (na zimno również smakuje) umieścić w salaterce a na sosie umieścić połówki jajek.
  8. Przybrać posiekaną natką pietruszki lub kolendry.Może być rukola lub szczypiorek.U mnie by nadac potrawie swojski akcent są to młode listki buraczków i koperek choć wiadomo,że do oryginalnego indyjskiego curry z jajek (i żadnego innego) nie stosuje się ani jednego ani drugiego.

Wielkanocne Smaki - edycja VALE JAJA!

 

 

niedziela, 22 marca 2015

jajka zięcia czyli jajka po tajsku

jajka zięcia czyli jajka po tajsku

 

Poniżej ↓ wersja "jajek zięcia" w panierce którą bardziej wolę bo lubię chrupkie skorupki.Do panierowania jajek używam azjatyckiej panierki panko zamiast zwykłej bułki tartej.Panko jest stosowana w Japoni (i nie tylko) do tempury.Jest dużo bardziej lżejsza od zwykłej bułki tartej i nie wyglada jak grysik ale ma formę nieco wydłuzonych pręcików przez co w panierce ładniej wygląda.

jajka zięcia czyli jajka po tajsku

jajka zięcia czyli jajka po tajsku

Jajka wielkanocne tym razem zupełnie inaczej bo w aromatycznym sosie po tajsku.Smakują wyjatkowo i odmienią wciąż powielane stereotypowe menu jajeczne typu faszerowane jajka lub jajka w majonezie lub w sałatce itp.

Jest to tradycyjna potrawa tajska z jajek nazywana w dosłownym tłumaczeniu "jajka zięcia".W Tajlandii mówi się odnośnie pochodzenia tej nazwy,że jeśli mąż nie spełnia w pieleszach w pełni swoich powinności mężowskich względem swojej żony to jego teściowa (czyli matka zaniedbanej małżonki) może zaserwować mu tę potrawę właśnie .Oznacza ona swego rodzaju sygnał lub ostrzeżenie,że albo szybko podniesie mu się libido albo teściowa przygotuje następnym razem tę samą potrawę jednak już z jego własnych jajek.He he,fajna historia.

Wyjątkowość smaku sosu nadaje mu owoc tamaryndowca.Nie może się więc w tym sosie bez niego obejść.Tamaryndowiec jest słodkawo-kwaskowy ale nie porównywalnie do innych kwaskowych owoców.Miąższ jego można dostać w formie na wpół podsuszony podobnie jak to robi się z figami lub daktylami lub w słoik w formie pasty.

Zbalansowany smak pomiędzy słodkim,kwaśnym i ostrym z dodatkiem aromatu orzechów wyróżnia ten sos pośród innych.Sos łączy się z potrawami wegetariańskimi,jajecznymi i z kurczaka.

Nie przeszkadza zupełnie jednak takie panierowane jajka podać z innym aromatycznym sosem np.curry czy curry z pomidorami lub z innym sosem z którym podaje się te jajka czyli z aromatycznym sosem z orzeszków ziemnych.

jajka zięcia czyli jajka po tajsku

SKŁADNIKI:

  • 6 jajek ugotowanych na pół-twardo
  • olej do głębokiego smażenia

panierka (opcjonalnie):

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki zimnej wody
  • kilka łyżek panierki Panko lub zwykłej bułki tartej.

sos:

  • 3-4 ząbki czosnku (zmiażdżone nożem)
  • 3 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 2 łyżki wrzątku
  • 1 łyżeczka peanut butter z kawałkami orzechów (masa z zmielonych orzeszków ziemnych)
  • 1 łyżka cukru palmowego ewent.trzcinowego,palonego brązowego lub zwykłego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju

garnisz:

  • garstka siekanego szczypiorku,natki pietruszki lub kolendry
  • 1 czerwona cebulka ewent. biała
  • 1 czerwona papryczka chili pokrojona w paseczki

Poniżej: jajka smażone bez panierki

jajka zięcia czyli jajka po tajsku

jajka zięcia czyli jajka po tajskujajka zięcia czyli jajka po tajsku

Powyżej: panierowanie jajek "zięcia"

Wykonanie:

  1. Jajka ugotować na półmiękko a wyjmując je w odpowiednim momencie z wrzątku od razu zachartować pod zimną bierzącą wodą by zatrzymać proces gotowania.Osuszyć.
  2. Rozgrzać olej do głębokiego smażenia.
  3. Na panierkę zmieszać mąkę z taką ilością zimnej wody aby powstała klejąca i gęsta mikstura.Bardziej gęsta niż na naleśniki.
  4. W odzielnej miseczce przygotować panierkę Panko.
  5. Obtaczać całe jajka w mieszance miąki i wody a nastepnie od razu obtaczać w panierce obsypując z wszystkich stron dłońmi.Odłozyć do czasu aż wszystkie jajka sa gotowe.Jeśli nie korzystamy z panierki osuszone jajka można od razu smażyć.
  6. Wkładać na łyżce po kolei jajka na gorący tłuszcz (po kilka na raz) i obsmażać przez krótką chwilę do czasu aż panierka nabierze ładnego koloru.Jajka bez panierki smażyć się będą nieco dłużej by nabrały z zewnątrz cieniutką brązowo-byrsztynową skórkę.Wyłowić je następnie i osuszyć na papierowych ręcznikach.
  7. Na tym samym gorącym tłuszczu uprażyć piórka cebuli i chili.Uważać by nie spalić.Wyłowić łyżką cedzakową i osączyć na papierowych ręcznikach.
  8. Miąższ tamaryndowca zalać 2 łyżka mi wrzątku aby go rozmiękczyć na pastę.
  9. Na patelni rozgrzać 2 łyzki oleju i dodać do niego cukier palmowy (lub inny) i rozpuscić go.
  10. Dodąć następnie masę z tamaryndowca,masę z orzeszków ziemnych (peanat butter),sos sojowy i sos rybny.Zamieszać.
  11. Ze składników powstanie ciemny gęsty sos.Można według upodobań nieco go rozcieńczyć dodając łyzkę lub dwie wody.
  12. Jajka przekroić na pół (lub nie),polać je aromatycznym sosem z kawałkami orzechów i posypać szczypiorkiem lub posiekana natką.
  13. Na koniec posypac chrupkimi piórkami cebuli i chili.Dla odważnych: można podprażyć całe papryczki wraz z pestkami tak jak lubia to Tajowie...i oziębli zięciowie :)

jajka zięcia czyli jajka po tajsku

Zobacz też:

♥Jajka w sosie curry

jajka w sosie curry


ALE JAJA!Wielkanocne Smaki - edycja V

 

 

 

 

 

środa, 18 marca 2015

jajka faszerowane z sosem peanut'owym i spacy gratiną z prażonym kokosem

Smak tych faszerowanych jajek jest tak wyjątkowy jak wyjątkowa jest pochodzaca z Indonezji pikantna granita na bazie prażonego kokosa i zmiażdżonych orzeszków ziemnych z wybranymi aromatycznymi przyprawami i cukrem palmowym.Stosuje się ją w kuchni indonezyjskiej (jak i mojej) do łączenia z ryżem.To naprawdę wyjątkowa przyprawa w kuchni i warto ją sobie zrobić na zapas.

SKŁADNIKI na 12 faszerowanych połówek:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 3-4 łyżeczeki sosu z orzeszków ziemych (składniki podam też poniżej)
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku

garnish:

  • 1-2 łyżeczki granity kokosowej (przepis podam poniżej)
  • 1 łyżeczka orzeszków ziemnych
  • cieniutkie paseczki świeżej chili
  • piórka czerwonej cebuli
  • ścinki świeżego kokosa

jajka faszerowane z sosem peanut'owym i spacy gratiną z prażonym kokosem

Wykonanie:

  1. Jajka ugotowac na twardo i wydrążyć żóltka.
  2. Żółtka połączyć widelcem w miseczce z majonezem,sosem z orzeszków ziemnych,granitą kokosową i chili,solą i pieprzem do smaku.
  3. Faszerowac masą jajka
  4. Dekorować dodatkami do garniszu

jajka faszerowane z sosem peanut'owym i spacy gratiną z prażonym kokosem

Jeszcze dzisiaj wpiszę pełne przepisy na granitę kokosową i sos z orzeszków

Przepis na granitę kokosową:

  • 150 g wiórków kokosowych
  • 30 g cukkru palmowego (zamienie brązowego)
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 orzechy kemiri (zamiennie 6 ziemnych)
  • 1-2 łyżki nasion kolendry
  • 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego (fenkuł)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżki miąższu tamaryndowca
  • 3 indonezyjskie liście laurowe-salam leaves (zamiennie rodzime liście laurowe)
  • 55 ml oleju lub bezwonnej oliwy

granita kokosowa-serundeng

Przepis na gęsty sos z orzeszków ziemnych:

  • 5 łyżek peanutbutter z kawałkami orzechów lub zmielonych orzeszków ziemnych
  • 1 mała puszeczka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki katjap manis
  • 1 posiekana papryczka chili lub szczypta posiekanego cayennepeper lub 2 łyżeczki sambalu
  • 100 ml wody
  • 1 łyzka octu lub miąższu z tamaryndowca
  • 1/2 -1 łyżka cukru brązowego (lub palmowego)
  • (opcjonalnie) 1 łyżeczka laosu)

sos z orzeszków ziemnych

ALE JAJA!Wielkanocne Smaki - edycja V

 

 

 

 

 

 

 

wtorek, 17 marca 2015

Faszerowane jajka z prażonymi kaparami i musztardąSKŁADNIKI na 12 faszerowanych połówek:

  • 6 ugotowanych na twardo jaj
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy lub oleju do prażenia kaparów
  • sól i pieprz do smaku

garnisz:

jajka faszerowane z prażonymi kaparami i musztardą

Wykonanie:

  1. Ugotowane jajka przekroić na pół wydrążając żółtka.
  2. Kapry wyjąc z zalewy, osuszyć na papierowym ręczniku by nie pryskały w trakcie prażenia.
  3. Na patelni podgrzać olej lub oliwę i mieszając podprażać na średnim ogniu przez kilka minut kapary (3-4 minuty). Powinny po wyłowieniu z patelni, osączeniu na papierowym ręczniku i wystygnięciu stać się chrupkie, ale nie spalone.
  4. Żółtka połączyć widelcem z majonezem,sokiem cytrynowym i musztardą, dodać prażone kapary,doprawić pieprzem i solą i delikatnie wymieszać. Uważać z solą bo kapary są już słone same z siebie. Odłożyć kilka pączków kaparów do dekoracji.
  5. Faszerować jajka dekorując dodatkami z garniszu, skrapiając oliwą ze smażenia  i opcjonalnie posypując pudrem z trawy pszenicznej, która ma piękny jasnozielony kolor i jest dodatkowo bardzo zdrowa.

jajka faszerowane z prażonymi kaparami i musztardą

jajka faszerowane z prażonymi kaparami i musztardą

Wielkanocne Smaki - edycja V ALE JAJA!

niedziela, 15 marca 2015

jajka faszerowane z ogórkiem,chipsem z prosciutto i kruszonką z chleba

jajka faszerowane z ogórkiem,chipsem z prosciutto i kruszonką z chleba

W zasadzie zabierając się do tego jajka chciałam zrobić je klasycznie mając w zamyśle smak jajka po benedyktyńsku.

W trakcie rozmyśliłam się jednak bo mój wzrokł padł na świeżego ogórka i już wiedziałam,że chcę by to jajko miało odświeżający i lekki smak.A że świeży ogórek cudownie komponuje się smakowo z cytryną jako z ogórkiem się narodziło.

Celowo wykorzystałam tylko zieloną skórkę ogórka aby imitowała siekaną natkę lub szczypiorek a jednocześnie nie rozwodniła masy.

Oczywiście kremową teksturę faszerowanego jajka musiałam przełamać czymś chrupkim i do tego wykorzystałam lekko słonego chipsa z szynki i kruszonkę na palonym maśle z ciemnego chleba.Taką kruszonką mogłabym posypywać wszystko :)

Daj się zaskoczyć tym smakiem.

SKŁADNIKI na 12 faszerowanych połówek:

  • 6 jaj ugotowanych na twardo (wielkość L)
  • 4-5 łyżek posiekanej zielonej skórki ze świeżego ogórka
  • 2-3 łyżki gęstego majonezu
  • 4 łyżeczki soku ze świeżej cytryny + otarta skórka
  • sól i pieprz do smaku

garnisz:

  • 2-3 kromki ciemnego chleba
  • 2 łyżki masła
  • 6 długich cieniutkich plastrów szynki parmeńskiej (lub innej: Prosciutto,Pancetta,Serrano)
  • otarta lub cieniutko posiekana skórka z ogórka
  • czerwona papryka w proszku do posypania

jajka faszerowane z ogórkiem,chipsem z prosciutto i kruszonką z chleba

jajka faszerowane z ogórkiem,chipsem z prosciutto i kruszonką z chleba

 Wykonanie:

  1. chipsy i kruszonka: na początek przygotować chipsy z szynki i kruszonkę z chleba.W tym celu cieniutkie plastry szynki ułożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i umieścić w nagrzanym piekarniku.Opiekać przez 20 minut w 160*C.Po tym czasie wyjąć i wystudzić.Po wyjęciu będzie jeszcze miekka ale w trakcie stygnięcia nabierze chrupkości.
  2. Chleb (bez skórki) pokruszyć drobno i najlepiej obsuszyć je odkryte wcześniej przez kilka godzin lub wstawić wraz z szynką do piekarnika.
  3. palone masło: na małej patelni lub rondelku rozgrzać masło,przechylić rondel nieco na bok by całość masła zebrała się w załamaniu i utrzepywać je do czasu aż stanie się jasno brązowe czyli tak zwane palone.Na masło wrzucić okruchy suchego chleba i podprażać je przez chwilę aż wchłoną masło.Wyłożyć kruszonkę do osączenia na papierowy ręcznik.
  4. jajka: ugotować na twardo.Po 1 minucie gotowania we wrzątku zamieszać by się odwróciły a żółtka ścięły się po środku.
  5. Po 16 minutach wyjąć jajka z gotującej się wody i zahartować je pod zimną bierzącą wodą.
  6. Zimne jajka obrać,przekroić na pół i usunąć delikatnie żółtka do miseczki.
  7. Skórkę ogórka pokroić w cieniutkie paseczki.Nie dodawać jasnego miąższu bo rozwodni masę jajeczną.
  8. Drobno posiekaną skórkę ogórka dodać do żółtek.Dodać też majonez,sok cytrynowy,skórkę cytrynową oraz sól i pieprz do smaku.Wymieszać.
  9. Masą napełniać połówki jajek,przybrać kawałkiem złamanego na skos chipsa z szynki,posypać kruszonką z chleba,skrawkami skórki z ogórka i cytryny oraz opruszć po szcypcie czerwonej papryki.

Wielkanocne Smaki - edycja V ALE JAJA!

sobota, 14 marca 2015

jajka faszerowane z cryspy Chorizo i cytryną

jajka faszerowane z cryspy Chorizo i cytryną

Słynna hiszpańska kiełbasa Chorizo o smaku wędzonego bekonu,wędzonej słodkiej papryki i delikatnej ostrości chili nadaje tym faszerowanym jajkom oryginalny smak.

Cytrusowa kwasność cytryny i winnego winegretu doskonale się komponuje ze smakiem wędzonki.

Wielkanocna propozycja na faszerowane jajo :)

SKŁADNIKI na 12 faszerowanych połówek:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo (wielkość L)
  • 120 g oryginalnej hiszpańskiej paprykowej kiełbasy Chorizo
  • 3 łyżki gęstego majonezu
  • 1 1/2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 1 1/2 łyżeczki winnego octu (sherry vinegar)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku

garnisz:

  • szczypta wędzonej papryki w proszku do posypania (ostatecznie zwykłej)-opcjonalnie
  • 1/2 łyżeczki siekanego szczypiorku chińskiego do garniszu (lub cieniutkiego zwykłego lub posiekanej natki)
  • wiórki ze skórki cytryny
  • tłuszcz z wytopionej kiełbasy Chorizo do pilania

jajka faszerowane z cryspy Chorizo i cytryną

Wykonanie:

  1. Jajka po minucie gotowania zamieszać delikatnie aby odwróciły się.To po to by żółtka znalazły się po środku jajka.
  2. Po włożeniu jajek do wrzątku gotować 16 minut a po tym czasie wyłowić je i zachartować pod zimną bierzącą wodą aby zatrzymać proces ścinania się.
  3. Jajka obrać,przekroić na pół i wydłubać delikatnie żółtka do miseczki.
  4. Żółtka rozdrobnić widelcem i połączyć z majonezem.
  5. Kiełbasę Chorizo pokroić drobno i wrzucić na suchą,gorącą teflonową patelnię stojącą na średnim ogniu.
  6. Kawałki kiełbasy wytopią się stając się chrupkie.
  7. Wytopiony tłuszcz zachować do polania a 2/3 chrupkich kawałków kiełbasy dodac do masy z żóltek.
  8. Dodać do masy też posiekaną natkę,sok cytrynowy i ocet winny.
  9. Doprawić solą i pieprzem
  10. Jajka napełnić masą a masę posypać chrupkimi kawałkami Chorizo,siekanym dronym szczypiorkiem lub natką,posypać też wiórkami skórki cytrynowej i polać kilkoma kroplami tłuszczu wytopionego z kiełbasy.Lekkie podgrzanie przywróci mu płynność.
  11. Na konieć posypać szczyptą wędzonej papryki.......o czym ja zapomniałam zajęta przełykaniem ślinki :)

jajka faszerowane z cryspy Chorizo i cytryną

ALE JAJA! 

Wielkanocne Smaki - edycja V

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS