Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Appetizers - Przystawki

wtorek, 17 maja 2011

 Szparagi w chrupiącej szynce

Nadzedł czas szparagów.Są zdrowe i niskokaloryczne,ale z doświadczenia wiem,że wielu sprawiają kłopot.Mianowicie...jak je przygotowac,jak podac i z czym?

białko-12 g; tłuszcz-19 g; węglowodany-25 g;

320 Kcal w jednej porcji

PRZYSTAWKA LUB DODATEK DO DANIA GŁÓWNEGO

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

400 g zielonych szparagów

150 g gotowanej lub wędzonej szynki w plastrach (można zastąpic wędzonym łososiem)

2 łyżki mąki

1 roztrzepane białko jaja

100 g bułki tartej

100 ml oliwy (polecam arachidową lub sezamową)

sól

 

PRZYGOTOWANIE:

1-Zielonych szparagów nie trzeba obierac.Odciąc tylko więc zdrewniałe trzonki.

2-Szparagi wstawic osolonego do wrzątku i gotowac do miękkośc przez ok.8 min.Nie mogą byc rozgotowane.

3-Po ugotowaniu przelac zimna wodą na sicie i osuszyc na ręcznikach papierowych.

4-Owijac do połowy po 2 szparagi w plaster szynki czy łososia.Górna częśc szparaga musi wystawac z rulonika.

5-Obtaczac ruloniki w bułce,następnie w roztrzepanym białku a po tym w bułce tartej.

6-Odstawic opanierowane ruloniki do lodówki na godzinę do steżenia.

7-Olej rozgrzac na sporej patelni i smażyc po 4 ruloniki na raz na ładny brązowy kolor.

8-Odkładac na papierowe ręczniki do odsączenia i podawac natychmiast gdy wszystkie są usmażone.

9-Podawac z sosikiem z kwaśnej śmietany,musztardy i siekanych ziół typu natka,szczypiorek,koperek,roszponka,mięta itp.


O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS