Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Appetizers - Przystawki

piątek, 17 maja 2013

cukinia nadziewana ryżem

SKŁADNIKI:

  • 2-3 cukinie
  • 1 cebula
  • 200 g ryżu
  • 1 mały pomidor
  • 2 czubate łyżki orzeszków piniowych
  • 1 łyżka rodzynek typu krenten (małe ciemno-brązowe,suche)
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 ml gorącej wody

na sos:

  • 1/2 cebuli
  • 8 g przecieru pomidorowego
  • ok.250 ml wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • trochę oliwy

WYKONANIE:

  1. Ryż przepłukiwać kilka razy do czasu aż woda jest prawie przeźroczysta.Zalać ryż zimną woda z kranu i odstawić do napęcznienia.
  2. Orzeszki podprażyć w 100 g oliwy przez kilka minut na złoto-brązowo a następnie dodać posiekana drobno cebulę.Podsmażać aż cebula się zarumieni.
  3. Do cebuli z orzeszkami dodać drobno pokrojoną papryczkę.Jeśli nie lubimy zbyt ostro nie dodawać pestek.Można dodać tylko połowę papryczki.
  4. Dodać też rodzynki,pokrojone w kostkę i odcedzone pomidory i odcedzony ryż.
  5. Mieszając przez chwilę dusić całość aż pomidory zamienią się w gładką masę.
  6. Dodać sól i pieprz do smaku i zalać 100 ml gorącej wody.Zwiększyć ogień aby całość zagotowała się a następnie zmniejszyć ogień do minimum i przykryć uchyloną pokrywką.Gotować do miękkości ryżu ale nie może się rozgotować.
  7. Każdą cukinię pokroić na 2-3 kawałki,wydrążyć środki i nadziewać je ryżem.Odstawić.
  8. Na patelni na małej ilości oliwy podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i przecier pomidorowy.Dodać sól i pieprz i zalać 250 ml wody i dusić aż cebula rozgotuje się a płyn nieco odparuje.
  9. W małym rondlu ustawić nadziewaną cukinię przecięciem do dołu by ryż się nie wysypał.Rondel powinien być za duży,tylko na tyle duży by zmieściła sie do niego cukinia.Zalać sosem pomidorowym.Powinien praktycznie sięgać do wysokości cukinii tak by była całkowicie zanurzona w sosie..
  10. Całość dusić jeszcze przez kilka minut na średnim ogniu by cukinia nabrała ciepła.Jest delikatna i szybko mięknie.Powinna być lekko chrupka a nie rozgotowana.
O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS